Overdrijven is ook een vak

21-11-2009 05:13

“Lady Gaga heeft mijn liedje gepikt”, kopt de website van RTL Boulevard vrijdag. Hoe ‘kwaliteitspersbureau’ Novum iets compleet uit zijn verband trekt én ook nog eens behoorlijk overdrijft. Wat is namelijk het geval, de Amerikaanse Stefani Germanotta – beter bekend onder haar artiestennaam Lady Gaga – heeft een nieuwe single uit: ‘Bad Romance’ . In de achtergrond horen we een sound die vooral de wat oudere lezer zal doen denken aan ‘Dominator’, een baanbrekende househit uit 1991 van het Nederlandse producers collectief Human Resource. De hit stond aan de basis van het genre dat we halverwege de jaren negentig zouden leren kennen als gabber.

Eén van de leden van Human Resource, Guido Pernet, liftte dankbaar mee op het succes van de inmiddels grotendeels verdwenen subcultuur. Onder pseudoniem Sander Scheurwater scoorde hij in 1997 twee hitjes als De Mosselman: ‘Mossels’ en Herman van Veen-cover ‘Opzij’. En leek daarna van de aardbodem verdwenen. Tot nu.

Oplettend muziekjournalist – en oud-wielerkampioen – John den Braber twitterde het woensdagavond al. De Telegraaf opende vrijdagochtend het mediabal door te beweren dat Lady Gaga “een geluid zou hebben gepikt” van Human Resource.

Wie goed luistert hoort inderdaad hetzelfde geluid, maar een totaal andere melodie. ‘Kwaliteitspersbureau’ Novum deed daar een schepje bovenop en liet ‘Mosselman’ Pernet beweren dat Lady Gaga haar liedje zou hebben gestolen van Human Resource .

Onzin natuurlijk. Van een gestolen liedje is absoluut geen sprake, het zou hooguit om een zogenaamde sample kunnen gaan. Maar ook dat is niet aan de orde. Zelfs een ongeoefend luisteraar zal kunnen horen dat het gewraakte geluid bij Lady Gaga niet alleen lager, maar ook sneller en gevarieerder gespeeld wordt. Met andere woorden: de componist van ‘Bad Romance’ heeft met een synthesizer een gelijkwaardig geluid weten te creëren.

Iets dat Pernet zelf ook aangeeft in de artikelen van Novum en De Telegraaf. De Rotterdammer twijfelt nog of hij stappen onderneemt tegen Lady Gaga. Ik zou hem willen adviseren dat niet te doen. Niet alleen bespaart hij zich zodoende een afgang, de rechter zou hem ook recht in zijn gezicht uitlachen.