Overeenkomst Youtube en Buma/Stemra

22-12-2009 13:32

Buma/Stemra en YouTube hebben een nieuwe licentieovereenkomst getekend die betrekking heeft op alle muziek die wordt gebruikt in video’s die worden gehost op, of gestreamed vanaf het online videoplatform YouTube. Op basis van deze overeenkomst zullen de liedjesschrijvers, componisten en muziek uitgeverijen die door Buma/Stemra vertegenwoordigd worden een vergoeding ontvangen voor het gebruik van hun muziek op YouTube. Cees Vervoord, directievoorzitter van Buma/Stemra: “Het is belangrijk dat mensen die muziek maken – de schrijvers en componisten die we vertegenwoordigen – een vergoeding ontvangen wanneer anderen hun werk gebruiken. YouTube is een zeer populair videoplatform. Deze licentieovereenkomst zal er dan ook voor zorgen dat muzikaal talent de nodige steun van de website zal ondervinden. Het doet me een groot genoegen dat we deze overeenkomst hebben kunnen ondertekenen, en daarbij spreek ik zowel namens de liedjesschrijvers en componisten als de YouTube-gemeenschap. Deze overeenkomst is een belangrijke erkenning van het recht op vergoeding voor het gebruik van de werken van onze leden”.

”We geloven sterk in het opbouwen en onderhouden van relaties die YouTube tot een plek maken waar zowel bestaande fans als een nieuw publiek een breed scala aan hoogwaardige content kunnen ontdekken”, aldus Patrick Walker, hoofd YouTube-partnerships voor Europa. “We zijn zeer verheugd met onze nieuwe overeenkomst met Buma/Stemra. Dit is een belangrijke aanwinst voor de YouTube-gemeenschap, voor webloggers, voor muziek uitgeverijen, voor liedjesschrijvers en voor componisten.”

Hoewel de financiële details van de overeenkomst niet bekend worden gemaakt, heeft de overeenkomst betrekking op het volledige repertoire van Buma/Stemra waarvan gebruik wordt gemaakt in alle professionele en door gebruikers gegenereerde video’s die worden gehost op, en gestreamed vanaf de Nederlandse versie van YouTube, met inbegrip van ingebedde video´s.

Aanvulling redactie DeJaap: bovengenoemde overeenkomst is geldig voor enkele jaren en heeft betrekking op alle embeddable YouTube-video’s, óók de video’s die worden geplaatst op commerciële weblogs.