Tweatrix


: 28-02-2010 16:22 uur

Het moet als een mokerslag zijn aangekomen in huis Ten Bosch, of kasteel Drakensteyn, of paleis Soestdijk of een van die vele andere door belastinggeld gefinancierde paleisjes waar onze koningin doorgaans resideert: een bekend politicus die een twitterfeest organiseert. Nog erger: een bekend links politicus die een twitterfeest organiseert. Dus geen Geert Wilders, dan had Beatrix misschien nog wel even zuchtend in beeld willen komen om haar ongenoegen te laten blijken over die via internet toenemende systeemhaat enzo.

Maar nee, het is de immer verstandig over komende Femke Halsema, die, net als vele andere politici die Bea zeer na aan het hart liggen, een baken van verstand en fatsoen is. Uitgerekend zij draait nu even een twitterfeestje in elkaar. ‘Alsof het godverdomme, verschoont u mij voor mijn Frans landgeneuten, niks is!’, schreeuwde Bea vorige week door de lange, stille, koude gangen van haar paleis.

Nog niet zo heel lang geleden had Bea nog een heus telegram naar een gouden plak winnende sporter gestuurd.
Stop.
Een TE-LE-GRAM!
Stop.
Ze was nog persoonlijk per gouden koets op zoek gegaan naar een PTT-Postkantoor.
Stop.
Maar dat bleek ook al nergens te vinden.
Stop.
Onderweg viel het haar trouwens wel op dat er nog maar weinig koets wordt gereden in Nederland.
Stop.

Boodschap
Dat telegram aan die sporter was natuurlijk een boodschap voor het volk: ‘Luister goed landgeneuten, wij, hare koninklijke hoogheid Beatrix, zeiden het tijdens mijn kersttoespraak al en nu zeggen wij het weer: dat internet, met al dat anonieme gezwets en gekwets, tendentieus plat vermaak en gepubliceer van foto’s waarop mijn teerbeminde zoon en schoondochter ongevraagd zomaar skiënd en wel zijn te zien maakt alleen maar de democratie kapot en drijft mensen uit elkaar. Wie écht wat wil betekenen voor een ander stuurt een telegram, want dat is een snelle en efficiente manier van berichten doorgeven. Gaat stukken sneller dan de postiljon. Dat internet dat gaat nooit wat worden. Dat lazen wij, Beatrix van Oranje Nassau, laatst nog op onze favoriete website Joop.nl’.

En toen kwam dus Femke Halsema met haar twist. Ja, nou ja, eerst kwam Bert Brussen met zijn Twittershizzle, maar die kent verder toch niemand laat staan Beatrix. Femke kent Beatrix dan weer wel. Beatrix mag zelfs “Fem” zeggen, iets wat normaal gesproken alleen Pieter Hilhorst, haar man en kinderen en dat komische duo uit het GroenLinks-bestuur dat elk jaar met een vuurwerkverbod op de proppen komt, mogen.

Ja, een feest via Twitter! Een hele zaal vol mensen die de vrijheid van internet, hun verwantschap via twitter en het voortbestaan van de Nederlandse democratische rechtstaat vieren, ondanks de toenemende invloed van kwetsende relweblogs als GeenStijl.nl en Sargasso.nl of het gezag en staatsondermijnende medium Twitter, waardoor Frits Wester nog het Kabinet heeft laten vallen.

Staatsportret

Grote dikke tranen biggelden over de wangen van Hare majesteit. Zoute droppels druppelden op haar dure hermelijnen mantel, haar blauwe mascara liep langzaam uit. Ze leek nu sprekend op dat staatsportret van haar met al dat uitgelopen blauw. De laatste keer dat Bea zo had moeten huilen was toen die jongen van de Balkenendetjes wéér voor de deur stond om zijn Kabinet aan te bieden. Die jongen was met geen stok uit de paleistuinen te slaan.

Nuja, wie niet sterk is, moet slim zijn dacht de majesteit. Beatrix droogde haar tranen en belde om een lakkei. Of die even haar Macbook Pro wilde komen brengen. En haar iPhone. Ze had namelijk een prachtig plan. Toen de lakei binnenkwam met de laptop en de telefoon grijnsde ze, en toen ze ‘LEVE DE REPUBLIEK!’ intikte in haar zojuist aangemaakte twitteraccount kon ze haar schaterlach niet langer inhouden. Ja, dit ging een hele lange en vooral beslist anonieme avond worden.

Bij @femkehalsema klikte ze op follow. Bij @janpeterbalkenende klikte ze op block and report for spam bij @bertbrussen klikte ze ook op follow en vijf minuten later weer op unfollow.

Kwarkhoofd
‘Wat heeft die WimLex toch een kwarkhoofd’, typte ze vervolgens en drukte op send. Het bericht verscheen direct in haar timeline. @jackdevries antwoordde met LOL, gevolgd door @maximeverhagen met de voor haar onbekende term ROFL.

Beatrix had zich nog nooit zo lekker gevoeld.

En God, God zag dat het goed was.

Bovenstaande tekst werd door Bert Brussen voorgedragen tijdens Femke’s Twist.

Bert Brussen op Femke’s #twist 27 feb 2010 from Gerbrand Oudenaarden on Vimeo.

Over de auteur: Bert Brussen

ThePostOnline-CEO: Bert Brussen (1975, Veluwe) schrijft sinds hij het alfabet leerde. Pecunia non olet. Is gek op geld & ironie. Tevens mensenmens, zonnetje in huis, gangmaker op feestjes. Bewust kinderloos. Persoonlijk motto: 'Het leven een hel'.

Reacties:

 1. Willibald Wonder:

  LOL! Heel humoristisch stuk, maar ach ach, wat krijgt BEA er weer van langs. Ga er vanuit dat ZKH WA en Maxima er volgende keer ook bij zijn.

 2. suzan:

  haha, echt een heel grappig stuk! Mijn complimenten.
  En dat telegram, OMG.

 3. Ik kan als ontvanger zeggen dat ook Femke telegrammen stuurt.
  Dus je hebt je niet zo goed georiënteerd: Veel mensen die veel indruk wil maken met hun boodschap, sturen een telegram.
  Ik las ergens dat via http://www.telegram.nl per maand nog 10.000 telegrammen verstuurd worden. Zelfs als dat 50% overdreven is, zijn het nog heel veel telegrammetjes hoor….

 4. Zelf doe ik alles per telex en buizenpost als ik indruk wil maken.

 5. thomas erdtsieck:

  Onderweg viel het haar trouwens wel op dat er nog maar weinig koets wordt gereden in Nederland.

  hahahahahahaha, die vind ik echt grappig. Maar Jezus Bert, dat jij op feestjes van die met de interpellatiemicrofoon versmolten groengifchick met Gooise rrrrrrrrrr komt!

 6. Huub:

  Ja Bert, ga je schamen.

 7. Ja, beter is het om achter je toetsenbord te blijven zitten schelden. Dat is ook karakter.

 8. suzan:

  Je kan tegen Femke Halsema zijn maar twist heeft wel degelijk een belangrijk thema.

 9. thomas erdtsieck:

  @Suzan. Belangrijk, maar overbodig als aanleding voor een feestje. Internet is op geen enkele manier meer tegen te houden of zelfs maar te saboteren. Nee, ik vermoed hier toch (al beweerde ze zelf van niet) dat zij met dit stoere statement een ietsiepietsie beetje partijpolitiek bedreef. Niet eens onslim.

 10. Willibald Wonder:

  @Thomas
  Ik had het Jeltje van Nieuwenhoven nog wel eens willen zien doen.

 11. thomas erdtsieck:

  @Willibald. Ik NIET, bespaar me! Het leven is al zo kprt/

 12. Willibald Wonder:

  @Thomas
  LOL! Ik ook niet man, k ook iet, really …!

 13. ReinderVLC:

  OMG! Thomas,

  Gaat het een keer niet over partijpolitiek maar over een vrij internet en het ongelijk van al de internethaterzzz, kom jij met zo’n buttverhaal aanwaaien. Dit feestje is al een tijdje gepland hoor…

  Kijk, jij en ik snappen wel dat de interwebz is there to stay en we weten wat de toegevoegde waarde van twitter is, for example. Dat wil niet zeggen dat de ‘Rest van Nederland’ dat ook doorheeft. En daarmee is dit initiatief mijns inziens een erg goede.

  Dat BBrussen daar zijn steentje aan bijdraagt is niet meer dan normaal (na het organiseren van de twittershizzle zelfs vrij logisch). Zoals hij zelf al zegt, lekker makkelijk om vanachter je toetsenbord kritiek te blijven spuien.

  Dat je er een andere mening op na houdt dan GL, prima, daar ging dit dus niet over. Hoewel het natuurlijk wel logisch is om dat in verkiezingstijd zo te interpreteren. Maar ja, dit feestje was al gepland voor een gevallen kabinet en het zal zeer weinig invloed hebben op de lokale politiek.

 14. thomas erdtsieck:

  Wat een wijze woorden, Reinder. Maar sorry, ik blijf bij mijn overtuiging. Ik zou namelijk op geen enkele wijze kunnen bedenken hoe de woorden van Wij Beatrix ENIGE invloed zouden kunnen hebben op de polulariteit van de communicatiefaciliteiten van internet. Snappez-vous?

  Dus wat blijft er dan over van het GL signaal? Precies: kom naar ons want wij zijn van de moderniteit en de vrijheid van meningsuiting.

 15. thomas erdtsieck:

  Trouwens, grappig is dan weer wel dat Wij Beatrix haar koninklijke zin heeft gekregen, want twitteraars hebben hun toetsenbord verlaten om elkaar live bij Femke te ontmoeten. Daar kan ze dan tevreden over zijn :)

 16. thomas:

  Niet alleen bij Femke, maar natuurlijk ook bij jou Bert. Excuse me.

 17. ReinderVLC:

  @ Thomas
  Ik ben het volledig met je eens dat de wijze *kuch* woorden van onze Koningin geen enkele invloed hebben op de populariteit van internet in al zijn verschijningen. Het ging er dan ook om om het tegendeel van haar wijze woorden te bewijzen. En zie daar: #twist. Internet isoleert niet (tenminste, vaak niet) en breng mensen juist met elkaar in contact. Dat is wat Femke wilde laten zien, net als twittershizzle en dat is gelukt. Daarmee heeft de Koningin dus ongelijk.

 18. thomas:

  @Reinder

  Als je het zo bekijkt heb jij weer gelijk :)

Alleen FaceBook reacties zijn nog open

Comments zijn gesloten