ThePostOnline

Piratenpartij doet mee aan verkiezingen

14-04-2010 14:10

Lijsttrekker Samir Allioui noemde het ‘99,9 procent zeker’ dat de Piratenpartij straks mee gaat doen met de verkiezingen. Nu het geld binnen is, resten alleen nog de benodigde handtekeningen. In een niet erg afgeladen Nieuwspoort werd afgelopen maandag de kieslijst van de partij gepresenteerd, met onder andere Eva Jobse op plaats twee en Reinier Bakels op drie. De kersverse lijsttrekker zal aftreden bij Pirate Parties International en zal het voorzitterschap van de Nederlandse partij afstaan aan Thijs Markus.

Speerpunten van de partij lijken uiteraard vooral te liggen op het ICT vlak, hoewel men zich een ‘themapartij’ noemt en zich niet als one issue-partij wenst te profileren. De partij geeft aan geen concessies te doen op hun hoofdpunten van burgerrechten, privacy en het auteurs- en octrooirecht, mocht de de situatie zich voordoen dat de partij in de positie komt waarin het concessies mag gaan doen. Vooralsnog is in de Kamer komen al een vrij aardige stap voor deze beginnende partij.

De doelgroep van deze voor Nederland nieuwe partij bent u: de DeJaap-lezer! De netwerkgeneratie! De campagne zal dan ook voornamelijk, maar niet alleen, online gevoerd worden, hoewel de eerste folders op dode bomen ook al zijn gemaakt.

Deling van kennis en informatie in de moderne maatschappij zal volgens de Piratenpartij voor een waardevermeerdering zorgen in plaats van een afbraak. Inderdaad lijken de meeste punten van de partij dit idee te ondersteunen. Interessant is dat de Piraten ook andere, minder puur IT gerichte, onderwerpen weten te betrekken bij hun partijprogramma. Zo krijgt ook de zorg aandacht; uiteraard met de focus op de IT-kant van het vak, met name de registratie of het Elektronisch Patiënt Dossier.