ThePostOnline

Serie: De kleine lijsttrekkers – Nieuw Nederland

07-06-2010 14:00

Deel 6 van onze exclusieve serie interviews met de lijsttrekkers van de kleine(re), nieuwe partijen: Jan-Frank Koers van Nieuw Nederland.

Geef maar toe: u bent kansloos…

Nee, wij zijn een netwerkpartij en dat groeit behoorlijk. Wij hebben met een groot aantal stichtingen, maatschappelijke organisaties en inernetclubs contact en het staat er goed voor. Of het voldoende is voor 9 juni weet ik niet, maar we hebben een plan voor de toekomst en willen de komende jaren steeds groter worden.

Waarom een eigen partij?

De huidige partijen zijn eenheidspartijen die allemaal strak georganiseerd zijn. Zo krijg je dus zes, zeven partijen in de Tweede Kamer, en deze versnippering leidt uiteindelijk tot een verdeelde samenleving waar Thorbecke reeds voor waarschuwde. Wij zijn een federatie van partijen en clubs, niet centraal geleid maar met een plan waar we naartoe willen.

We hebben wel met andere kleine politieke partijen om de tafel gezeten om samen op te trekken, maar door de val van het kabinet was dat helaas te kort dag.

Wel of geen hypotheekrenteaftrek?

Wij willen een basisinkomen invoeren voor iedereen in Nederland. In het boek dat ik heb geschreven staan alle details, maar voor een gezin met twee kinderen komt het neer op ongeveer 1600 euro netto per maand en daar zit dan de hypotheekrenteaftrek in.

Naast welk Tweede Kamerlid van een andere partij wilt u het liefst zetelen?

Het is allemaal lood om oud ijzer. Ze willen allemaal 30 tot 40 miljard bezuinigen en veel verder gaat het niet. Ik heb geen visie op de lange termijn gezien, en zie niet echt de verschillen in die debatten. We sluiten niets uit, en kunnen wat mij betreft dus naast iedereen zitten. Breekpunten hebben we ook niet.

Bent u vegetariër?

Nee, ik denk wel eens ‘moet ik niet wat minder vlees eten’. Maar als ik dan honger heb…

Wat komt er bij u op als wij ‘Marokkaanse jongeren’ zeggen?

Ik heb zelf kinderen, zowel in de brugklas als op de basisschool, die veel Marokkaanse en Turkse vriendjes hebben. Die komen veel bij ons thuis over de vloer, dus dan denk ik aan hen. Wanneer het gaat over de problemen met Marokkaanse jongeren is er aan de ene kant sprake van een maatschappelijk probleem, maar anderzijds is het ook een economisch probleem. Er is sprake van veel werkloosheid, mensen staan aan de kant, wonen vaak in getto’s en hebben weinig contact met Nederlanders. Daar willen we wat aan gaan doen. Nieuw Nederland is er voor alle mensen: werknemers, allochtonen, ouderen. Samen willen we optrekken naar een nieuw Nederland.

Ziet u ook het premierschap al zitten?

Ik zeg altijd: wij hebben een plan en willen dat uitvoeren. Dat betekent ook dat je premier moet willen worden. Het is noodzakelijk premier te willen zijn om dat nieuwe programma uit te voeren.

Zou u in een naaktblad gaan staan als dat zetels oplevert?

Nee. Ik doe alleen de dingen waar ik mij goed bij voel.

Wat stemden uw ouders?

Divers. PvdA/CDA schat ik.

Wat stemde u vroeger?

Ik heb op alle partijen wel eens gestemd.

Bent u lid geweest van een partij?

Ik heb geprobeerd verandering te brengen bij andere partijen. Ik heb in het bestuur van CDA Utrecht gezeten, ben lid van D’66 geweest en heb bijeenkomsten van VVD, GroenLinks en PvdA bijgewoond. Maar ik heb nou nooit het gevoel gehad dat dit ons land echt verder helpt. Ik heb een beetje wat Pim Fortuyn ook had. Hij had ook bij verschillende partijen gekeken, maar ontdekte net als ik dat niemand uiteindelijk een echte visie heeft.

Wat is uw hoogst genoten opleiding?

Ik ben gepromoveerd in de economie op het terrein van openbare financiën in Maastricht. Verder ben ik jurist, econoom en bestuurskundige.

Wanneer gaat u voor uw gezin kiezen?

Na 9 juni weer, dan is er ook weer vakantie. Ik heb drie kleine kinderen die voor mij heel belangrijk zijn. Maar ik voel een bepaalde roeping om de politiek in te gaan, ik moet dat gewoon doen. Het is een stukje van mij, dat weten zij natuurlijk ook.

Als u het niet wordt, wie moet dan premier worden?

Ik heb daar geen voorkeur bij. Avond aan avond zie ik ze bij die debatten voorbij komen, maar ik heb niet het gevoel dat de een het beter gaat doen dan de ander. Ze hebben allemaal dezelfde plannen.

Heeft u uw lijstkandidaten wel zorgvuldig genoeg gecheckt?

Dat denk ik wel. Een onafhankelijke kiescommissie heeft naar alle personen gekeken en de rangorde op een integere manier bepaald. Ik heb daar vertrouwen in, we hebben een goede kandidatenlijst.

Googlelt u uzelf?

Nee. Nooit. Wat mensen over mij schrijven volg ik niet zo. Ik weet zelf wie ik ben en wat mijn boodschap is.

Ga maar los: ‘Nederland moet op ons stemmen want…’

Wij hebben het beste plan voor Nederland. Wij hebben een boodschap van verandering, van vernieuwing. Wij willen de problemen in dit land op een creatieve manier oppakken en aanpakken, en een einde aan de hokjesgeest en het gebrek aan creativiteit maken. Pim Fortuyn had een visie in 2001, sindsdien is daar niets meer mee gebeurd. Het zijn allemaal ambtenaren in de politiek die allemaal ad hoc besluiten nemen. Nederland zou er anders uit kunnen zien, en wij hebben die handschoen opgepakt. Nederland staat voor een keuze. Kiezen we weer voor die ad hoc politiek zonder visie en zonder oplossingen, of gaan we voor een plan voor Nederland. Voor een Nieuw Nederland.

De gevestigde media focussen zich op de usual suspects. Bent u ook al Job-, Geert- en/of Femke-moe? In de laatste week voor de verkiezingen brengt De Jaap u – exclusief! – deze serie interviews met lijsttrekkers van de kleinere partijen. Eerder kwamen de Evangelische Partij, Partij Een, Lijst 17, de Partij voor Mens en Spirit en de Piratenpartij aan bod.