Digitale vrede


: 17-09-2010 16:00 uur

Het is weer zover: De nominaties voor Nobelprijzen zijn binnen. D66, dat als partij al lekker veel ervaring heeft met confrontaties uit de weg gaan, steunt dit jaar een partij die strijdt om de Nobelprijs voor de vrede. Aangezien nummer 2 op de lijst, Boris van der Ham, eerder dit jaar werd uitgeroepen tot webpoliticus van het jaar, werd het in dit geval het internet, zo was een paar dagen geleden te lezen op NU.nl. Het internet als winnaar van de Nobelprijs voor de vrede. Je kan er niet omheen dat dat op zijn minst een beetje vreemd klinkt. Tuurlijk, het heeft ervoor gezorgd dat menige puber bevredigd bleef, maar om nou te zeggen dat het internet een almachtige vredestichter is: Ik durf te zeggen van niet.

Gevaren
Laten we nog een stapje verder gaan: Het internet is een monster dat niks goeds veroorzaakt. Hier vijf voorbeelden waaruit blijkt dat het internet juist het tegenovergestelde doet van vrede stichten. Had er ooit iemand een probleem gemaakt van Kurt Westergaard’s cartoons over Mohammed in het Deense dagblad “Jyllands-Posten”, behalve een paar gekke Deense moslims? De publicatie van duizenden documenten over de oorlog in Afghanistan op WikiLeaks heeft de wereld er ook geen liefdevollere plek op gemaakt. Wilders wordt er dagelijks via bedreigd en dan zwijg ik nog over kinderporno en onthoofdingen, over Justin Bieber nog niet begonnen.

Het internet is een walhalla voor de viezerikjes en lafbekjes onder ons. Bleke magere mannetjes die niks liever doen dan mensen irriteren. Hebben ze toch invloed op iemand’s leven, een beetje macht. Zelfs de politie en tweede kamer beginnen gezellig mee te doen.

Verwerpen
Voor de Nobelprijs-commissie zijn de bovenstaande argumenten ongetwijfeld makkelijk te verwerpen. Vorig jaar won Barack Obama, nog voor überhaupt te beslissen wat voor kleur bank er in het Witte Huis moest komen te staan, de prijs voor de bevordering van de vrede. De president van de Verenigde Staten als winnaar van een vredesprijs, het blijft voor meer dan de helft van de wereld een absurd besluit.

Het internet is iets prachtigs, maar winnaar van de Nobelprijs voor de vrede? Nee, daarvoor kent het nog veel te veel enge duistere plekjes.

Jeroen Wienen is 18 jaar oud en weet donders goed hoe het internet werkt.

Reacties:

 1. Diego:

  Een prijs dus voor het Amerikaanse leger: die zijn toch min of meer de uitvinder van t web?

 2. Djoeke:

  wat moet het internet met anderhalf miljoen euro

 3. Sjaak:

  lol @diego RIPE/ARPA ftw!

 4. Michiel:

  18 jaar en dan al zulke van Jole opmerkingen. Blijkbaar weet je helemaal niet hoe het internet werkt want dan wist je dat er meer mensen zich op het internet bevinden dan puur alleen ‘bleke magere mannetjes die niks liever doen dan mensen irriteren’. Een typisch vooroordeel uit de linkse bangmaakkoker van van Jole types. Verder mag je nog een hoop leren qua spelling en hoe de (internet)wereld echt in elkaar steekt. NEXT!

 5. Jeroen:

  @Michiel
  Nou, vooruit: Doe ‘es argumenten geven bij je opmerkingen…
  Volgens mij snap je mijn punt ook niet helemaal.
  Ik zeg zelf dat het internet iets geweldigs is, MAAR dat het ook vol staat met afschuwelijke dingen. Je moet het van twee kanten bekijken. Wat mij betreft heeft het internet te veel negatieve kanten om een dergelijke prijs te winnen.

 6. Het Internet is even geweldig en verwerpelijk als de boekdrukkunst of de A2 op vrijdagmorgen. Ook veelzijdige kandidaten als je middelen gaat voordragen.

 7. Het is inderdaad behoorlijk achterlijk om een medium voor te dragen als kandidaat voor de Nobelprijs van de Vrede. Zullen we eerst eens even definiëren wat het internet is, en hoe het zich heeft ontwikkeld en in de toekomst nog mag gaan ontwikkelen om voor die prijs in aanmerking te komen. Ik zie de prijs ook liever uitgereikt aan een persoon.

Alleen FaceBook reacties zijn nog open

Comments zijn gesloten