PvdA Utrecht, wakker worden!

03-11-2010 10:00

De Partij van de Arbeid is opgericht om maatschappelijke ongelijkheid aan de kaak te stellen. Het bestrijden van zaken als ongelijke kansen, onveiligheid, armoede en discriminatie raakt de kern van de sociaal-democratische beweging. De halfslachtige houding waarmee een christelijke partij als het CDA het wegzetten van miljoenen Nederlanders gedoogt, bewijst hiervan de noodzaak.

Dat sommige PvdA’ers niet langer voor die sociaal-democratische kernwaarden strijden wordt de laatste tijd op een pijnlijke manier duidelijk in Utrecht. De selectieve verontwaardiging en regenteske houding, die we de afgelopen periode bij de Utrechtse PvdA zagen, bevestigt het beeld waar veel jonge PvdA’ers als zo lang tegen vechten: een bestuurderspartij die de voeling met de samenleving heeft verloren. Oude reflexen maken meer kapot dan ons lief is.

Roma’s
Op 22 september wordt bekend dat de (Roma-) familie Nicolich in een landgoed is geplaatst. De familie was vanwege het veroorzaken van overlast niet meer te handhaven in haar wijk en werd hiervoor “beloond” met de verhuizing naar een kapitale villa. Die zelfde week reageerde een PvdA-raadslid op Twitter: “Raadsvergadering #Utrecht is gestart. PowNed voor de deur. De jacht op Roma’s lijkt geopend. Getverdemme”. Alle maatschappelijke verontwaardiging over dit perverse signaal leek aan de PvdA Utrecht voorbij te gaan. Waar blijft de empathie met de mensen die elke dag keihard werken voor een bescheiden woning en niet begrijpen waarom overlast op deze manier wordt beloond?

Ondertussen wordt er zowel in september als in oktober, net als eerder in juni, een homostel door allochtone jongeren de wijk uit gepest. Bij de Utrechtse PvdA blijft het, ondanks oproepen van onder meer de Utrechtse Jonge Socialisten, stil. Afgelopen week werd de stilte verbroken. Een middelbare school vindt rechtstreekse communicatie terecht belangrijk en verbiedt kleding waarmee minder dan 90 procent van het gezicht zichtbaar is.

Oude reflex
En daar is de oude reflex weer. Een raadslid van de PvdA Utrecht stond direct vooraan om haar afschuw uit te spreken over dit “hoofddoekjesverbod”. De grote woorden die hierbij vielen, en de aandacht die hiervoor door de PvdA in de media werd gevraagd, hadden we graag ook gezien toen de homostellen uit hun huis werden gepest! Want los van de vraag wat je van deze hoofddoekjeskwestie kan vinden, zeg je met dit staaltje selectieve verontwaardiging gewoon: “Dit vinden wij van de PvdA-Utrecht belangrijker dan homo’s die worden weggepest uit hun huis”. Laten wij als PvdA jongeren daar maar duidelijk over zijn: zo’n boodschap deugt natuurlijk van geen kant.

Hoe kan het toch dat de PvdA in Utrecht, maar soms ook elders in het land, voor sommige problemen wegkijkt en van andere issues wel een punt maakt? Hoe kan het toch dat er in deze gevallen geen oog was voor wat er in de samenleving leeft?

Multiculturele wensdroom

Komt het doordat de realiteit van alledag, die ons zegt dat een aantal minderheden oververtegenwoordigd is in de overlastcijfers, niet strookt met de utopische, multiculturele wensdroom van de betrokken partijgenoten? Komt het doordat ze minderheden sowieso zielig vinden en die daarom uit de wind willen houden? Is het omdat de Utrechtse PvdA teveel van de stoep en te weinig van de straat is? Elders in het land bewijzen Lodewijk Asscher, Ahmed Marcouch en Jeroen Dijsselbloem dag in dag uit dat opkomen voor de rechten van zowel de homo als de moslim, en streng optreden tegen hen die ons systeem uitdagen helemaal niet rechts-populistisch hoeft te zijn.

Wij kunnen alleen maar gissen naar de redenen waarom de PvdA Utrecht keer op keer de plank misslaat. Wat we wel kunnen zeggen is dat wij vinden dat de PvdA, conform haar beginselen, maatschappelijke misstanden aan de kaak moet stellen. Ongeacht wie deze misstanden veroorzaakt of wie hierdoor getroffen wordt. Onze boodschap voor de PvdA Utrecht is dan ook een heldere: wakker worden en aan de slag!

Jelle Menges is landelijk voorzitter van de Jonge Socialisten, Ahmed Ali is bestuurslid van Jonge Socialisten Utrecht, Tomas Beerthuis is voorzitter van Jonge Socialisten Utrecht