Fotozondag: Mirjam Letsch


: 09-01-2011 11:11 uur

Op deze zondag het betere kosmopolitische mensbeeld, door fotografe Mirjam Letsch. Ze legt zelf uit waar we naar kijken: “Ik heb gekozen voor een selectie portretten uit India. Ik heb geen kenmerkende stijl, ik werk niet binnen een bepaald thema en leg mezelf binnen de fotografie geen begrensde werkwijze op. Ik plan eigenlijk heel weinig in mijn vrije werk. Ik reis, ik kijk, ik communiceer en ik laat me inspireren. Als ik dan toch één punt moet noemen waar ik denk dat mijn fotografisch werk van profiteert, dan is het mijn communicatie, al dan niet verbaal. De meeste beelden waar mensen een hoofdrol in spelen, ontstaan als ik langer op een plek ben. Als ik begrijp waar ik ben. Daar, waar ik maaltijden heb gedeeld met de personen die ik later fotografeer. Ik ben op zoek naar een ongedwongen sfeer, een situatie waar ik me vrij en met respect voor mijn omgeving kan bewegen. En die plekken, die vind ik gelukkig vaak.”www.mirjamletsch.com

Reacties:

 1. Mooie portretten. Jammer dat Mirjam Letsch geen onderschriften heeft gegeven: wie zijn deze mensen, wat voor relatie had ze met ze opgebouwd, hoe verliep het fotograferen? Anders gesteld: hoe heeft haar communicatie geleid tot dit resultaat?

 2. erik:

  ‘Ze legt zelf uit waar we naar kijken’ waarna een totaal nietszeggende uitleg volgt. Knap ook dat ze in relatief kort tijdsbestek, want op doorreis, haar omgeving kan begrijpen.

  @ Linda Duits, als je op de foto’s klikt en slideshow bekijkt zie je wel onderschriften, deze zijn respectievelijk;

  ‘met stip’

  ‘man breidt mutsje zelf’

  ‘vrouw heeft wat in neus’

  ‘wit is’

  ‘ideaal als twitter avatar’

  ‘rood’

  ‘paars’

  ‘stip op je hoofd’

  ‘baard’

  ‘hee, weer wat in neus’

  ‘Ik zie niks dus ik ben er niet’

  Tot zover de communicatie van Mirjam Letsch. Of ik ben zojuist in een lumineuze hoax van de jaap getuind. In welk geval dat nogal een flauwe grap van de betreffende Jaap foto redacteur is, mocht die er al zijn.

 3. @erik: die alt tags zijn gewoon van DeJaap, niet van de fotograaf.

 4. wilders_truusje:

  Hele mooie foto’s ( ook technisch )
  Foto 4 wijkt wat af maar is mischien wel de mooiste plaat !

  ( en bij zulke foto’s hoeven gelukkig geen onderschriften)

  amen

  @wilders_truusje

 5. erik:

  @bb, die zou ik dan weghalen. Geforceerd lollig willen zijn ten koste van andermans werk is zelden leuk.

 6. wilders_truusje:

  Beste Erik : ik ben er zeker van dat je een grote vergissing maakt : een totaal verkeerde conclusie ( bijna voer voor psychologen )

  Mijn applaus en commentaar blijft dus staan.

  vr gr
  @wilders_truusje

 7. erik:

  ps, de jaap is ook mooi opgeknapt! Herinner me nog een duivels hoofdje en crappy opmaak. Chique dat de achtergrond stationair blijft als je scrolt.

 8. erik:

  @wilders_truusje, voor zover dat gaat in sociale wetenschap is het trekken van verkeerde conclusies een wet met betrekking tot de menselijke psyche (google; attribution error). Bovendien kan ik me voorstellen dat de fotograve ongevraagd commentaar op haar foto’s in eerste instantie niet leuk vindt, ook al is het ‘n onschuldig dolletje.

 9. wilders_truusje:

  1) iedereen die foto’s maakt is blij met respons
  ( zelfs wanneer het kritisch commentaar zou betreffen wat in dit geval niet aan de orde is)
  En nergens staat te lezen dat Mirjam geen prijs zou stellen op betrokkenheid dus reacties op/over haar werk

  2) en ik kan nergens in mijn reactie(s) ook maar een spoor van wat jij “een onschuldig dolletje” noemt vinden.

  Beste Erik : en wat je verder ook nog zou gaan roepen : ik zal er niet meer op reageren

  @wilders_truusje

 10. erik:

  ok, hierna stopt ook de spam mijnerzijds, maar ongevraagd commentaar krijgt natuurlijk iedereen die publiceert. Ik bedoelde de ongevraagde bijschriften vanuit de Jaap. Want dat zijn het en zo kwamen die alt tags (aka het onschuldige dolletje) per slot van rekening ter sprake.

 11. @erik: och, zo geforceerd lollig is het niet. Het is weinig bijzonders, meer een traditie in alt tags. Het kan hoogstens een glimlach ontlokken, of niet. In beiden gevallen moet het geen at te grote problematiek teweeg brengen.

  Alhoewel ik het voor de volgende serie heroverweeg, want ze fucken de layout van de slider up zie ik net.

 12. erik:

  @bb, ok die traditie is me blijkbaar ontgaan. En sommige zijn idd lastig leesbaar in de slideshow.

Alleen FaceBook reacties zijn nog open

Comments zijn gesloten