Sport

Gehandicapten horen niet op een WK atletiek

29-08-2011 15:55

Zuid-Afrikaan Oscar Pistorius is uitgeschakeld op de vierhonderd meter van het Wereldkampioenschap Atletiek. De man gaat vanwege zijn protheses door het leven als Blade Runner. Dat alles omdat hij als baby van elf maanden twee halve benen verloor na een amputatie. Hij begon op latere leeftijd hard te lopen. Heel hard te lopen. Daarbij werd hij geholpen door zijn protheses die in de vorm van een soort van flexibele stelten veel voordeel opleveren. De man wordt bij elke stap als het ware gekatapulteerd. En dat is pure concurrentievervalsing.

Victorie
Natuurlijk is het een mooi verhaal. Een gehandicapte die zijn hele leven knokt om zich met de sterkste atleten te mogen meten. Na jaren strijd had hij het voor elkaar. Blade Runner mocht meedoen aan officiële wedstrijden voor normale mensen. Zijn succes was enorm omdat hij zich plaatste voor de Wereldkampioenschappen. Organisaties voor gehandicapten kraaiden victorie. Want een handicap is geen last. Het kan evengoed een zegen zijn. Leven zonder twee hele benen is heel goed mogelijk. Kijk maar naar Oscar Pistorius. Die haalt zijn doelen.

Maar is Pistorius wel een getalenteerde atleet? Toen hij nog louter uitkwam in wedstrijden voor gehandicapten won hij alles. Logisch. Want geen enkele handicap is hetzelfde. Zo loopt een blinde anders dan iemand zonder armen. En iemand met één been is duidelijk in het nadeel ten opzichte van Blade Runner. Die heeft immers zijn high tech stelten. Elke procent energie die hij in een stap stopt, keert voor bijna honderd procent terug in voorwaartse beweging. Iemand met normale benen heeft dat voordeel niet.

Oneerlijke concurrentie
Nu Blade Runner uitkomt tussen de lichamelijk complete atleten van zijn sport is zijn voordeel dus enorm. Atleten met dezelfde dosis talent als hij vallen daardoor automatisch buiten de boot. Dat heet oneerlijke concurrentie. Oneerlijke concurentie die in de sport juist door alle bonden wordt tegengegaan. Denk aan de problemen rond de introductie van de klapschaats. Denk ook aan het gedoe rond de introductie van het ossenkopstuur in het wielrennen. Denk vooral aan de haaienpakken bij het zwemmen.

Waarom Pistorius dan wel meedoet bij atletiek? Omdat de bond niet onder de morele druk uitkwam. Want gehandicapten zijn zielig. En daarom moeten ze juist als normale mensen behandeld worden. Ondertussen valt een lichamelijk volwaardige atleet buiten de boot omdat er eentje dankzij technische hulpmiddelen beter is dan hij. Dat hoort niet in de sport. Want uiteindelijk zijn mensen zonder handicap net zo normaal als mensen met.

Foto: Elvar Pálsson