ThePostOnline

Laat Job Cohen zijn karwei afmaken

05-10-2011 15:00

Lichte woedeaanval hedenochtend tijdens het lezen van De Volkskrant. De voorpagina viel nog wel mee. Aardige foto van Job Cohen met een stukje fractie op de achtergrond. Dat hebben ze geleerd van Kay van de Linde: zoiets straalt eenheid uit. Ook al ziet het er enigszins chaotisch uit: Nebahat Albayrak kijkt alsof ze moet poepen, Hans Spekman kijkt naar iets buiten het gezichtsveld van de lezer. In ieder geval niet naar de politiek leider.

Lijstjes
Op pagina 2 trapt ene Sheila Sitalsing even honderd open deuren in over de PvdA, daar moeten we het maar niet te lang over hebben. Waarom heeft Bert Wagendorp niet een dagelijkse column? Rob Hoogland lukt het tenslotte ook al honderd jaar bij De Telegraaf. Op pagina zes en zeven gaat de krant echter volledig los. Een groot nieuwsverhaal, een analyse en een lijstje.

Lijstjes zijn de bijl aan de stam der beschaving. Jan Hoedeman somt de mogelijke opvolgers van Cohen op. Zoals daar zijn Jeroen Dijsselbloem, vice-fractievoorzitter met de uistraling van Ad Melkert 2.0. Frans Timmermans (Limburger), Ronald Plasterk (Powned) en Diederik Samsom (kernfysicus). En natuurlijk golden boy Lodewijk Asscher die geroemd wordt vanwege zijn ‘goede track record als bestuurder’. Hmmm, juist. In mijn herinnering had Job Cohen ook een goed track record als bestuurder.

Partime backbencher Myrthe Hilkens
Bladeren wij door naar het Commentaar van de krant. Conclusie: het is nog helemaal niet zeker dat Cohen volgende keer wéér lijsttrekker wordt van de Partij van de Arbeid. Duh! De enige die echt hout snijdt in de krant vandaag is TV-man Jean Pierre Geelen die terecht het optreden van parttime PvdA-backbencher Myrthe Hilkens bij De Wereld Draait Door roemde. Hilkens die eerst Albayrak verving in de Kamer en straks Sharon Dijksma wegens zwangerschapsverlof kraakte namelijk enkele harde noten. Van Thijn en Peper moeten niet zeuren wegens te oud, Ploumen moet niet zo schijnheilig doen en de PvdA laat zich leiden door angst.

Dat het rommelt bij de PvdA was al duidelijk sinds deze zomer. Anonieme fractieleden liepen leeg tegenover HP/De Tijd over het functioneren van de fractievoorzitter. Maar niemand had verwacht dat Ploumen de partij zou proberen op te blazen met een zorgvuldig geregisseerd verhaal in De Volkskrant.

Cohen wederom als lijsttrekker?
Nu ja, de fout die Job Cohen wellicht heeft gemaakt vond plaats op woensdagavond 7 september. Toe zei hij in het KRO tv-programma Oog in Oog wederom lijsttrekker te willen worden. Wellicht dat dat kwaad bloed heeft gezegd bij enkele PvdA’ers van de jonge garde. Maar een jaar geleden werd Cohen nog binnengehaald als de messias van de PvdA. En het had weinig gescheeld of de PvdA was de grootste geworden vorig jaar.

Job Cohen is een baken van beschaving in de Tweede Kamer. Dat bleek ook weer tijdens de Algemene Beschouwingen. Hij is inderdaad niet de oppositieleider geworden, die titel komt inmiddels terecht Emile Roemer toe. Daarnaast is het ook niet allemaal te gelikt, improvisatie gaat hem niet goed af en je verhaal voorlezen vanaf een papiertje schiet bepaaldelijk ook niet op. En dat geeft Cohen iets authentieks. Vooralsnog heeft de voorzitter van de PvdA een eenvrouws-actie uitgehaald ter meerdere eer en glorie van haarzelf. In januari moet er een nieuwe voorzitter aantreden. Heb ik geen woord over gelezen in De Volkskrant vanochtend. Maar belangrijker. Als het zover is, als Geert Wilders volgend jaar het kabinet opblaast, dan heeft de PvdA de ideale premierskandidaat. “Laat Job Cohen zijn karwei afmaken”, roept iemand hier in de straat.