Het ESM-verdrag, wat is dat eigenlijk


: 02-12-2011 16:00 uur

Het European Stability Management-concept, wat houdt dat nou precies in? Eerst stonden de aluhoedjes te gillen, maar langzaam maar zeker begint het ook langs de gewone kanelen binnen te sijpelen dat er wat vreemde haken en ogen aan het verdrag zitten. Het Europese bestuur staat niet bekend om zijn transparantie, dus het kan geen kwaad om dergelijke ontwerpvoorstellen van wat dichter bij in de gaten te houden. Op een referendum hoeven we niet te rekenen en de EU zal in al haar verlangen naar uitbreiding zo veel mogelijk door willen drukken vóór er iets aan de Europese bevolking voorgelegd moet worden, maar dat is des te meer reden voor de gemiddelde burger om zich op de hoogte te stellen van de Europese trekpoppenkast. Want terwijl wij neuzelen over hoeveel extra verkeersdoden de verhoging naar 130 km/u ons gaat kosten, metselen ze in Brussel ondertussen aan een geheim akkoord dat absolute (financiële) macht naar de EU zou kunnen trekken.

Reacties:

 1. Het idee dat je een financiële crisis -grotendeels veroorzaakt door te hoge schuldenlasten van een aantal lidstaten- wilt oplossen via garantstellingen op basis van bijlenen (700+ miljard) vind ik al behoorlijk zot. Daar verder alle controle op verliezen en uit handen geven aan een ongekozen ‘onschendbaar’ orgaan is ronduit krankzinnig. Dit, als de geschetste situatie in de video correct is. Aan de andere kant, de krankzinnigheid regeert al langer in Brussel/Straatsburg dus dit past er prima in.

  Ik vond de volledige ESM draft (.pdf). Hieruit op pagina 13 (van 55),

  7. The Board of Governors shall take the following decisions by qualified majority:
  [-]
  (k) to waive the immunity of the Chairperson of the Board of Governors, a Governor, alternate Governor, Director, alternate Director or the Managing Director, in accordance with Article 30(2);

  Van pagina 40,

  ARTICLE 30
  Immunities of persons

  1. In the interest of the ESM, the Chairperson of the Board of Governors, Governors, alternate Governors, Directors, alternate Directors, as well as the Managing Director and other staff members shall be immune from legal proceedings with respect to acts performed by them in their official capacity and shall enjoy inviolability in respect of their official papers and documents.

  2. The Board of Governors may waive to such extent and upon such conditions as it determines any of the immunities conferred under this Article in respect of the Chairperson of the Board of Governors, a Governor, an alternate Governor, a Director, an alternate Director or the Managing Director.

  Het stinkt inderdaad mega. En, als altijd, de viezigheid zit goed verstopt in dikke blokken onleesbaar hardhout. Het Lissabon Verdrag spant wat dit betreft de kroon.

 2. Oud CPB econoom Roodeburg fileerde t n maand terug @DS http://twitter.com/seven__/status/123766977599782912

 3. Bram:

  @1

  lijkt een beetje op de immuniteit die ambtenaren in NL ook genieten sinds de pikmeerarresten. Van Wiki (http://nl.wikipedia.org/wiki/Pikmeerarrest):
  “De Hoge Raad heeft de ambtenaar ontzien vanwege de functie die hij bekleedde. Hij handelde als ambtenaar in het algemeen belang en kon daarom niet strafrechtelijk worden vervolgd. Deze strafrechtelijke immuniteit gold voorheen al voor de centrale overheid. Nu kregen gemeenten en provincies hetzelfde privilege.”

  Bovendien kan die immuniteit zoals bedoeld in artikel 30 ESM opgeheven worden.

Alleen FaceBook reacties zijn nog open

Comments zijn gesloten