Brulding van de Week: Sweet Sixteen


: 06-01-2012 14:00 uur

Sommigen dromen ervan om weer zestien te zijn. Geen idee waarom, maar dat schijnt zo. Dromen van er zestien hebben, is veel begrijpelijker. Daar gaat het sweet sixteen eigenlijk ook over. De prettig strakke betekenis is er pas later bijgekomen. Sweet sixteen slaat op de perfecte balans van een zestiencilinder in V-vorm. Twee rijen van acht waarin de zuigerimpulsen de krukas een vibratieloze zijdezachte draaiing kunnen geven. De Amerikaan Howard Marmon wist dat, en begon in 1927 aan een V16 voor in zijn auto’s. Een van zijn ex-werknemers ging echter bij Cadillac werken en tekende daar de 452 series V16. Cadillac bracht hiermee in 1930 de eerste auto met een V16 op de markt. Zo begon het swéét sixteen verhaal. Er zijn er namelijk ook met zestien die alles behalve sweet zijn. Om het maar weer in het Engels te zeggen, die zijn wicked. Een is er zelfs ronduit mean. Wat overigens wel een groot genot kan zijn.

Lees verder op Asfalt.DeJaap.nl >>>

Over de auteur: Michiel Mans

Michiel Mans Michiel Mans wroette nog draaiend met Windows 95 op het internet. Zo oud is hij al. Voor TPO verzorgt hij wekelijks de serie Mans En Garde, over militaire techno, krijgsgeschiedenis en aanpalende zaken.

Reacties:

Comments zijn gesloten