Brein: NS moet Zwarte Markt Beverwijk blokkeren


: 12-01-2012 13:00 uur

Openbaar Vervoerbedrijven als NS en Connexxion moeten stoppen met het faciliteren van reizen naar de zogenaamde ‘Zwarte Markt’ in Beverwijk. Dat eist Stichting Brein in een bodemprocedure bij de Haagse rechtbank. Op de Beverwijkse Bazaar wordt volgens Brein op grote schaal gehandeld in materiaal dat inbreuk maakt op auteursrechten van bij Brein aangesloten kunstenaars, producenten en uitgevers. De ‘grootste overdekte markt van Europa’ trekt jaarlijks zo’n drie miljoen bezoekers. Volgens Brein komen die niet alleen voor het legale aanbod. Zo zouden ook illegaal gekopieerde films, boeken en cd’s worden verhandeld.

Schofterig en onacceptabel
“Wij hebben op een willekeurige zaterdag een steekproef uitgevoerd”, vertelt Brein-directeur Tim Kuik, “en daaruit bleek een significant deel van de reizigers illegaal materiaal te vervoeren van en naar Beverwijk.” Kuik vindt dat de NS daarmee diefstal faciliteert. “Schofterig en onacceptabel”, is zijn niet mis te verstane oordeel. “De arme, hardwerkende muzikant is hiervan de dupe en die moet het toch al doen met een schamele vergoeding van de entertainmentmiljardairs.”

Knieval voor de entertainmentindustrie
Bert Meerstadt, directeur van de Nederlandse Spoorwegen, is laaiend. “Dit is een knieval voor de entertainmentindustrie. De commerciële belangen van enkele grote bedrijven worden belangrijker geacht dan de grondrechten van Nederlandse burgers.” Meerstadt wijst op de duizenden Nederlanders die te goeder trouw naar Beverwijk afreizen. Die worden door de plannen beperkt in hun doen en laten. “Bovendien is een OV-blokkade makkelijk te omzeilen. Tegenwoordig maakt bijna iedereen gebruik van simpele alternatieven als de auto of de fiets.” Vervoerders worden volgens Meerstadt door Brein gedwongen in de rol van politieagent. “Wij zijn uiteraard tegen piraterij, maar de aanpak daarvan is een zaak voor justitie.”

Tim Kuik meent dat vervoerders juist wél de aangewezen partij zijn om maatregelen te nemen. “De NS heeft absoluut een verantwoordelijkheid, aangezien een groot deel van hun klantenbestand naar Beverwijk reist om auteursrechtinbreuk te plegen.” De Brein-directeur hoopt in de toekomst meer broeinesten van illegale handel aan te wijzen. “Die moeten dan ook geblokkeerd worden door de NS, desnoods op straffe van een dwangsom”, aldus Kuik. De rechter doet eind februari uitspraak in de zaak.

Foto CC: R/DV/RS

Over de auteur: Jeroen Weghs

Jeroen Weghs Jeroen Weghs is satirisch columnist en tekstschrijver.

Reacties:

 1. Erik Jacobs:

  Ge-wel-dig. De onvoorstelbare stupiditeit van Brein én de uitspraak in a nutshell.

 2. Theo Bouwman:

  Volgens mij moet de NS zorgen voor transport. Brein is lekker bezig, wordt vanavond weer smullen bij POW-NEWS. Dat Bert Meerstad dit verhaal niet gewoon neersabeld verbaasd me. Mag best een Delftsche ongenuanseerd geluid laten horen op dit belagelijke verhaal. Brein denk dat de macht van het gezag zover moet gaan als in DDR tijden; mogen mensen die te hard rijden dan wel met de trein rijden? Of moordenaars? Of homo’s?

 3. Bram:

  @Theo Bouwman

  homo’s mogen al 5 jaar niet meer met de trein, dat weet toch iedereen?

 4. Annabel Nanninga:

  @Bram Joden daarentegen…

 5. Robert de Kimpe:

  Briljant geschreven!

 6. Briljant!
  *Buigt nederig*

 7. Alex:

  Fantastisch!!!!!

 8. Haha! Hoe verzin je het? En dat durft zichzelf ‘het BREIN’ te noemen…

  Hoe kom ik nou in het weekend nog naar huis als onschuldige, niet-zwarte-markt-bezoekende Beverwijker?

 9. Ik vind het goed dat ook D66 in Beverwijk zich over deze netelige kwestie buigt.
  HULDE!

 10. Grrrits:

  zeer scherp, heer Weghs. zeer scherp.

 11. Dirk:

  Heeft dhr Bouwman misschien het woordje “satire” bovenaan het artikel gemist?

 12. eduard:
 13. Hoe laat gaat de trein naar Pirate Bay?

 14. Mark:

  Grappig stukje. Maar moet het vergelijk van TPB niet met de zwarte markt zelf worden gemaakt, ipv de NS?
  Ik bedoel: het internet is de NS, TPB is de locatie waar de illegale uitwisseling plaatsvindt, de Zwarte Markt dus.

  Lijkt misschien een futiel verschil, maar ik denk dat er weinig boeroepers zouden zijn als de politie een fysieke locatie sluit waar alleen illegale content wordt uitgewisseld.

 15. Dex:

  Geniaal stuk!

  @Mark: Nee, juist niet. BREIN heeft het in NL voor elkaar gekregen dat niet TPB zelf aan word gepakt, maar de transporteur (de ISP’s dus en dan niet degenen die TPB hosten). Het vergelijk in dit stuk klopt dus precies, ze pakken niet de zwarte markt (TPB) aan, maar de NS (ISP’s) die het transport daar naartoe faciliteerd.

 16. Bart:

  En als ik nu gewoon naar de kroeg wil in Beverwijk?Dan kan ik daar ook nietmeer naartoe?

 17. Ik hoorde ze ook al over afsluiting van de A22.

 18. Mark:

  @Dex
  Je hebt gelijk.

 19. Isa:

  Dan noemen we het toch gewoon ”Mac Donalds” ?

 20. hersendode kuik:

  Ik denk dat de heer Tim Kuik zich moet aanmelden bij GGZ Nederland afdeling persoonlijkheidstoornis

 21. xorinzor:

  Schijthekel aan die Tim Kuik, wie denkt ie wel niet dat ie is? lijkt wel een dictator maar dan voor muziek zeg. mensen die dingen echt illegaal willen komen er altijd wel aan, als t via de ene manier niet wil dan wel via de andere

 22. BerryV:

  @ Annabel Nanninga:

  Best getimede Godwin van 2012, nu al! Hulde!

 23. Victor:

  Geniaal geschreven stuk dat het voor mijn ouders, rechters en politici misschien eindelijk eens duidelijk maakt hoe belachelijk de eisen van BREIN zijn.

 24. Alex:

  Ondanks de brutale optredens van Brein zijn muzikanten arm gebleven. Degenen die van Brein’s gedram profiteren, hebben nog nooit een muziekinstrument van dichtbij gezien.

 25. Lodewijk:

  Het is toch geen 1 april???

 26. tomaaaye:

  Wat een kneus misschien moeten we computers dan ook maar gelijk masaal kapot gaan maken en auto’s en alle blanc a4tjes verbranden kunnen ze geen boeken meer namaken

 27. ROB:

  Die mijnheer Tim Kuik is echt ontspoord. Heeft’ie een nieuwe manier bedacht om geld binnen te halen? Waar bemoeit hij zich mee, arme hardwerkende muzikanten moeten zich bij de Buma melden, die hebben ook nog eens miljoenen in hun reservepotje. En die kunstenaars, producenten en uitgevers die miljoenen mislopen wie zijn dat dan? Waarschijnlijk hebben die al vele miljoenen via het legale cirquit verdiend. En wie zijn die entertainmentmiljardairs die hun zakken vullen? In ieder geval niet de verkopers op de Zwarte Markt. Kuik is denk ik een driftig jaloers strebertje dat zijn target niet haalt.

 28. Diesmer:

  Eerst FTD afsluiten, dan Pirate bay blokkeren om het illegaal verspreiden van films en muziek tegen te gaan maar wél een ‘kopiëerheffing’ op de lege cd’s en dvd’s blijven heffen (deze handel wordt ook verkocht in Beverwijk Tim Kuik, verdient die tent van jou ook de nodige euro’s aan). Over burocratie gesproken!
  Nu is de NS de pineut omdat ze ‘mogelijk’ criminele vervoeren. Wat een onzin! Wat is de volgende stap? De analoge post verbieden? Die verspreiden immers ook handel van criminelen door cd’s en dvd’s te versturen. Of weet je wat, laten we heel nederland afsluiten van stroom. Dan kunnen we niets meer branden, uploaden, op USB stickjes zetten en verhandelen in een donker steegje achter een of ander centraal station. Kom op Kuik, denk es na met dat BREIN van je en ga een andere hobby zoeken!

 29. Devoni Dazzloni:

  @Diesmer..

  Rustig jongen, het is niet echt… het is een satirisch stukje om de belachelijke uitspraak van de rechter in deze te benadrukken.

 30. Peter:

  Gaaf. Misschien weten de schrijvers van bovenstaande verhitte reacties niet wat satire betekent, maar toch leuk om te lezen. Ik kende deze site nog niet en ik moet toegeven dat ik zelf ook even dacht dat ‘t echt was,..

 31. de^mol:

  Prima analogie!

 32. Rick:

  Het idiote is niet alleen dat de auto en de fiets alternatief zijn, maar ook dat andere vervoerders als Syntus/Veolia/Arriva/noem er een paar nog wel gewoon op Beverwijk stoppen…
  Ze zullen bij de NS (of xs4all/@home) blij zijn dat ze op zo’n manier van de markt worden geknikkerd.

 33. Diesmer:

  @Devoni Dazzloni

  uiteraard weet ik dat, daarom juist mijn anarchistische reactie.
  En de reacties daarop zijn dan weer een erg leuke bijkomstigheid… ;)

 34. Nummer?:

  Belde 2 dagen terug Brein te Hoofddorp op…
  Neemt een receptioniste cq callcenter medewerkster op,en ik vraag…
  Mevrouw het illegaal uploaden en downloaden van auteursrechtencontent is toch tegen de regels?
  Jaha zegt die mevrouw van Brein….
  Nou zeg,lekker dan,heb hier net een vrouw over de vloer gehad,en heb geheel vrijwillig mijn sperma geupload en zij het ilegaal gedownload,godver!!!!zullen mijn ouders blij mee zijn als rechthebbende, ben ik nu de crimineel als uploader,
  mijn originele content van mijn ouders gekregen,mag dat zomaar??
  Dat mens een lach bij Brein,en we hingen samen gelukkig weer op….Lulz.

 35. Loes:

  Nou aangezien ik denk dat deze meneer zich gigantisch verveeld, als je hier een groot punt van maakt dan gaat die mafkees zelf lekker in de trein rondjes lopen opzoek naar illegale Cd’tjes.. Man Man Man… Maar laat de conducteur nou maar doen wat hij/zij moeten doen..

 36. Kelly:

  BREIN maakt hele grote verliezen, dus proberen ze maar te verdienen met dit soort dingen… armoedsaaiers.

 37. Gerard:

  Hulde. Zeer scherp.

  En in werkelijkheid is de situatie nóg triester. Het is zeer wel mogelijk dat illegale content te vinden is op de ‘Zwarte Markt’ in Beverwijk. Denk aan illegale DVD’s, CD’s, enzovoorts. Echter, op The Pirate Bay zijn slechts verwijzingen te vinden naar illegale content. The Pirate Bay host zelf geen bestanden, enkel verwijzingen, ofwel torrents of magnet links. Het is alsof je op de ‘Zwarte Markt’ in Beverwijk aankomt en op alle marktkraampjes briefjes ziet liggen met op ieder briefje een unieke instructie waar een bepaalde film, CD of boek te vinden is. Dit is, helaas, de absurde realiteit.

 38. Breinpijn:

  Breinkanker!

 39. `Biertje:

  Vraag mij af hoe vaak Tim kuik, Fred Teeven al heeft genaait.Want dat poepgat van fred is ook niet misselijk natuurlijk. Daar kan dat brein met gemak in. Teven draait de ene na de andere hoofddrol er uit.
  Den Haag word steeds bruiner met Fredje teeven,in het schijthok
  En Tim Kuik denkt dat hij zomaar een aanslag op Nederland kan doen.Hij mag zelf wel uit gaan kijken of er geen aanslag op hem gedaan word……
  Er loopt altijd wel een drol rond die het niet meer kan verwerken. E|n dan is heel Nederland aan de schijt. al vast bedankt Tim en Fred.

 40. `Biertje:

  PS. het lijkt er overigens op dat de rechterlijke macht steeds meer zijn eigen wet overtreed.Of worden de rechters gekker dan gek.

 41. Bas:

  Hulde!

 42. fred:

  Vond deze nog op internet – ook geweldig !!!

  Receptensites, Google Maps en email geblokkeerd

  Consumenten die niet kunnen koken, moeten voortaan weer gewoon naar de McDonald’s. Een monsterverbond van Nederlandse ondernemers won vandaag een rechtszaak, waardoor providers alle IP-adressen moeten blokkeren die hen schade toebrengen.

  De Nederlandse Fastfoodvereniging, de initiatiefnemer achter de rechtszaak, wil dat receptenwebsites als Smulweb en Recepten.nl uit de lucht worden gehaald. De rechtbank gaat hierin mee: “De door dit soort websites veroorzaakte toename in keukenvaardigheden veroorzaakt een significante derving van inkomsten bij onder andere McDonald’s, Burger King en Febo N.V., en moet derhalve aan banden worden gelegd”, aldus het vonnis.

  Diverse kleinere ondernemers krijgen ook gelijk in het vonnis. Zo gaat op verzoek van de Nederlandse Cartografievereniging Google Maps voortaan op zwart en heeft Stichting de Rode Lantaarn bedongen dat onbetaalde pornowebsites niet meer kunnen worden geopend. Betaalde porno blijft overigens gewoon online verkrijgbaar: hiervoor is een aftrekregeling in het leven geroepen.

  De verenigde postbedrijven, die ook deelnamen aan de rechtszaak, bereikten het meest verstrekkende resultaat: een totaalverbod op gratis emailservices. De fysieke brievenpost heeft veel last van het onbetaald verzenden van woordelijke informatie, zo lichtte de rechter toe. TNT stelt in een persbericht verheugd te zijn over de uitspraak. “Nu het peer to peer briefverkeer op het internet aan banden is gelegd hopen we dat consumenten weer gewoon gaan betalen voor hun postzegels.”

 43. Medvjed:

  Jeroen je bent een eikel, waarom schreef je dit niet voor de uitspraak.
  Maar ik bedoel eigenlijk te zeggen geniaal!

 44. Dank voor alle loftuitingen!

  En Medvjed (43), er komt ongetwijfeld een hoger beroep. Dus of ze DeJaap toe willen voegen als ‘Exhibit A’

 45. evert:

  tja brein?nu weer iets zelfs op mijn tomtom kan ik beverwijk niet eens meer vinden!!

 46. Stontzegger:

  Stront

 47. Bert Okkeul:

  “Spotvogel aangeklaagd wegens plagiaat”

  http://www.speld.nl/2010/05/28/spotvogel-aangeklaagd-wegens-plagiaat/

 48. Jan.K:

  Dat die gasten van Brein gek waren wist ik, maar dit slaat helemaal alles.
  Jammer dat er geen advocaat is in Nederland die die gasten eens heel flink aanpakt.
  Dit heet terug naar de oertijd.
  Word kotse ziek van die zakkenvullers, kan het niet anders noemen.
  Gewoon niks meer kopen, waar ze maar 1 cent aan kunnen verdienen.

 49. mark:

  Brein moet Shell ook gaan aanklagen, want die levert de benzine aan mensen die naar de Zwarte Markt gaan.

 50. John:

  Brein sucks!!!!
  De directeur moest wel veel geld verdienen van al die grote bedrijven die hem betalen.
  Wat een a-relaxte mannetje!!!!
  Grote bedrijven willen alleen maar geld en willen onze leven onder hun macht te krijgen hebben. Dat kan toch niet!!!!!!!!!!!!

 51. Annelien Roosje:

  Dit brein hangt in de onderbroek.

Alleen FaceBook reacties zijn nog open

Comments zijn gesloten