Thuiskopieheffing? Opzouten, ik ga wel downloaden


: 27-03-2012 20:00 uur

Ik ben een braaf mens, dus word ik uitgebuit. Thuis heb ik een muurtje met cd’s en een wandkast met lp’s. Grotendeels zelf aangeschaft, de rest via andere legale kanalen verkregen. Toegegeven, ik heb een tiental cd-r’s met daarop niet meer te verkrijgen albums. Maar omgezet in alcohol zou dat nog steeds een promillage zijn waarmee ik zonder enig probleem in de auto zou kunnen stappen. Kortom, ik heb netjes de kas van de muziekindustrie gespekt, de artiest zijn deel betaald en vrijwel eigenhandig houd ik nog steeds de lokale platenzaak in stand.

Maar ik ben vaak van huis, onderweg. Staat dat muurtje aan cd’s ongebruikt stof te vangen terwijl ik eigenlijk best een deuntje zou horen op de fiets. Vroeger loste ik dat op met cassettebandjes, enkele honderden moet ik hebben versleten om platen die ik al had op te nemen zodat ik al blèrend mijn krantenwijk kon rondlopen. Elk bandje betaalde ik braaf auteursrecht, want er stond immers niets op en dat gene wat ik er zelf op ging zetten daar had ik al auteursrecht over betaald. Logisch. Later werden dat minidiscs’s, hetzelfde verhaal. Maar aan beide zat een beperking. Nog steeds had ik niet de beschikking over mijn hele platenkast. Zelfs met mijn halve pukkel gevuld met high speed opgenomen md’s, zodat er meerdere albums op pasten, beperkte mij in mijn keuzes.

Apparaat zonder auteursrechten
Dankzij Steve Jobs kwam mijn droom echter uit: op stap met mijn halve platencollectie. Dus schafte ik zo’n mp3-ding aan, zette mijn cd’s om naar eentjes en nulletjes en kon nu overal uit een breed aanbod kiezen. Tegenwoordig neem ik standaard zo’n tweehonderd albums mee op pad, waar ik ook maar naar toe ga. Vaak nog meer. En dat op een apparaat waar ik geen auteursrechten over heb betaald. Fantastisch, want die had ik al betaald. Ik ben immers een braaf mens en alles wat ik heb – dat promillage verwaarlozend – heb ik legaal gekregen. En daar wil ik en mag ik ongestraft van genieten. Althans dat mocht, tot vandaag.

Een groepje artiesten vindt namelijk dat ik twee keer moet betalen voor een keer gekocht product. En de Hoge Raad geeft ze gelijk. Deze vindt dat de staat auteursrechten moet gaan heffen op digitale dragers, blanco digitale dragers. Achterlijke diefstal, alsof de rechter tegen een bakker zegt dat het best acceptabel is om de klant na betaling aan de kassa ook bij de deur te laten betalen. Maar goed, als je de leeftijd van die Hoge Raad-rechters bij elkaar optelt, zit je al snel vier eeuwen terug in de tijd.

Downloaden als een idioot
Maar ik weiger er aan mee te doen. Vanaf vandaag ga ik als een idioot downloaden. Is vooralsnog gewoon legaal in Nederland. En vind ik het dan goed genoeg, brand ik het wel op cd, zet ik het op cassette of pomp ik het in mijn mp3-hebbeding. Het uitbuiten is voorbij, het braaf gaat overboord. Ik ben voorstander van een rechtvaardig auteursrecht, ik ben voor bescherming van het product. Maar archaïsch denken weiger ik te belonen, zeker geen twee keer. Dievenbende…Tjeerd van Erve schrijft op onmogelijk veel plekken, maar bundelt tegenwoordig alles op zijn eigen blog.

Reacties:

 1. knutsel:

  Als je nog verzoekjes hebt…

 2. Bob Gulien:

  De artiesten, die klagen, zijn meestal de artiesten, die nooit een enkele bijdrage hoeven te verwachten, want zeer slecht en niet downloadable.
  Op deze manier hopen ze dat er een leuke bijdrage voor de dagelijkse boodschappen zal komen.
  De echte “groten” zal het een worst zijn. Die halen hun “rijkdom” uit de merchandising en de concerten.
  Iemand Jantje Smit horen klagen?

 3. Wat zijn CD’s?

 4. Mjah, beetje een jankverhaal. “Ik houd me altijd aan de snelheid en ben een keer onterecht bekeurd voor het door rood rijden en nu ga ik voortaan overal maar te hard rijden”.

  Ageer tegen de (in mijn ogen ook) onterechte extra heffing op informatiedragers, maar probeer geen ‘wraak’ te nemen door ineens te gaan downloaden terwijl je dat voorheen ook nooit deed.

 5. tjeerd van Erve:

  @Pieter020, geloof maar dat ik nog gewoon mijn platen blijf kopen. Een kopie van een postzegel zal nooit een postzegel worden. ;)

  Maar je vergelijking met te een keer te hard of door rood rijden loopt vrij mank. Dit is eerder “ik wacht altijd netjes voor rood, rem al jaren netjes af bij oranje en ook nu doe ik dat, maar toch krijg ik een bekeuring”.

  Met dit soort acties en rechtzaken zal het begrip onder consumenten echt niet toenemen.

 6. Frank:

  Afschaffen dat auteursrecht. Het is alleen werkverschaffing voor advokaten.

 7. Richard E:

  Hoewel de thuiskopie heffing een gedrocht is uit de tijd dat de staat de taak op zich nam het verdienmodel van platenmaatschappijen vorm te geven, denk ik dat deze uitspraak een blessing in disguise is.

  Als ik betaal voor het recht thuis te kopieeren, dan mag ik dus bandjes maken van de radio, cd’s van de buurman kopieeren, en ook Mp3’s downloaden van mijn gewaardeerde vriend beardguy11245 uit weetikveelistan.

 8. Frank:

  @7: dan krijgt de Nederlandse zanger geld voor die hardwerkende artiest uit weetikveelistan. Is dat niet onrechtvaardig?

 9. Ik vraag mij af of dit niet te laat komt.

  De tijd van mp3 spelers zit ook aan zijn einde te komen. Met diverse functies kun je vrij gemakkelijk bestanden online bewaren waar ze overal ter wereld te bereiken zijn. Het enige wat je dan nog nodig hebt is een apparaat met een “redelijke” internetverbinding (of wifi) zodat je die bestanden makkelijk kunt bereiken/afspelen.

  Dit soort wetgeving laat vooral zien dat de entertainment industrie + wetgeving hopeloos achterlopen in vergelijking met de technologische mogelijkheden.

 10. MissLela:

  @ 9 (niels) Helemaal mee eens de icloud (en andere soortgelijke netwerken) komt eraan geen mp3’s of andere opslagapparaten meer nodig gewoon lekker online bewaren en overal aan te spreken

 11. Harrie:

  @ Niels
  Inderdaad, naast een onzinnige en nu al verouderde beslissing. Wat gaat de definitie van mp3 speler worden? Vallen smartphones, tablets, laptops en desktops er ook onder? Of gaan ze de mp3 software en apps dan belasten? En als je streaming of via een cloud applicatie luistert is het apparaat feitelijk geen geluidsdrager meer, dan de server waar het op staat maar belasten? Ik wens ze in ieder geval succes.

 12. NickyD:

  Al die jaren heb je allang meebetaald, joh. Op ieder cassettebandje en ‘leeg’ cd-tje zit altijd al een heffing! Tel dan maar eens op (of uit) hoeveel je al die jaren al (dubbelop) hebt betaald! Zelfs de ‘ik zet alleen maar zelfgecomponeerde en -gespeelde muziek op het bandje’ was voor de politiek nooit een reden om niet te hoeven betalen. Zelfde met cd-r: ook al zet je er alleen maar zelfgeschreven software op: dokken! Politiek zegt dan: het is maar 0,1 cent (zoiets). We betalen ALTIJD AL. Was het maar accijns dan had ik er vrede mee. Ahum.

Alleen FaceBook reacties zijn nog open

Comments zijn gesloten