Of de VVD even een toontje lager kan zingen


: 02-04-2012 10:00 uur

Soms verraden mislukte grappen pijnlijke waarheden. De grap van de Haagse raadsleden Boudewijn Revis – nota bene fractievoorzitter en directeur van het Partijbureau van de VVD (!!) – en Arjen Lakerveld is een schitterend voorbeeld. De VVD probeert zich al tijden krampachtig en zonder veel succes te ontdoen van het imago van elitaire ballenpartij die neerkijkt op de armen, en dan maakt godbetert de directeur van het landelijke partijbureau dus op één april zo’n volkomen bizarre grap over het beperken van toch vrij basale burgerrechten voor uitkeringsgerechtigden. Een grap zo misplaatst dat zelfs Elsevier geen enkele moeite doet om wat krom is recht te praten. Je zou er met gemak een Godwin over kunnen maken. 

Uitkeringsgerechtigden als tweederangs burgers
En zo is de VVD dus in de beeldvorming in één klap terug bij af: de partij zet zichzelf op een totaal onnodig moment voor het hele land te kijk een club totaal wereldvreemde nepliberalen waar men eigenlijk vindt dat succes een keuze is en armoede eigen schuld, waar men lacht om werklozen en waar men uitkeringsgerechtigden zomaar voor de grap wegzet als tweederangs burgers. Ha-ha-ha.

Maar het is nog erger: gezien het CV van Revis zit die elitaire minachting dus diep, heel diep in de organisatie. Revis was immers ook campagneleider in de verkiezingscampagne waarin zo hard geroepen werd dat ons land wel wat VVD kon gebruiken. Met de kennis van nu kunnen we dat gevoeglijk lezen als ‘Nederland kan wel wat VVD gebruiken – want wat zullen we ze eens mores leren, dat luie werkschuwe gajes!’

Zo denken ze blijkbaar stiekem, bij de VVD, in het partijbureau en in het campagneteam, want anders maak je niet dit soort grappen op één april. Traditionele grappen op één april gaan overigens sowieso nooit ten koste van anderen, maar dat terzijde.

Ge-loof-waar-dig-heid
Het akkefietje slaat ook wel een stevige bres in de geloofwaardigheid van delen van het kabinetsbeleid. De VVD zet sterk in op bezuinigen, en op het kleiner maken van de verzorgingsstaat en doet dat met het argument dat dat een gunstig effect heeft op de economie.

Het is jammer, maar onvermijdelijk, aldus de VVD, dat daarbij de negatieve inkomenseffecten voor hen die (deels) afhankelijk zijn van uitkeringen en subsidies groter zijn dan voor hen die hun inkomen verdienen door hard te werken. Dat argument vond ik economisch al niet bijzonder overtuigend – als lagere inkomens inderdaad een groter deel van hun inkomen uitgeven en minder oppotten kan het ronduit slecht zijn voor de economie als de inkomensbalans teveel verschuift in het voordeel van de wat rijkeren.

Gij zult de zwakkeren brandmerken
Maar van zo’n rare grap zou men ook nog maar eens zo het idee kunnen krijgen dat het de VVD eigenlijk vooral gaat om het brandmerken van de zwakkeren in de samenleving – vanuit dat wereldvreemde rechtse idee dat als je maar genoeg straf krijgt wanneer je verzuimt succes te hebben, je uiteindelijk als vanzelf dan toch maar begint met succes hebben.

Ik zeg niet dat het in werkelijkheid ook zo is, maar, lieve VVD-vrinden, imago is nou eenmaal quite a bitch – als GroenLinkser kan ik daar sinds afgelopen zomer wel over meepraten, dacht ik zo.

De VVD kan wel een boetekleedmomentje gebruiken
Revis bewijst zijn partij dus geen dienst. Toegegeven, we weten niet of de grap zijn initiatief was, maar ook als hij de grap niet zelf gemaakt heeft, doet het persbericht vermoeden dat hij ervan op de hoogte was, en zelfs als dat niet het geval zal blijken te zijn, is hij als fractievoorzitter van de VVD in de Haagse Gemeenteraad in verregaande mate verantwoordelijk voor wat er op zo’n website verschijnt, lijkt me. Zeker als zijn naam er zo prominent in staat. Er wordt dan ook met smart gewacht op het publiekelijke boetekleedmoment dat ons de komende dagen ten deel zal vallen.

Over de auteur: Miko Flohr

Miko Flohr (1977, Rotterdam), afgestudeerd classicus en gepromoveerd archeoloog. onderzoeker en docent aan het instituut voor Geschiedenis in Leiden. Publiceert zich een slag in de rondte. Natuurlijke habitat: Pompeii, met een goed glas rode vulkaanwijn en een beduimeld notitieblok. Drinkt zijn koffie links, zonder dogma’s, doch met een klein wolkje politieke correctheid. @mikoflohr

Reacties:

 1. @glipto:

  Goed stuk! Maakt een flauwe grap alsnog geslaagd!

 2. “Zo denken ze stiekem” of is het “zo weten ze dat veel anderen over de VVD denken”? Is het dus een misplaatste grap of misschien rake zelfspot?

  Daarom is het ook zo gevaarlijk foute grappen in de politiek over jezelf te maken..

 3. Michel:

  Best geestig die grap, alleen totaal verzuurde linksdragers blijven zelfs op 1 april vasthouden aan hun krampachtige paternalisme en proberen maar weer eens iemand de mond te snoeren mocht iemand zich ergens eventueel gekwetst voelen want stel je toch eens voor.

 4. Ch1po:

  Ach, het is echt niet alleen de VVD die zo denkt hoor. Vrijwel iedereen vindt uitkering geen recht meer, maar gewoon een loon zonder voordelen die een loontrekker heeft. De VVD is alleen wat opener erover, de rest huichelt beter, net hoe je het bekjkt.

 5. @Michel nee, dan zie je het verkeerd. Je moet de wereld niet verdelen in verzuurde linksdragers en VVD-ers die dit wel lachen vinden. Er is een heel grote groep potentiële VVD-stemmers die dit misschien wel helemaal niet zo lachen vindt.

  Daar zit hem het probleem.

 6. Michel:

  @5 Lief dat je je zo zorgen maakt of de VVD wel de grootste partij blijft. Maar je hele verhaal een groot ‘ja maar dat is toch hartstikke zielig voor die mensen’-gehuil en zo denken maar weinig VVD-ers erover, want die moeten alles betalen.

  Vooral de werklozen die graag willen en er niet veel aan kunnen doen dat ze niet aan het werk komen zullen kunnen gniffelen om deze grap. En die hebben echt geen groenlinkser nodig die voor ze komt nadenken over wat ze er van moeten vinden of anderen te vertellen wat ze mogen denken en zeggen (want dat doe je).

 7. steffske:

  Sjonge wat een zuur gezeur. Gewoon een goeie grap; iedereen op de achterste benen, wat wil je nog meer??
  Bovendien: wie denkt er niet precies hetzelfde, in de file naast een lege busbaan waarover af en toe een lading onrendabelen langskomt??

 8. @6 LOL. Doe even je ideologische oogkleppen af, dan praten we verder.

 9. Tom Helmer:

  @7 “..lading onrendabelen”? Pff. Sterke koffie op de maandagmorgen op de Jaap.

 10. Frank:

  Wat Gyurka zegt.

  En wie heeft er nu nooit in de file gestaan met de gedachte of al die anderen echt wel zo nodig NU in de auto moesten gaan zitten.

  Overigens is de dalurenkaart natuurlijk al een oude poging om dit voorstel uit te voeren (wat een fascisten daar bij de NS zeg ;-) )

 11. Mona Keijzer:

  Beste Miko,

  Of de VVD uitkeringsgerechtigden als tweederangs burgers zit, vind ik lastig te beoordelen. Dat de 1 april grap misplaatst is, wil ik wel met je delen. Maar dat wordt gedeeltelijk ingegeven door het feit dat ik geen liefhebber ben van 1 april grappen. Waar ik mij zeker wel over verbaas, is de morele verontwaardiging die ik hoor doorklinken in je blog. Waarom? In alle voorstellen die de afgelopen jaren gedaan zijn om iets te doen aan de files of de drukte in het openbaar vervoer zit de gedachten dat mensen die niet perse ergens hoeven te zijn in de spits, daar door beprijzing van af zullen zien. Je blog was wat completer geweest als je daar iets over gezegd had en dan ook gelijk kleur had bekend hoe jij, en de politieke partij die jij steunt, die voorstellen beoordeeld hebt.

  Met vriendelijke groet,
  Mona Keijzer

 12. @11 Het feit dat je die een-april-grap blijkbaar leest als mogelijkerwijs serieus wetsvoorstel zegt meer dan genoeg over de kwaliteit van de grap.

  Het zou een totaal belachelijk plan zijn dat volledig indruist tegen alles waar de VVD voor staat. Het degradeert uitkeringstrekkers tot tweederangsburgers die niet hetzelfde kunnen en mogen als eersterangsburgers.

  Ik denk dan aan bordjes met ‘voor uitkeringstrekkers tijdens de spits verboden’.

  Dat zou een bizar plan izjn. Het is dan ook goddank geen serieus plan. Maar het verraad behoorlijk veel over het gedachtegoed van de VVD dat je überhaupt op het idee komt.

 13. CarlaWijn:

  Wat een onzin zeg over een 1 april grap. Waar denk je dat rekeningrijden voor bedoeld was? Om mensen die niet perse voor hun werk de weg op hoefden het rijden te beperken en daardoor de files te verminderen. Is iedereen die momenteel zonder werk is ineens zwak en zielig? Ik vind eerder het oeverloze gezeur over een, wat mij betreft best grappige, 1 aprilgrap zwak en zielig, men heeft het zure zeuren onderhand tot een cult verheven, tjonge jonge zeg.

 14. Davy:

  Duidelijk, de auteur van dit stukje heeft geen humor. Waarschijnlijk houdt hij alleen van Vara-humor. Of van grappige cartoons van Joop.nl. Ik stem trouwens zelf VVD en ben totaal niet elitair en woon zeker niet in een ‘kakbuurt’, gelukkig zelfs.
  Maar dit bovenstaande stukje is dus echt waardeloos. Tekenend voor Nederland ook trouwens; een land vol kleinburgerlijke en zure mensen. ‘Nederland op zijn smalst'; elke dag zie ik er wel weer een voorbeeld van.

 15. Davy:

  Correctie: cartoons van Joop.nl. Grappig zijn ze niet.

 16. Grappig, @carla, dat de essentie van de grap bij jou blijkbaar niet doordringt. Daarmee bevestig je ongewild het punt dat VVD-ers niet doorhebben wat ze eigenlijk zeggen.

  Er is namelijk één heel belangrijk cruciaal verschil tussen rekeningrijden en dit verbod en dat heeft te maken met de V van vrijheid die zo prominent in de NAAM van de VVD figureert.

  Rekeningrijden is een marktwerktuig: je laat mensen in principe de keuze. Dit ‘voorstel’ was een verbod waarbij een groep mensen wordt weggezet als tweederangs burgers. Dan kun je kritiek afdoen als ‘zuur’ en ‘links’ en doen alsof het maar een grapje was, maar als DIT HET VVD-GEVOEL VOOR HUMOR IS, dan zegt dat HEEL veel over wie de partij vormen en waar zij voor staan.

 17. Michel:

  @8 Je wilt pas verder praten als ik er net zo over denk als jij? Of in ieder geval er niet zo over denk als ik? Als reactie op een post waar je voor gedachtenpolitie wordt uitgemaakt? Het is werkelijk niet te geloven.

  Maar goed, ik feliciteer mezelf dan maar met het feit dat je geen inhoudelijk verweer hebt. De mazzel!

 18. @17 Manmanman. Een beetje kritisch kijken naar je eigen positie in een discussie is blijkbaar erg moeilijk? Als jij me echt verwijt een soort gedachtenpolitie te zijn komt dat voort uit jouw beeld over hoe linkse mensen blijkbaar allemaal denken, en heeft met mij niets te maken. Dát bedoel ik met zet die ideologische bril even af.

  En je kan je niet inhoudelijk verweren tegen gereutel zonder inhoudelijke argumenten.

  Waarom zou deze grap eigenlijk niets zegen over hoe deze mensen neerkijken op uitkeringstrekkers? Ga daar eerst maar eens op in.

 19. Timor:

  Lekker simpel, wie niet kan lachen om deze grap heeft geen gevoel voor humor.

  Of was het misschien gewoon een tenenkrommend slechte grap? Zo slecht dat zelfs een behoorlijk aantal VVD’ers zich er inmiddels van heeft gedistantieerd?

 20. Michel:

  @18 Je plaat blijft hangen, het enige dat je zegt is dat mijn denkbeelden je niet aanstaan en verder wat van je overbekende denigrerende kwalificaties voor zaken waar je op neerkijkt.

 21. Michel, je kunt of wilt niet lezen wat ik schrijf. Ik geef het op.

 22. Theo van Tijn:

  @ Michel;

  Lees je eigen post, nr. 3 eens. Is precies wat je Miko verwijt in nr. 20.

  Hoe zie je dat niet?!?

 23. Michel:

  Ja en nou ben ik natuurlijk weer te dom. We hebben Bingo!

 24. Michel:

  @22 Waar schrijf ik anderen dan voor wat ze moeten denken voordat ik met ze in gesprek ga? Als iets bekritiseer betekent dat niet dat ik vind dat ze dingen niet mogen zeggen of vinden.

 25. Mark Heerink:

  Ik ben het HELEMAAL met je eens, Miko, maar ik begrijp dat hier het adagium “over smaak valt niet te twisten” niet van toepassing is? Ik geloof inderdaad ook dat deze “grap” veel zegt over de makers ervan, maar waarom geldt dat dan niet als je Joden en Moslims op schandalige wijze afbeeld “voor de grap” en voor de belediging? Dat is dan niet ranzig en veelzeggend? Dan is het gewoon een (“goede”) grap?

 26. Frank:

  Pas op, straks ga ik de grap nog leuk vinden. Het ontmaskert de lezer ook.

  Ik heb een hoop ontheffingen niet, maakt mij dat een tweederangsburger?

  Je denkt wel erg snel VVD -> lachen op werklozen.

 27. LOL Mark, daar heb je wel een punt.

  Maar toch: voor mijn gevoel zit er nogal een verschil tussen enerzijds die cartoon waarnaar jij verwijst – waarbij het niet erom ging joden als fundamenteel minderwaardig weg te zetten, maar om de (door sommigen ervaren) disbalans aan de kaak te stellen tussen leed en aandacht binnen dat conflict – en anderzijds deze éénaprilgrap waarbij uitkeringsgerechtigden toch echt min of meer direct weggezet worden als tweederangs mensen. Voor mij is het een verschil tussen vorm (waar ik me zelden over opwind) en inhoud (waar ik mij voortdurend over opwind).

 28. Snebbert:

  Er zijn gelukkig ook leukere VVD grappen. http://abr.vvd.nl/actueel_17962/44981/

 29. Krachtmeester:

  Als “de toon” dan echt zo belangrijk is, stel ik voor om elke Nederlander voortaan te verplichten om een stemvork naar het stemlokaal mee te nemen.

 30. Theo van Tijn:

  @ 23 Jij zegt het!

  @ 24 In post 3 insinueer je volslagen onterecht dat Miko die Revis de mond probeert te snoeren. Dat is gewoon niet waar dus wat loop je nou de geslagen hond uit te hangen?

 31. Michel:

  @30 Je bent helemaal vergeten de titel van het stuk te lezen, nou ja kan gebeuren hoor, beetje dom.

 32. Frits:

  “Het degradeert uitkeringstrekkers tot tweederangsburgers die niet hetzelfde kunnen en mogen als eersterangsburgers.”

  Ja und?

 33. jelle:

  Ach,
  als arbeiders onder elkaar hadden wij ook ‘n leuk woordgrapje:
  “We verdienen beter, maar we krijgen het niet!”.

  What’s da fuzz?

 34. splinter:

  Ik had niet eens door dat het een grap is.
  Ik bedoel, de ooit liberale VVD vraagt zich voortdurend zonder zich veel aan te trekken van -waarde- van zaken wat kosten zijn of liever nog wat het oplevert.
  5 minuten winst door 130 km per uur te rijden wordt bij vingerknip omgeruild voor nog meer fijnstof in de lucht en gezondheidsklachten waarmee het voordeeltje van de een kennelijk opweegt tegen het zwaarwegende nadeel voor velen.

  Is zelfbeschikkingrecht een echt liberaal beginsel en nu we allemaal zo oud worden een punt van aandacht is bij kiezen voor sterven, nee er zijn zieltjes te winnen bij de SGP wat nog eens nuttig kan zijn om de villasubsidie in stand te houden of om te voorkoming dat de eerdere verlaging van de vennootschapsbelasting en de hoogste schijf van de IB wordt teruggedraaid, waarvoor de SGP nodig is. Ik noem maar eens wat.

  Men is de dikste vriendjes met een club die hardop durft te vragen “wat kost een allochtoon me nou”, zonder daarvan publiekelijk afstand te nemen. Je bent kruidenier of niet en vooral het geluid van een rinkelende kassa spreekt aan bewijst men steeds.

  En ja, het IS goedkoper het gebruik van het OV te distribueren. Is het wel een grap? En als we toch bezig zijn, het is ook goedkoper om mensen te verplichten daar te wonen waar ze werken. Scheelt een hoop files en kunnen dr een paar miljoen leasebakken weg. Hoef je ook niet zo veel te asfalteren. Hallo VVD lees je mee?

 35. El Bjorno:

  “Maar goed, ik feliciteer mezelf dan maar met het feit dat je geen inhoudelijk verweer hebt. De mazzel!’ (Michel) Hahahaha, wat een manier om iedere discussie te ‘winnen’, althans voor je eigen gevoel. Je totaal onredelijk opstellen door enkel in groteske karikaturen te spreken en pertinent te weigeren ook maar iets van de ‘vijand’ aan te nemen of te willen begrijpen wat iemand bedoelt. Om dan als mensen moedeloos afhaken bij deze zinloze exercitie, jezelf op de borst te kloppen. Een beetje niveau jezelf met poep insmeren, mensen uitdagen voor een potje worstelen en als ze voor de eer bedanken claimen dat je gewonnen hebt. De mazzel ermee, inderdaad.

 36. jelle:

  Je moet toch wel vèr van een werkvloer gezongen zijn om in dat VVD-spreukje een trap na te zien naar DE uitkeringstrekker.
  (Als je daar ‘n smaadcartoon naar uitkeringstrekkers in ziet, lijkt ‘t mij beter om naar fresco’s in Pompeï te staren en daar ‘n spannend verhaal bij te bedenken.)
  Ik ben in ‘t genot van ‘n pensioentje+AOW.
  Kostte mij 70 % van m’n laatste inkomen.
  Daar heb ik meer dan 40 jaar keihard voor moeten buffelen in de bouw.
  Maar mij hoor je niet klagen.
  Het moet nu allemaal door ‘n huidige generatie Werkers opgebracht worden.
  Ik was niet anders gewend.

  Van het geïmporteerde Uitkeringstrekkers-Gilde hoef ik niets positiefs te verwachten.

 37. middle men:

  Schaf uitkeringen af dan hebben we ook geen uitkering trekkende tweederangs burgers meer.

 38. Wimke:

  overigens gaan (traditionele) 1 april grappen altijd ten koste van anderen. Er is altijd iemend lijdend voorwerp, juist bij 1 april grappen!

 39. JM:

  Wellicht had de VVD beter iets met een stekkerdoos kunnen doen ofzo. Dat is pas lachen. Zouden ze dan op nationale tv moeten laten zien….o wacht…

 40. Michel:

  @35 Zoals we inmiddels gewend zijn opnieuw allemaal oeverloos gelul en geen enkel argument waarom die grap niet gemaakt zou mogen worden. Het is diep, diep treurig.

 41. Waar precies wordt beweerd dat de grap niet gemaakt had MOGEN worden? Dat beweer ik niet. Ik roep niet op tot een verbod op dit soort grappen. Dat zou ook bizar zijn.

  Als je een slechte grap maakt, kan het zijn dat daar mensen over vallen en daar iets over zeggen – bijvoorbeeld dat je beter een toontje lager kan zingen. Dat is iets heel anders dan meteen aankomen met een ‘mag niet’ of een ‘moet verboden worden’.

  Ik heb weleens het idee dat sommigen op rechts moeite hebben met het onderscheid maken tussen kritiek en verbodsdwang. Niet iedere kritiek is verbodsdwang, lieve mensen.

 42. Maarten:

  “Van het geïmporteerde Uitkeringstrekkers-Gilde hoef ik niets positiefs te verwachten.” Hi hi wat een goede grap….o, wacht..

 43. Michel:

  @41 Whatever, je bent er toch op tegen dat dit soort grappen gemaakt wordt en je had toch liever gezien dat hij niet gemaakt was? Ja? In gewoon Nederlands betekent dat dat jij vindt dat deze grap niet gemaakt had mogen worden. Alleen hele infantiele haarklovers gaan dan nog roepen dat ze heus niet voor een officieel grappenverbod zijn, maar dat is wel weer tekenend voor het tranentrekkende niveau alhier.

 44. Nee Michel, je snapt er echt geen snars van.

  Er is echt een heel groot verschil tussen a) de censuurmolen aan willen zetten en b) kritiek op iets leveren omdat je het er mee oneens bent. Dat jij iedere vorm van kritiek als mogelijke aanzet tot censuur ziet tekent je antilinkse hysterie. Debat draait om kritiek geven en kritiek nemen, niet om zo hard mogelijk krijsen dat ze je de vrijheid van meningsuiting willen afnemen.

  Dus: zet die hysterische testosteronkraan uit, kweek eens wat meer intellect, gooi die ideologische linkshaatbril van je op de schroot en kom dan nog maar eens terug.

 45. Michel:

  In al je blindheid (die je mij verwijt, hahaha) ben je vergeten te lezen dat ik beaam dat jij niet bent voor een grappencensuur. Dat is lastig debatteren hoor. Zeker als je maar blijft doorgaan met voorwaarden te stellen aan mijn denkbeelden voordat ik hier wat mag zeggen, want dat is censuur ten voeten uit. Maar het vergt enige zelfreflectie om dat te kunnen zien, dus dat gaat je niet lukken helaas.

  Nou nu kap ik er echt mee hoor.

 46. Havenbaron:

  Tja een goeie grap voor VVD’érs.

  Het is niet lief volgens Groenlinks en de SPVV stelt weer kamervragen omdat haar natuurlijke achterban het moet ontgelden.

  Verder is de vergelijking met Haribo Peeters een beetje vergezocht, dat was geen grap meer maar ordinair machtmisbruik.

  Toch leuk blijken Groenlinksers toch echt mensen te zijn met zwakheden.

 47. Stefan:

  De VVD mag sowieso wel een toontje lager zingen. Doe bij nader inzien zelfs maar een compleet octaafje.

  De economie kon wel wat VVD gebruiken, heette het. De effecten: forse bezuinigingen die de zwakkeren relatief het hardst raken. Consumentenvertrouwen historisch laag, consumptieve bestedingen op een dieptepunt. En dat is de hoofdoorzaak van de recessie waarin Nederland is beland.

  Daar waar de economie in omringende landen opkrabbelt, zitten we hier in een recessie. Met dank aan het rechtse VVD-beleid dat zwakkeren uitkleedt, onzekerheid vergroot en broodnodige hervormingen al veel te lang achterwege laat. Maarrrr… we mogen 130 op sommige snelwegen. Hiep hoi!

Alleen FaceBook reacties zijn nog open

Comments zijn gesloten