Gevestigde partijen infiltreren in G500


: 12-04-2012 09:00 uur

Jongerenorganisaties van verschillende partijen hebben de handen ineen geslagen om de vroegoude-jongerenbeweging G500 van binnenuit te veranderen en op te blazen. “We roepen onze achterbannen op om lid te worden van G500, om zodoende het beleid te kunnen beïnvloeden”, vertelt CDJA-voorzitter Arrie Vis. Want aan dat beleid schort het volgens de voorzitters nogal. “Sowieso”, schampert Nikie van Thiel van de Jonge Democraten, “iemand die een jeugdorganisatie lanceert in Buitenhof, heeft weinig begrepen van jongeren, of helemaal niets van Clairy Polak.” 

Weinig democratisch
G500 is een initiatief van oud-LAKS-voorzitter Sywert van Lienden. Die wil met 500 jongeren lid worden van verschillende politieke partijen om overal zijn tienpuntenplan door te drukken. “Weinig democratisch”, vindt Van Thiel. “Als Van Liendens plan slaagt, is de Russische Stemwijzer straks moeilijker dan die van ons”. Haar JOVD-collega Bram Dirkx vindt het zorgelijk dat slechts 500 jongeren de Nederlandse politiek in een wurggreep kunnen houden. “Dat zijn er minder dan het aantal jongeren dat zich in 2010 geregistreerd in coma zoop (684 red.). En wat is de volgende stap? Ik zie het Samenwerkingsverband van ontevreden Vodafone-klanten en de Bond van Katholieke Kindervrienden ook wel 500 vrijwilligers bij elkaar ronselen, in ruil voor wat politieke macht.”

Om dit te voorkomen hebben zoveel mogelijk leden van de jongerenorganisaties zich de afgelopen dagen aangesloten bij G500. “Gezamenlijk hebben we al meer dan 200 infiltranten”, vertelt Rick Jonker, voorzitter van de Jonge Socialisten. “Zo proberen we een hervormingsgezinde en toekomstgerichte meerderheid te krijgen binnen dit op macht beluste groepje beroepslobbyisten.”

Groen jurkje
Voorzitter Jacques Rozendaal van SGP-Jongeren denkt dat het snel over kan zijn met G500. “Alleen wij hebben al ruim 2300 leden, dus die 500 vriendjes van Sywert hebben we zo om.” Die mogen zich wat Rozendaal betreft dan zo aansluiten bij zijn club. “Neem nou zo’n Ilse van Eck. Een vrouw die in een groen jurkje een hele uitzending van De Wereld Draait Door haar mond weet te houden, past natuurlijk perfect bij de SGP-Jongeren.”

Sywert van Lienden laat in een reactie weten ‘des duivels’ te zijn. “Hoe durven ze op zo een laffe wijze dit prachtige initiatief via de achterdeur kapot te maken? Ik laat mijn toekomst niet kapen door een stel onvolwassen apekoppen die op mijn baantje uit zijn. Hier is het laatste woord nog niet over gezegd. Wij onderzoeken momenteel hoe wij deze partijpiraten buiten de deur kunnen houden”, aldus Van Lienden.

Jeroen Weghs is te volgen op Twitter

Één Reactie :

  1. Berthold:

    :-(

Reacties zijn inmiddels gesloten