Aanslag op Beatrix ternauwernood verijdeld


: 17-04-2012 17:00 uur

Koningin Beatrix is opnieuw ternauwernood aan een brute aanslag ontsnapt. Dankzij heldhaftig optreden van veiligheidsdiensten werd terrorist Genarro P. ingerekend, voor hij zijn reeds lang geplande terreurdaad ten uitvoer kon brengen. Dat meldt een trotse woerdvoerder van de hoofdstedelijke politie. Het staatshoofd was op de Dam voor een vreedzame kranslegging met de Turkse president Abdullah Gül, ter ere van 400 jaar handelsbetrekkingen tussen Nederland en Turkije. “De dam was volgepakt met onschuldige en nietsvermoedende belangstellenden”, vertelt de woordvoerder. “Je moet er niet aan denken dat P. zijn laffe daad ten uitvoer had kunnen brengen. De ramp was niet te overzien geweest.” 

Oplettende diender
Rond de Dam gold dinsdag een noodverordening, waardoor politie preventief mocht fouileren. Een oplettende diender kreeg P. in de smiezen en constateerde een verdacht orgaan in zijn aangezicht. De 41-jarige P. kon snel door een elite-eenheid van het korps commando-troepen overmeesterd worden. Na fouillering bleek hij inderdaad een dodelijke hoeveelheid stembanden in het strottenhoofd te verbergen. P. werd afgevoerd, waarna de plechtigheid zonder noemenswaardige problemen kon worden voortgezet.

P. werd in 2010 al eens veroordeeld voor een massa-aanslag tijdens de Nationale Dodenherdenking op de Dam. Koningin Beatrix kon toen net op tijd ontkomen, maar zeker 63 mensen kregen een draai om hun oren. Minister van Justitie Opstelten is inmiddels door de Kamer op het matje geroepen. Hij zal uit moeten leggen hoe het kan dat P. alweer op vrije voeten was. In een eerste reactie zei de minister dat P. zijn straf heeft uitgezeten en dat de veiligheidsdiensten hem in de gaten hielden.

Al Qaida-trainingskamp
“De AIVD luisterde de heer P. af”, schrijft Opstelten in een brief aan de Kamer. “Afgelopen zomer bracht hij door in een Al Qaida-trainingskamp, alwaar hij werd onderwezen in gevechtstechnieken, logopedie en voordrachtskunst. Bij terugkomst in Nederland bleek de heer P. zo schor, dat de AIVD rapporteerde dat: ‘het gevaar P. vermoedelijk onschadelijk is gemaakt door een bevriende poliep’. Een kapitale inschattingsfout die catastrofale gevolgen had kunnen hebben”, aldus minister Opstelten.

Jeroen Weghs is te volgen op Twitter

8 Reacties :

 1. UITSTEKEND!

 2. teuvenaar:

  Goed werk van onze veiligheidsdiensten en politie. Je moet er toch niet aan denken wat er had kunnen gebeuren!
  Onverantwoord dat er in deze tijd nog mensen rondlopen met dit soort wapens. Ik had verwacht dat je daarvoor minimaal een vergunning moest hebben, of dat ze helemaal verboden waren. Ik hoop dat de heer Opstelten snel met een voorstel komt om het gebruik van dit soort stembanden aan banden te leggen.

 3. Canis Spurcus:

  Als zijn gekke broertje maar niet langskomt: http://www.youtube.com/watch?v=evDFpVTpZ0I&feature=related

 4. klinkt een beetje als indymedia-humor in mijn oren (okay, verondersteld dat zoiets ueberhaupt bestaat)

  ik vond het best een goeie actie.

 5. JooJootje:

  En dat is Nederland anno nu geworden.
  Nou wees er maar trots op.

 6. MB:

  Oplettende dienders, undercover agenten, pro-actief handelen, dat zal die juwelier die al dertien (13!) keer is overvallen als muziek in de oren klinken. O nee, daar doet de politie helemaal geen ene reet aan want dat is allemaal maar eng en gevaarlijk en voor je het weet kneust er iemand een enkel ofzo en de vakbond vindt het ook maar niks.

 7. Laurens:

  Heel erg grappig weer. Lekker afgeven op de politie.

  Als die mafketel met iets was gaan lopen gooien, of anderszins de kolder in zijn kop tot uiting had laten komen, zijn het dezelfde mensen die roeptoeteren dat hij eerder opgepakt had moeten worden.

 8. Bob Gulien:

  @7 Gelukkig dan, dat hij geen waxinelichthoudertje in zijn zak had.

Reacties zijn inmiddels gesloten