ThePostOnline

Achter de PVV (7): afdwingen dat iedereen Nederlands praat

09-09-2011 09:00

Ik heb gekozen voor Arnhem. Maar nu ik daarmee klaar ben denk ik toch dat ik niet meer naar Arnhem zou gaan. (…) Omdat dat gewoon een hele andere cultuur is. Ik heb wel een gevoel… als ik daar in de aula zat… dat ik in het buitenland zat. En euh… Veel Turkse en Marokkaanse meisjes en jongens die daar op school zitten. Ook een andere taal spreken. En ja, ik heb zoiets: je bent gewoon in Nederland en gewoon op een Nederlandse school, dus dan kun je ook gewoon praten en de cultuur is daar heel anders en… veel bekakte aso-lui. In Doetinchem was gewoon… boeren, gewoon gezelligheid. En daar heb je ook wel buitenlanders, maar dat was dan weer anders. (…) In Arnhem vind ik het veel meer bedreigend voelen dan in Doetinchem. (…)Omdat ze zich overal hebben neergezet… in groepjes je zitten aan te kijken, dingen roepen… en dan denk ik van… ja, ze hebben het gewoon over je. Stoer doen en ja… dat vind ik dan in Doetinchem helemaal niet zo. (…) Ze hebben niet echt wat tegen mij gezegd. Maar bijvoorbeeld achter de computer… we hadden dan gewoon in de aula zo’n hoek met computers enzo. En dan hebben ze euh… dan kom je aanlopen en dan ga je zitten en dan naast je zitten… ja Marokkaanse meisjes, Turkse meisjes, ik weet niet precies wat het is en die zitten je dan helemaal aan te kijken en dan gaan ze in een ander taaltje helemaal lopen praten enzo. (interview 3)

Nederlands op straat
De 21-jarige scholiere is binnenkort klaar met haar opleiding. Ze gaat werken in de kinderopvang. Ooit moest ze kiezen tussen een school in Arnhem of Doetinchem. De Arnhemse school kon ze het snelst doorlopen. Het werd haar kennismaking met de multiculturele samenleving, want in de Achterhoek waar ze opgroeide, zijn nauwelijks allochtonen. Haar grootste irritatie: Turken spreken onderling soms Turks, Marokkanen Marokkaans.

Rita Verdonk wilde ooit dat iedereen in Nederland Nederlands sprak in de openbare ruimte. Het voorstel werd in de media snel weggewuifd omdat het onuitvoerbaar en onnodig zou zijn. Zou dat de mening van de gemiddelde Nederlander zijn? We kunnen er ernstig aan twijfelen. De mensen die meertaligheid geen probleem vinden, zijn de hoogst opgeleide mensen van het land, spreken zelf meerdere talen en hebben een kosmopolitische levenshouding.

Kennis van bestuur en handhaving
Voor andere Nederlanders roept meertaligheid vooral vervreemding op. Voor PVV-stemmers zijn de argumenten tegen de Verdonk-regel niet overtuigend, namelijk dat die oncontroleerbaar is. Voor burgers zonder uitgebreide kennis van politiek, bestuur en handhaving is dat ongeloofwaardig, simpelweg omdat je kunt zien wie er wel en geen Nederlands spreken en dus wie er aangesproken moeten worden. Hoger opgeleide politiek geïnteresseerden vinden dat dan weer te gek voor woorden.

En zie hier het probleem van veel PVV-stemmers. Zij hebben een gevoel en niemand neemt hen daarin serieus. Zij moeten niet zeuren en weten nu eenmaal overal te weinig vanaf. Dit zal natuurlijk nooit leiden tot een vergelijk. Zolang politieke elites niet erkennen dat bijvoorbeeld taal voor sommige burgers een probleem is, komt er geen gesprek, en komt er nooit een einde aan de ontevredenheid. Van Verdonk kan men iets leren: het is belangrijk dit soort problemen te erkennen, want dan voelen groepen burgers zich gehoord. Deze problemen hoeven niet per se opgelost te worden. Dat deed Verdonk immers ook niet.

Chris Aalberts is docent en onderzoeker politieke communicatie. Dit is de zevende blog uit een serie over de achterban van de PVV. Als inspiratiebron voor deze blogs maakt hij gebruik van interviews die afgelopen najaar zijn afgenomen door studenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam.