Zzzooom! Samsom heeft daadkracht en stierenballen


: 27-04-2012 18:00 uur

Zojuist las ik een tweet van een liefdevol medelid van mij. Hierin insinueerde hij dat dit geen tijden zijn om gelijk te willen krijgen. What the fuck, denk ik dan. Waar zijn we met z’n allen in godsnaam mee bezig? Wij pretenderen het land der democratie te zijn. Hoe het dat een man als de Jager, met een uitstraling van een opblaasvis op het droge, het binnen 48 uur voor elkaar krijgt dat vijf partijen het ‘ineens’ met elkaar eens zijn. Dit hebben drie partijen, met soortgelijke couleur locale, binnen zeven weken tevergeefs geprobeerd. Dit heeft ons zakken met geld gekost, en ineens komt nu De Jager uit de lucht vallen en redt ons land met een perfecte begroting waar vijf partijen akkoord mee gaan? Deze vijf partijen, met geheel andere accenten in hun verkiezingsprogramma, zijn het plotseling, binnen twee dagen, met elkaar eens geworden hoe het wél in dit land moet?

Toonbeeld van improductiviteit
Tunesië, een land in democratische kinderschoenen, is hun eerste verkiezing begonnen met ongeveer 117 verkiesbare partijen. Ik dacht dat dit een toonbeeld was van improductiviteit, maar de huidige Nederlandse situatie wint hier toch zeker van. Waarom kon dit niet anderhalf jaar geleden? Waarom zijn we dan toch ooit begonnen aan die gedoogconstructie met de heer Wilders erbij? Waarom heeft het verdomme anderhalf jaar geduurd totdat deze vijf partijen ineens vreedzaam naast elkaar konden staan?

Ik denk dat mijn liefdevol medelid hier een juiste situatie heeft geschetst, het zijn geen tijden om gelijk te willen krijgen. Het zijn tijden om braaf ja te knikken jegens de mensen met de meeste macht. Het zijn tijden om je kiezers voor te liegen dat je ‘echt niet anders kon’. Het zijn tijden om de principes van je achterban te verloochenen. Het zijn tijden dat we de democratie die wij in dit land hebben opgebouwd even flink de rug toe keren.

Daadkracht en stierenballen
Noem Samsom een lafaard, omdat hij liever voetbal tegen de muur speelt dan met de rest. Ik noem het een daadkracht en stierenballen hebben. Hij houdt wel zijn rug recht en komt de beloftes na aan diegenen die de PvdA anderhalf jaar geleden het vertrouwen hebben gegeven, aan de hand van een waterdicht verkiezingsprogramma. Wat hij in praktijk brengt is pure democratie. Moge de rest van Nederland dat spoedig inzien en ervoor zorgen dat er in september partijen aan de macht komen die wél hun woord nakomen en hun rug rechthouden. Weg met de egopolitiek.

12 Reacties :

 1. Simon:

  Nederland is een coalitieland. Bij de verkiezingen weet je, dat je water bij de wijn moet doen, zul je iets willen bereiken.

  Pechtold heeft in één dag bijna geheel zijn verkiezingsprogramma weten te verzilveren.

  Wilders, Samson en Roemer hebben hun rug recht gehouden, stonden voor hun standpunten en hebben welgeteld niets bereikt.

  Fantastisch dat zij hun rug recht houden, maar mijn voorkeur gaat uit naar politici die zoveel mogelijk van mijn wensen weten te verzilveren en daarbij hun ego opzij kunnen zetten.

  Dàt is het einde van de egopolitiek. Samson laten blijken, dat niet te kunnen en blijkt met Roemer en Wilders een roepende aan de zijlin. Een roepende met lege handen.

 2. Egopolitiek is samen met zijn nieuwe vriend Roemer aan de zijlijn roepen en geen enkele poging doen om in gesprek te komen. Schone-handen-politiek. De kiezer doorziet het gelukkig. En vele PvdA-ers in gemeenten zullen blij zijn met dit akkoord.

 3. Wat is bereikt is een akkoord dat als enig nuttig doel heeft om de schade van de kredietwaardigheids-afwaardering van Nederland, na 7 weken toch wel een punt van zorg, te beperken. Jolande Sap hoopt openlijk op een verkiezingsuitslag die haar in staat stelt om erop terug te komen, maar haar rechtse vriendjes Mark en Alexander zullen haar daarbij zoveel als mogelijk in de weg zitten.

  De snoepjes voor GroenLinks in het pakket zullen snel opraken en sowieso weinig zoet blijken te zijn. Met een BTW verhoging, met passeren van de vakbeweging en met veel andere ellende die nog in warrige cijfers en half uitgewerkte hervormingen verscholen zitten, is het woord straks aan de kiezer.

  En tot het zover is spint rechts Nederland gewoon door. Vingers aflikken geblazen dus, en gauw nog een vette hypotheek afsluiten nu het nog mag.

 4. Simon:

  Overigens heeft Samson zijn rug helemaal niet recht willen houden. Hij gaf in het debat met van Haersma Buma aan nog punten te willen toevoegen, toen het te laat was. Hij heeft gebluft, gegokt en misgegokt. En wat John zegt: zelfs de PvdA achterban is best tevreden met het akkoord.

 5. De mening van de PvdA achterban wordt op 12 september bekend, en de rest is spin.

  Vaak ook te horen via luitjes die niks met PvdA van doen hebben.

 6. Simon:

  Niels, het is geen spin, maar uitkomst van de peiling van Maurice de hond van vandaag.

  Van de PvdA stemmers vond 9% het akkoord positief, 27 % vrij positief en was 24 % niet positief/niet negatief. Dus de PvdA achterban is best tevreden.

  Dus wees s.v.p. een beetje voorzichtig met je (voor)oordeel.

 7. Dus 24% onbeslist, 38% vóór is “best tevreden” ??

 8. Hierboven staat letterlijk: “Van de PvdA stemmers vond 9% het akkoord positief, 27 % vrij positief en was 24 % niet positief/niet negatief. Dus de PvdA achterban is best tevreden”.

  En de cijfers optellend tot 100% van die peiling zijn:

  Wat is uw reactie op de inhoud van het akkoord? (PvdA stemmers TK2010)
  positief: 9%
  vrij positief: 27%
  onbeslist: 22%
  vrij negatief: 26%
  negatief: 12%
  weet niet: 4%

  Overwegend positief 9+27 = 36%, overwegend negatief 26+12 = 38%

  Als dat “best tevreden” is dan kun je er ook wel nog wel een paar miljard bij doen.

 9. Maciste:

  Tis allemaal niet zo moeilijk te verklaren wat er is gebeurd.Groen Rechts en Rechts 66 zijn allang geen linkse partijen meer (bijvoorbeeld gelet op hun opvattingen over het ontslagrecht en verkorting van de WW). De seculiere CU wil op termijn fuseren met de ultrarechtse en theocratische SGP. Kees de Jager haalde zijn potentiële geestverwanten heel bewust en heel selectief uit de oppositiebankjes. De PvdA en SP werden voor de Bühne nog ff geconsulteerd. Voor Pechtold die het met zijn mantra’s over hervormingen van de arbeidsmarkt nooit over zijn eign riante wachtgeldregeling en APPA-pensioen heeft, was het bijstellen van de rijksbegroting derhalve een inkoppertje.

 10. Michel:

  Samsom hield helemaal niet zijn rug recht, zelden iemand zo onhandig zijn constant wijzigende standpunten via de media horen verkondigen. Samsom was altijd al wat krampachtig, maar de onechte gemaaktheid straalt nu helemaal van hem af.

 11. ome ger:

  Waarom kon dit niet anderhalf jaar geleden?
  Dat kon ook, VVD, GL en D66 waren er al uit maar Cohen lag dwars met ongeveer dezelfde thema’s die Samson nu weer aansnijdt. Noem het stierenballen, ik noem het een gebrek aan voortschrijdend inzicht en arrogantie ven een partij die meent dat zij als enige linkse partij een abonnement op de macht hebben.

 12. Simon:

  Niels, we kunnen steggelen over wat ‘best tevreden’ betekent, vast staat dat 60% van de PvdA-stemmers niet afwijzend tegenover het akkoord staat.

  Als de PvdA-aanhang hoofdzakelijk afwijzend tegenover het akkoord had gestaan, dan had ik daar hele andere cijfers verwacht. Dit is geen unanieme afwijzing, dus dat is in mijn vocabulaire ‘best tevreden’.

  Maar goed, we baseren ons tenminste op cijfers, dat is wat anders dan ‘spin’.

Reacties zijn inmiddels gesloten