ThePostOnline

Zakken(wit)wassers

02-05-2012 09:00

Het zuiden des lands kent enkele problemen. Drugstoeristen, woonwagenkampen en zware onverstaanbare accenten. Maar het kan niet op, want Maastricht heeft er weer een groot probleem bij: ze wordt opgelicht door haar eigen inwoners. De Limburgers plegen namelijk afvalzakkenfraude. De boefjes importeren illegale afvalzakken uit Turkije en China.

Vakmanschap van de hoogste klasse
Maastricht verkoop al jarenlang vuilniszakken aan haar inwoners voor 11 euro per rol. Dit zijn de enige zakken die officieel zijn toegestaan binnen de gemeente. Op zich een slim businessplan van de zuiderlingen, maar zo moeilijk blijkt het dus niet om een vuilniszak na te maken. De namaakzakken worden voor 5 euro per rol verkocht. Geen wonder dat deze als warme broodjes over de grenzen geïmporteerd worden.

De gemeente kon, na vijf jaar opgelicht te worden door haar eigen inwoners, de ogen niet meer sluiten en zette een heuse privédetective op de zaak. Daar Maastricht 11 euro durft te vragen voor een rol plastic, heeft ze daar waarschijnlijk wel budget voor, in deze tijden van bezuiniging. Inspector Gadget Ben Zuidema wist na grondig onderzoek te vertellen dat de illegale zakken nauwelijks te onderscheiden zijn van de originele. Een bevinding die waarschijnlijk altijd achter gesloten deuren was gebleven als er geen detective op was gezet. Wat een vakmanschap.

Een ezel stoot zich geen tweede keer…
Per jaar worden er zo’n 70.000 illegale zakken verkocht. Een snelle rekensom leert dat de gemeente hierdoor enkele miljoenen is misgelopen in de afgelopen jaren. En dat terwijl deze roodwitte versie van de zakken minder fraudegevoelig moesten zijn dan de auberginekleurige zakken die in 2001 werden gekopieerd.

Volgens de detective is de zwendel opgezet door een organisatie van zo’n vijf man. Er is aangifte gedaan door de gemeente en dat heeft het leven in het zuiden weer een stuk aangenamer gemaakt. De Limburgers hebben hajje gezegd tegen een gevaarlijke plasticzakkenbende, gemeente Maastricht vult haar zakken weer de komende jaren en haar inwoners worden alleen maar armer. Zuid-Limburg, the bright side of life. Je zal er maar wonen!

CC Foto: M. Minderhoud