Humor

GroenLinks wil machtsgreep Henk Bleker niet bevestigen

08-05-2012 17:00

Op 31 mei zal GroenLinks bekendmaken wie zich hebben aangemeld voor het lijsttrekkerschap. Of staatssecretaris Henk Bleker zich kandidaat heeft gesteld, wordt voor die tijd niet bevestigd. Wij namen een kijkje op het partijbureau van GroenLinks, zagen de groene petjes met ‘Eerlijk Helder Henk’ en vroegen de nuchtere Groninger naar zijn plannen. “Nee, ik wil geen lijsttrekker worden, tenzij niemand anders zich meldt.”

Fractievoorzitter Jolande Sap heeft al aangekondigd de partij na de verkiezingen weer te willen leiden. Ook Tofik Dibi zou zich kandidaat willen stellen. Dit wordt door niemand bevestigd, maar verschillende media spreken de geruchten niet tegen. Met de mogelijke kandidaatstelling van Henk Bleker is de aanval op Jolande Sap definitief geopend. “Bleker zei eerder geen plek in het kabinet Rutte te ambieren en hij heeft stellig ontkend kandidaat te zijn voor het lijsttrekkerschap van het CDA”, aldus een ongeruste medewerker van Groen Links. “Nu hij ook ontkent partijleider van GroenLinks te willen worden, is de spanning hier te snijden.”

Allemaal anders
Henk Bleker was het als staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie regelmatig zeer oneens met GroenLinks, maar dat is volgens hem niet de reden dat hij zich niet kandidaat stelt. “Sinds de gedoogsteun van de PVV is weggevallen ligt het allemaal anders. Mijn volledige natuur- en milieubeleid werd gekaapt door die onbetrouwbare groep van de heer Wilders. Ik zeg het maar zonder omhaal, want zo ben ik, Eerlijk Helder Henk.”

Volgens politiek analist Ron Fresen zou het een verrassende move van Bleker zijn, maar niet ondenkbaar. “Het feit dat wij er officieel nog niets van weten zegt niets. Dit soort kandidaatstellingen ligt zeer gevoelig. Meestal hoor je helemaal niets. Dat de geruchtenstroom nu op gang komt is mogelijk, misschien wel zeer waarschijnlijk, te danken aan zijn spin doctor Jack de Vries. Maar bevestiging hebben we nog niet.”

Jeroen Weghs is te volgen op Twitter