De flair van Filip Dewinter


: 11-05-2012 15:00 uur

Wij hebben Geert en België (of eigenlijk Vlaanderen) heeft Filip. Great minds think alike zeggen ze wel eens. Stupid minds schijnbaar ook. Filip de Winters Vlaams Belang streeft ook anti-Islam idealen na. Spreuken als ‘Islam of vrijheid? Durven kiezen!’ zouden campagneteksten kunnen zijn van onze Nederlandse PVV. Misschien mogen we toch in onze handjes knijpen dat Geert de Nederlandse is van de twee. Vlaming Filip blijkt namelijk zo slim nog niet. Hij had het gat in de markt kunnen vinden als hij, in plaats van enkel een nationalistische grap maken, daadwerkelijk een tijdschrift had ontwikkeld voor moslimvrouwen. Eentje dat zich volledig toespitst op de cultuur, eten en klederdracht van deze grote doelgroep in zijn landje. Hij sloeg de plank echter mis.

Er bestaat geen slechte publiciteit
‘Hoe verwijder ik mijn snor’ en ‘Help, ik keek een man in de ogen’ zijn de kreten waarmee Dewinter denkt aandacht te genereren voor zijn partij. Al lange tijd heerst er een mediaboycot in België voor de anti-islamstrijders bij onze zuiderburen. Afgelopen week was voor Filip de maat vol. Flair en Libelle van uitgeverij Sanoma weigerden een advertentie te plaatsen over een kritisch boek over vrouwen en Islam. Een goede reden voor De Winter om dan maar tegen alles en iedereen aan te schoppen als een klein kind. Echt volwassen is het hersenspinsel van Dewinter niet te noemen namelijk. Vlaams Belang kwam met parodieën van de covers van beide bladen. Vrouwen in boerka schitterden op deze thema covers. Zo bood Flair een gratis recept voor een molotovcocktail en gaf Libelle tips over ‘Explosief afvallen tijdens ramadan’.  Sanoma vond dit op haar beurt absoluut niet plezant waarop Dewinter donderdagmiddag toch maar besloot de persiflagefolders terug te trekken. Waarschijnlijk zag hij zelf ook in dat zijn ‘humoristische boodschap’ helemaal niet zo grappig was. Desalniettemin heeft deze flamingant toch bereikt waar hij naar op zoek was, want kijk aan, meneer staat weer volop met zijn kop in de media. Plan geslaagd Filip.

Verschil moet er zijn
Filip lijkt maar vriendjes te willen worden met onze Geert. De overeenkomsten zijn dan ook opvallend groot, maar Filip kan toch niet helemaal meekomen met de Nederlandse Islam-strijder. Beide mannen werden aangeklaagd wegens racisme en aanzetting tot haat. Maar ook om dezelfde reden vrijgesproken wegens het niet in strijd zijn met de vrijheid van meningsuiting. Nederland kreeg een Polen-meldpunt, België een illegalen-meldpunt. En beiden mannen hebben doodsbedreigingen aan hun huisadres mogen verwelkomen. Hoewel de overeenkomsten schrikbarend zijn loopt onze Geert op mediavlak een streepje voor. Geert heeft de welbekende film Fitna. En Filip had nog niks. Maar met zijn humorloze mediastunt heeft hij nu niets anders dan een goede nationalistische Belgenmop. Filip zal dus beter zijn best moeten doen om mee te mogen blijven doen in de grote boze nationalisme-strijders wereld die Europa rijk is.

Esther Vogel verbaast zich over Vlaams nationalist Filip Dewinter en kan niet lachen om Belgenmoppen”

Foto: Clint.be/Vlaams Belang

Over de auteur:

Esther Vogel Esther Vogel (1986, van onder de rivieren) heeft moeite met één studierichting kiezen. Van dieren, naar therapie door naar film en tv, rent zij nu toch naar de eindstreep van het studentenleven. Over enkele maanden zegt zij de Universiteit Utrecht vaarwel alwaar zij opnieuw keuzes zal moeten maken binnen het werkveld. Keuzes zijn voor later…

Één Reactie :

  1. HPax:

    ‘Flair en Libelle van uitgeverij Sanoma weigerden een advertentie te plaatsen over een kritisch boek over vrouwen en Islam.’

    Waarom ga je dáár niet op in? Nu lijk je met raillerend gebabbel een moeilijk onderwerp te willen omzeilen.

Reacties zijn inmiddels gesloten