Social Media Stress-Stress: over de accreditatie van die ‘Nationale Academie’

14-05-2012 10:00

Afgelopen week verscheen een rapport, waarin gesteld werd dat ‘jongeren in de leeftijd van 13 tot 18 jaar lijden aan een serieuze vorm van ‘Social Media Stress’. Het onderzoek werd opgepikt door verschillende media, zoals het NOS Journaal en de dagbladen Trouw en Metro. Vrij snel werden er ook kritische noten gekraakt, zie bijvoorbeeld de reacties van mediawetenschapper Linda Duits op het onderzoek, hier en hier. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de ‘Nationale Academie voor Media en Maatschappij’. Wat dat is?

Het is:

“(…) een idealistisch instituut dat beoogt burgers te ondersteunen bij het ontwikkelen van kennis, vaardigheden en mentaliteit met betrekking tot relevante mediaontwikkelingen, zodat burgers in staat zijn de media op positieve wijze te benutten ten behoeve van hun eigen professionele en persoonlijke doelstellingen. De Academie biedt trainingen en opleidingen aan specifieke beroepsgroepen, zodat zij de mediaontwikkelingen herkennen, begrijpen, toepassen en evalueren in hun eigen werkveld. Het gaat hierbij om beroepsgroepen zoals het onderwijs, de bibliotheek, jeugdzorg en hulpverlening, lokale overheden, politie en justitie, bedrijfsleven en maatschappelijke instellingen.”

Trainingen en opleidingen dus. Een opleiding tot ‘Nationaal MediaCoach’ kost €1.695,- en de instelling (een school of bibliotheek bijvoorbeeld) waar een afgestudeerde coach werkt, krijgt een keurmerk, dat overigens is ingesteld door de organisatie zelf. Er worden veel dure termen in de mond genomen, hoor! “Erkend”, “Europese regels”, “officieel”, “nationaal”, “subsidies”.

Accreditatie?
De website van de Nationale Academie beweerde bovendien – toen nog wel – dat de opleiding was ‘geaccrediteerd’ door het CPION, een instelling die opleidingen inhoudelijk bekijkt en vaststelt of het onderwijs aan bepaalde voorwaarden voldoet. Als dat zo is, dan wordt een opleiding geaccrediteerd; een diploma of certificaat van die opleiding officieel.

Nu wist ik aanvankelijk niet wat een ‘CPION’ was, dus zocht ik op wat dat precies betekenen moest. Een bonte stoet opleidingen claimde namelijk door het CPION geaccrediteerd te zijn. Onder andere een cursus ‘Tibetaanse klankschaaltherapie’, een cursus ‘ziektes genezen met kristallen’ en ander moois. Zouden dit nu werkelijk geaccrediteerde opleidingen zijn?

Navraag bij het CPION wees uit dat de ‘Academie voor Media en Maatschappij’ niet geaccrediteerd was, net zomin als de ‘Nationale Opleiding MediaCoach’ (mocht u twijfelen, de klankschaaltherapie en kristalgenezing ook niet). Wèl hebben de instellingen een zogenoemde ‘CRKBO-registratie’. Een woordvoerder van het CPION meldde dat deze zaken wel vaker door elkaar gehaald worden, omdat de twee verschillende toetsingen allebei door het CPION worden uitgevoerd. Maar ze betekenen allerminst hetzelfde.

Wat is het verschil? Volgens het CPION moet een instelling aan bepaalde eisen voldoen om “BTW-vrij opleidingen aan te bieden”. Er wordt gekeken naar de organisatie van de instellingen, maar de inhoud van de opleiding wordt voor een CRKBO-registratie eigenlijk niet getoetst. Zo’n registratie zegt dus niets over de kwaliteit van het onderwijs, of de waarde van een certificaat of diploma.

‘Officieel?’
In een doldwaze mailwisseling met Liesbeth Hop en Bamber Delver, directeuren van de Nationale Academie voor Media en Wetenschap, werd mij achtereenvolgens verteld dat:

A)    Het verschil tussen ‘accreditatie door het CPION’ en registratie in het ‘CRKBO-register’ verwarrend was. Het CPION zou hierdoor in verlegenheid gebracht zijn. (Antwoord van het CPION: “Nee hoor.”) De claim van de Nationale Academie, dat zij ‘geaccrediteerd’ zou zijn, verdween niet lang daarna van de frontpage.

B)    Het was per ongeluk! Het was nooit de bedoeling om de indruk te wekken dat de Nationale Academie ‘geaccrediteerd’ was, men wilde alleen duidelijk maken dat deze in het CRKBO-register stond.

C)    Als men nooit de indruk heeft willen wekken dat de ‘Nationale Academie’ geaccrediteerd was, hoe verklaart men dan het persbericht (van 15 januari j.l.) waarin Bamber Delver en Liesbeth Hops de volgende uitlatingen doen?

“Bamber Delver, directeur: ‘Wij zijn heel trots op deze accreditatie, het betekent dat wij met onze opleidingen en trainingen een belangrijke bijdrage leveren aan de professionalisering van de vakgebieden ‘Media & Jeugd’ en ‘Mediawijsheid’ in Nederland.’

Liesbeth Hop, directeur: ‘De accreditatie bewijst dat onze opleidingen en trainingen voldoen aan de hoogste kwaliteitsnormen en recht geven op erkende certificaten. Op deze wijze bezorgt onze Nationale Opleiding MediaCoach bijvoorbeeld al meer dan 750 professionals een officiële status binnen het onderwijs, bibliotheek, mediatheek, jeugdzorg en het bedrijfsleven.’”

Dat betekent een registratie in het CRKBO dus niet: die betekent dat een instelling voldoet aan de voorwaarden om BTW-vrij opleidingen aan te bieden. En… als de opleiding zelf niet geaccrediteerd is, hoe kan de Nederlandse Opleiding MediaCoach dan spreken van een ‘officiële status’? En… waarom is het bewuste persbericht ineens van de site verdwenen?

D)    Uiteindelijk komt men op het verhaal dat de ‘officiële’ status van het certificaat ‘MediaCoach’ wordt ontleend aan het feit dat de Nationale Academie in het CRKBO-register staat. Ik citeer:

“Nogmaals, de certificaten van de Academie worden uitgegeven door ons instituut volgens Europese wetgeving en door de Nederlandse overheid, daar komt dus de officiële status vandaan.”

Daarnaast meldt de Academie dat men het persbericht ‘achteraf graag anders had opgesteld’. Dat geloof ik graag! Men had in plaats daarvan ook even goed de regeltjes kunnen lezen. De FAQ van het CRKBO meldt:

“Het logo of beeldmerk van CRKBO mag u niet op uw website of in andere publicaties gebruiken. Evenmin mag u aangeven gecertificeerd of erkend te zijn. U beschikt over een registratie CRKBO waarmee u aangeeft te voldoen aan de kwaliteitscode voor kort beroepsonderwijs en deze BTW-vrij verzorgt en factureert.”

Verder hanteert de Nationale Academie voor Media en Maatschappij wel de gedragscode van de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO) – als leidraad – maar de NRTO gaf te kennen dat de Academie geen lid is.

Inmiddels is er alweer een nieuw onderdeel aan de website toegevoegd, waarin de Nationale Academie haar CRKBO-registratie nog maar een keertje toelicht, en om onverklaarbare redenen andere instellingen erbij lapt omdat ze zich niet aan de regels zouden houden!

Is dit een instelling die jongeren moet inlichten over media? Adviseert deze ‘Nationale Academie’ werknemers in bibliotheken, onderwijs, lokale overheden, politie en justitie(!)?

Dit artikel verscheen eerder op het persoonlijke blog van Stefan Keerssemeeckers

Stefan Keerssemeeckers is freelance journalist en schrijft over over internet- en gamecultuur

CC-Foto: ‘bottled_void