Eurofiele massamedia steunen Griekse graaiers


: 21-05-2012 14:00 uur

Beweren dat programmamakers structureel pro-EU en pro-Euro zijn, gaat misschien wat ver. Maar als je kijkt naar de schandalige ondiepte van de berichtgeving over Griekenland krijg je op z’n minst een vermoeden in die richting. Ze zijn dezer dagen niet aan te slepen: de journalisten, correspondenten, hoogleraren en andere deskundigen die via de massamedia, namens Griekenland, om vergiffenis vragen en en grossieren in jij-bakken richting het Noorden van Europa (‘we moeten niet zeuren, want wij hebben ook goed aan de Grieken verdiend’). De gedachte in Hilversum en andere perscentra lijkt te zijn dat onder het dreigende financiële debacle, het mogelijke ineenstorten van die prachtige EU, de blik, zogezegd, ‘verbreed’ moet worden en het niet aangaat om nu, nu het erom spant, de schuldigen aan te wijzen of zelfs maar te benoemen.

Ik heb de laatste weken toch redelijk wat gevolgd maar vrijwel niemand heb ik voor de camera of in de microfoon de namen ‘Pasok’ en ‘Nea Democratia’ horen uitspreken, terwijl dat toch aantoonbaar de twee Griekse partijen annex maffiabendes zijn die tientallen miljarden hebben laten verdwijnen: in hun eigen zakken of anders in die van hun loyaal te houden electoraat. Feitelijk doen de media daarmee wat de eurocraten ook het liefste doen: abstraheren! Wegmanoeuvreren van hen die boter op hun hoofd hebben en achter prikkeldraad of vanaf hun jacht op zee afwachten tot de volkswoede is gaan liggen, zodat ze, met steun van de EU, hun roverswerkzaamheden weer kunnen hervatten.

De ongrijpbaren
Ik hoor mijn beschaafde vrienden al zeggen: waarom the blame game gaan spelen? Dat is toch niet aardig? En dat levert toch niks op? Ik zou zeggen: nou en of! En aardig of niet: het levert wél wat op! Alsof wij, eenvoudige belastingbetalers (van Griekenland tot Nederland), niet doorhebben dat er door heel Europa een klasse van ongrijpbaren is ontstaan, die met deals en/of contracten zitten vastgeklonken aan organisaties die too big to fail zijn en daardoor de druk, de dreiging en de gevolgen van de eurocrisis zèlf nooit zullen voelen. En alsof wij, eenvoudige belastingbetalers, niet doorhebben dat uitgerekend die ongrijpbaren in studio’s, congreszalen en conferentie-oorden de blaren op hun tong oreren om de eurocrisis – voor hún toch vooral een strategisch en mathematisch vraagstuk – te bezweren.

In dat spel dienen onomstreden maffiabendes als ‘Pasok’ en ‘Nea Democratia’ niet alleen onder het vloerkleed geschoven te worden. Nee, beide partijen worden – in bedekte termen en ver afgelegen bijzinnen, echter zonder naam en toenaam – als ‘gematigd’ en ‘pro-Europees’ opgevoerd, kortom, als partijen die het verstand in de financiële hitte nog engszins op orde hebben. En de stem van de het laatste contingent onderkoelde Grieken waard zijn. Terwijl júist, ‘Pasok’ en ‘Nea Democratia’ (de Pvda en het CDA van Griekenland, zeg maar), verantwoordelijkheid dragen voor de corrupte puinhoop van de afgelopen tientallen jaren! Zij zijn de boeven! Dus welke gek gaat daar nog op stemmen, anders dan met het motief de voordeeltjes van de corruptie te blijven incasseren? Dit dilemma heb ik nog geen enkele deskundo of andere autoriteit op tv of radio uitgebreid horen ventileren. Kan het zijn omdat dergelijke sprekers zelf belangen hebben bij het voortbestaan van de Euro? En, derhalve, de scherpe randjes van de Griekse ellende eraf wensen te halen?

Oogverblindende Beugel
Het besef aanwakkeren dat de EU, in het heetst van de eurocrisis, haar heil zoekt bij de Griekse graaiers van weleer en, samen met de massamedia, een partij als ‘Syriza’ onterecht wegzet als ‘extreem’,  zou zelfs in de liberale media van West-Europa wel eens slecht voor je carrière kunnen zijn. Laat het morele bankroet achter het Griekse drama maar liever onbesproken, luidt de impliciete strategie: nodig een hoogleraar of andere bobo uit en laat hem of haar in louter abstracte termen over Griekenland praten (‘het is geen grote economie’), zodat het drama hanteerbaar blijft en iedereen rustig kan gaan slapen. Waarom hoor ik niemand maar dan ook niemand over de levensgrote kronkel dat de EU geheugenverlies bij de Griekse kiezer aanmoedigt? En de Grieken, daarmee, probeert uit te leveren aan degenen die hen bestolen hebben?  Waarom is dat zo moeilijk om te constateren? Waarom, waarom…? Alleen al door het dilemma te benoemen, en daarna mogelijk te begrijpen, wordt mijns inziens vooruitgang geboekt. Nu blijven we bij Nieuwsuur, Buitenhof, EenVandaag, P&W en al die andere rubrieken bestookt worden door eurofiele deskundo’s, die alleen al door dit specifieke dilemma te verzwijgen of niet in hun analyse te verdisconteren, onderdeel worden van het probleem en niet van de oplossing.

Tot slot: ik schat dat Ingeborg Beugel ook nog wat ‘vriendjes’ en ‘vriendinnetjes’ heeft rondlopen bij de gevestigde roversbendes. Zij werd bij P&W onlangs weer oogverblindend boos; gek genoeg niet op de genoemde maffiosi die Griekenland jarenlang hebben leeggezogen, maar op een paar luidruchtige oproerkraaiers van extreem-rechts. Zo zien we het graag in Nederland: dat de duivel nazisympathieën heeft en voluit, vanuit het hart, veroordeeld kan worden. Het grote kwaad wegmoffelen voor een nóg Groter Kwaad.

Brussel knikte goedkeurend naar Beugel.

Hans van Willigenburg (1963) is schrijver, dichter, journalist en writing coach. Het is zijn grote wens ooit too big to fail te worden; hij heeft daarbij nog een lange weg te gaan.

Over de auteur: Hans van Willigenburg

Schrijver, spreker, dichter en journalist Hans van Willigenburg (1963) is een stille propagandist van het woord ‘nee’ , en sinds kort ook van ‘offline’. Kwaliteit van leven wordt zijns inziens bepaald door waar je geen last van hebt. Derhalve probeert hij idioten uit zijn leven te weren. Dat is best hard werken nog. En het lukt niet altijd.

Reacties:

 1. Hannibal:

  Hear hear.

  Zó, en niet anders, is het.

 2. Thnx, Hannibal…;-)

 3. Blitskikker:

  Een vraag die ik de media ook niet hoor stellen is of we moeten willen dat banken en andere financiële instellingen in EU land X zoveel krediet aan EU land Y mogen verstrekken, dat mocht land Y omvallen, de banken in land X ook het hoofd niet boven water kunnen houden en gered moeten worden. Want als o.m. Franse banken niet zoveel blootstelling aan Griekenland hadden gehad, was het probleem veel meer tot een Grieks probleem beperkt gebleven. Al dat gepraat over strengere buffereisen voor banken, bankenbelastingen, de grote hypotheekschuld in Nederland, etc. gaat voorbij aan deze fundamentele vraag.

 4. middle men:

  De reden is simpel. De realiteit komt niet overeen met de gewenste realiteit van de magisch denkende eurofiel de eurofiel doet de ongemakkelijk waarheid af als populisme, en populisme dat moet je toch niet willen?

 5. Mark:

  Aiii, pats met de vlakke hand vol in gezicht, ik kan het zelf niet beter verwoorden, knap stuk! Idd een catch 22. Wanneer vallen de schellen van de ogen en kan de discussie eindelijk in alle eerlijkheid gevoerd gaan worden?

 6. Frank:

  Tsja, eerst moesten de leningen maar naar Griekenland, want dan konden we meer exporteren. Nu blijkt dat we steeds van ons eigen geld, onze spullen aan Griekenland verkocht hebben zijn de poppen aan het dansen.

  Het lijkt een beetje op die postorderbedrijven die maar door blijven leveren.

 7. Wouter v.k.:

  Uitstekende analyse. Griekenland is een langdurend project “Europese maakbaarheid” hierbij wordt door de EU geen enkel middel geschuwd; cultureel, politiek, financieel.

  Als we naar Griekenland kijken als een bedrijf, dan was het allang failliet verklaard.. Immers kun je een failliet bedrijf financieel blijven injecteren, voor een maand, misschien 2 maanden, of een half jaar. Feit blijft dat het bedrijf niet totaal niet winstgevend is, en dus opnieuw moet beginnen. You can’t fix something that is fundamentally broken.

  Een simpel voorbeeld is Neerlands’ trauma Landsbanksi in IJsland. In de crisis van 2008 gewoon failliet verklaard opgesplitst en afgeschreven. Geen financiële hulp, geen belastinggeld over de balk voor een falende bank. Hierdoor heeft een bedrijf een doorstart kunnen maken onder de vleugels van de overheid, en doet het beter als voor de crisis van 2008.

  De nieuwe fase is aangebroken waarbij Griekenland Noord-Europa teveel gekost heeft om op te geven. de financiële reserves drogen op en de timing van Griekse partijen om nu naar buiten te komen met anti-bezuinigingsretoriek is hier een extreem scherp voorbeeld van.

  Overigens is het niet verrassend dat Hollande en Merkel tegen uittreding van Griekenland uit de Eurozone zijn, het is immers de mondiale export van deze giganten die profiteert van lage koers van de euro. Liever continueren ze de huidige situatie, in lijn met Brusselse dictaten, en hierbij behouden ze de majority vote. Een win-win situatie.

  Nederland zal hier geenszins garen bij spinnen, en het is teveel voor de MSM om dit te beschouwen en te duiden.

 8. Mark:

  Misschien kunnen we Afrika bij Europa Voegen. Dan is de afzetmarkt nog groter. Offff, zou het niet verstandig zijn OMDAT ZE ONZE PRODUCTEN NIET KUNNEN BETALEN!!! Waarom doen we dit dan wel bij 2de wereld landen in zuid en oost Europa?

 9. Michiel Mans:

  Ook Koolmees (D66) liet in Buitenhof blijken in een andere wereld te leven. Een leven waarin geen EEG of desnoods EG (vanaf 1993) kan bestaan. Nee, het is ten koste van alles de EU met één munt, of bittere armoede en mogelijk zelfs weer oorlog. Het experiment staken, de verliezen voor lief nemen en terug gaan naar een EEG/EG soort samenwerkingsverband zonder muntunie, is geen optie voor de Koolmeesen van deze wereld. Niet dat de EEG perfect liep. In de EEG (EG) draaide de rekenkamer elk jaar al gehakt van de uitgavenverantwoording, tierde de corruptie welig en was er veel verspilling -met het idiote pendelen tussen Brussel en Straatsburg als symbool van zotte verspilling (geprolongeerd in de EU). Herinnert u zich verder Paul van Buitenen nog?

  Toen werd er al flink geld geleend en liepen de Europese staatsschulden op. De EG’se Maastrichtnorm van 3 procent begrotingstekort over 60 procent BBP-staatsschuld werd geen ‘in het ergste geval’, maar inderdaad de norm. Een tekort van drie procent werd normaal. Waar landen zich (ook) al spoedig niet aan hielden.

  En toch is de meeste welvaartsverbetering en andere voorspoed in vooral de EEG (na 1993 EG) tijd gerealiseerd. Een verbeterde ‘2.0’ EEG of EG, met ieder z’n eigen munt, is naar mijn idee een veel betere optie dan de huidige voortgaande bodemloze-put krankzinnigheid.

  Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat de burger de narigheid best wil pruimen (langer werken, meer belasting etc.). Als de bestuurstop, de elite, maar laat zien (in daden, niet in woorden) in ‘eigen vlees’ te willen en kunnen snijden. Als de bestuurstop, de elite, zelf ook schoon schip maakt. Je kunt de tekorten en gaten niet volledig dichten door bijvoorbeeld fapwethouders geen drie ton mee te geven bij ontslag, door leuke feestjes (reisjes, bouwplannen etc.) af te blazen of kunstsubsidie voor b.v. 900 liter pindakaas op de vloer te schrappen, maar het maakt het aanhalen van de broekriem wél een stuk verteerbaarder. Het wordt nóg dragelijker als faalbestuurders (zie b.v. Wolfsen faal nummer 976645875017 na het falen ook écht verdwijnen om nimmer in het/een overheidsbestuur (inclusief quango’s) terug te keren. Dan, en alleen dan zal ik weer respect voor -als groep- de politiek bestuurlijke elite krijgen.

  Nog een tip voor Koolmees. Mogelijk heeft hij de betreffende Zembla-uitzending gemist. Zou hier bij de echte grootverdieners niet (ook) eerlijker een beetje geld te halen zijn? Het kan om 16 miljard per jaar gaan. Een kwart hiervan lijkt me al erg mooi.

 10. Frank:

  @Mark:
  Wat ik maar probeer te zeggen is dat het rad, dat ze voor onze ogen draaien al veel langer draait.
  Het economisch wonder van de jaren 90, was gewoon een extra devaluatie van de gulden (dank u Zalm), en had misschien niet zo veel met het poldermodel te maken.

  Lage werkloosheidscijfers, omdat we het werk van de Grieken er bij deden (dat betalen komt later wel).

  Fabrieken sluiten omdat de Chinezen het toch goedkoper kunnen (en ja hoor, die hoever er toch niks voor terug dan leuke schuldpapiertjes).

  Het gaat zo goed in Nederland (maar niet heus)

 11. Frank:

  Ach, ik vergat nog te melden dat al die Chinezen voor ons gaan werken, omdat wij hun kennis leveren (over hoe onze ouders werkten, en hoe je subsidie aan kunt vragen)

 12. sikbock:

  Goed stukkie +1. Het (vooral) duitse en franse bedrijfsleven heeft haar spullen aan de grieken kunnen slijten en wij betalen vervolgens de rekening.. goeie deal ( NOT)

 13. splinter:

  Ach, ik begrijp al die ophef niet zo.

  Al 20 jaar loopt een meerderheid van het verdomde, verconsumeerde electoraat in meerderheid achter valse politieke profeten aan die roepen dat als we alles nu maar over laten aan de markt iedereen het beter krijgt. Ze vergeten er bij te zeggen dat markten a-moreel zijn, slechts op zoek zijn naar korte termijn winst en niet achterom kijken naar verliezers of ongewenste maatschappelijke neveneffecten.

  En wat zou het ook? Een grote meerderheid sloot zo lang de maag maar steeds beter gevuld werd maar al te graag de ogen bij het sprookje en waande zich een winnaar. Wie verloor werd -alsof waar er winnaars zijn, er geen verliezers zijn- toegebeten dat ie maar beter z’n best moest doen. Moraal en zelf nadenken en je verdiepen in politiek en economie, dat was iets van vroeger en antiglobalisten en zo gekkies.

  Wat je nu ziet, de bankencisis door die geile innovatieve doorgeschoten handel in ondeugdelijke financiële producten, de in verhouding tot de terugbetaalcapaciteit overmaat aan leningen die banken konden en mochten verstrekken aan landen, het mocht, het kon, er was een markt voor, er is goed geld mee verdiend. Vooral dor het internationaal opererende bedrijfsleven en de banken welteverstaan.

  Now it’s pay-time. De collectezak gaat rond.
  Waarvan u dacht dat gratis was -uw stem verkwanselen door steun te geven aan een ondeugdelijk politiek-economisch systeem en ideologie- moet worden afgerekend. Kassa.

  En het lijden kent geen einde. Want -terwijl de salon-liberaal Koolmees doodgemoederd oproept maar eens wat meer te gaan werken-;
  WIE roept nu eens al die neo-liberale politici (die van centrum-links tot rechts in de Tweede Kamer ons voorgelogen hebben, ons de Euro hebben ingesmoest en ons al die als verdragen gecamoufleerde grondwet met z’n credo markt markt markt in maag hebben gesplitst waardoor we nu strakker in het pak zijn genaaid dan ooit een mode voorschreef) tot de orde en maakt duidelijk dat we een nieuwe generatie politici willen, een zuivering als na ’45.

  Oh, wacht…

 14. sikbock:

  +1

 15. Maarten:

  Guttegut, wat een kommer ende kwel weer, ojee, ojee, welk een rampspoed…en het is allemaal de schuld van de Grieken.
  En in de jaren dertig van de vorige eeuw dan? Ook de Grieken? De krach van 1987? Ook de Grieken? En de internet-bubbel met bijbehorende veel te hoogstaande aandelen? Ook de Grieken?

  Nee. Al die crises, ook de huidige, zijn begonnen met hebberigheid, de sky is the limit. Banken lenen en lenen, maar niemand die zich afvraagt of dat geld ook kan worden terugbetaald. Allemaal virtueel geld. En ja, als er dan een bank omdondert, zoals Lehmann, dan valt er een gat van tientallen miljarden in de markt, ook de geldleenmarkt aan landen.

  En dan nog…wie heeft ooit beweerd dat we alleen maar hoogtij zouden kennen. Het is een economisch gegeven dat er hoogten en laagten zitten. Alleen in staatsgereguleerde maatschappijen heb je alleen maar laagconjunctuur.
  Zit het een beetje tegen, hup, en de roep is daar…alles terug naar die goede oude tijd, toen we onze florijn nog hadden. Leefde Piet Heijn nog maar, hij wist wel raad met die sjoemelende Griekse reders! Enteren, ons geld terug! Want ach ende wee, wij belastingbetalende burgers…wij draaien maar op voor die maffiose Griekse bende. S C H A N D E !
  Hou toch op.

  En dat de massamedia alleen maar gespind zouden worden en zelf gaan geloven dat ze alleen nog maar pro-Europees zouden (mogen) berichten…geloof je het zelf Hans, als ‘onafhankelijk’ journalist? Alleen maar omdat er allemaal mensen (zouden) opdraven die niet JOUW mening verkondigen, zijn ze ineens ’embedded’? Toegegeven, Ingeborg Beugel is dat zeker, maar de rest?
  Ze zijn hooguit naïef en niet deskundig.

  Ik zeg niet dat er niks aan de hand is, integendeel. Er zullen grondige wijzigingen moeten worden doorgevoerd in het systeem dat Europa heet. En dan vooral tussen de paradox dat ieder land veel zelf mag/moet beslissen, en de centrale richtlijnen vanuit Brussel. Want als we voor onszelf eisen dat we autonoom zijn, mogen anderen dat ook zijn.

  En als we dan weer in rustiger vaarwater verkeren, kunnen we de Pasok- en Nea Democratia-politici altijd nog aangeven bij het Internationaal Strafhof in Den Haag.

 16. Frank:

  @15:
  De Grieken hebben op de pof onze economie gered de laatste jaren.

  Daarover heeft niemand geklaagd indertijd.

 17. @Maarten

  Het gaat mij niet om ‘kommer en kwel’, maar om het doorlopend onbenoemd laten van wat voor iedereen duidelijk is,

  En de grote vraag: waarom mag/wil niemand in de MSM het benoemen?

  Dan kunnen we van daaruit weer vérder…

 18. GD:

  Zachte heelmeesters maken stinkende wonden en dus had er vanaf het begin al geen cent meer naar Griekenland gemoeten. Met hun rug tegen de muur moeten ze, eerder zullen ze echt niet veranderen. Als ze geen geld krijgen, moeten ze wel bezuinigen nietwaar? Even pijnlijk voor hun en alle landen op de korte termijn, stukken beter voor hun en iedereen op de lange termijn. En dat lijkt me belangrijker.

Alleen FaceBook reacties zijn nog open

Comments zijn gesloten