Kiezen of delen bij GroenLinks


: 22-05-2012 16:00 uur

Daags na het eerste lijsttrekkersdebat bij GroenLinks kijkt partijvoorzitter Heleen Weening tevreden terug op het spektakel. “GroenLinks heeft weer wat te kiezen en dat is een goede zaak. GroenLinks heeft zin in de toekomst, zeker nu we niet meer met procedures uit de koude oorlog te maken hebben.” De twee kandidaten maakten er volgens Weening een fantastische avond van. “Het was als FC Barcelona tegen Real Madrid; Jolande was in topvorm en Tofik is een uitstekende ballenjongen.”

Ingewanden en uitwerpselen
Het experiment is zo goed bevallen dat GroenLinks er een vervolg aan gaat geven. Weening: “De ramen moeten open, de wind door het huis. Daarom heb ik besloten dat er voor onze leden altijd wat te kiezen moet zijn. Bijvoorbeeld in de kantine. Vanaf volgende week wil ik niet één maar twee dagmenu’s.” Weening ziet het al helemaal voor zich. “Borden met ‘Lekker gezonde tofuburgers of gore ingewanden en uitwerpselen van overleden dieren zonder strategisch inzicht’. Dat is toch prachtig? Leg de verantwoordelijkheid maar bij de leden.”

“De leden zullen er aan moeten wennen, maar voortaan bepalen zij het reilen en zeilen binnen de parij. Om hen alvast een beetje op te voeden, krijgen nieuwe leden voortaan een welkomst-cd. We hebben een kut-cd van de braakopwekkende Johan Vlemmix en een prachtig dubbelalbum van de gevierde Zanger Rinus. Aan hen de keuze.”

Hazenpad
Toch is niet iedereen even tevreden met de lijsttrekkersverkiezing van maandagavond. We spraken een ontevreden lid dat zich voor een onmogelijke keuze zag gesteld. Op de vraag: “Wie zou u kiezen, Jolande of Tofik?” antwoordde hij: “het hazenpad”. Hij vervolgde: “Sap heeft de uitstraling van een leeggemelkte uier; als je hard knijpt komt er nog wat uit, maar lekker is het niet. Tofik Dibi vecht als een welpje en hij is in ieder geval enthousiast, maar dan zoals een kind van drie dat juichend het gootsteenkastje heeft ontdekt.” Op de vraag of een duo-lijsttrekkerschap dan geen uitkomst is, kregen we het antwoord: “Dat lijkt me uitstekend. Dan kunnen Tofik en Jolande alvast oefenen voor hun tweemansfractie over een paar maanden.”

Heleen Weening kwam op dat moment hoogstpersoonlijk afscheid nemen van het ontevreden lid. “Je kan de tyfus krijgen. Of de tering. Je zegt het maar”, aldus de partijvoorzitter.

Jeroen Weghs is te volgen op Twitter

Over de auteur: Jeroen Weghs

Jeroen Weghs Jeroen Weghs is satirisch columnist en tekstschrijver.

Reacties:

 1. Lastige keuze inderdaad.

  Lekker gezonde tofuburgers zorgen voor het vlotte genot. Helaas is dat genot tijdelijk en heeft men al snel zin in iets anders. De werking van gore ingewanden en uitwerpselen van overleden dieren zonder strategisch inzicht laat soms even op zich wachten en is lastig te kauwen. Maar als het eenmaal gezakt is, blijkt het langer houdbaar dan verwacht.

  Misschien toch maar naar een ander restaurant waar de gerechten andere kwaliteiten bevatten.

 2. splinter:

  LOL@ “Tofik Dibi vecht als een welpje en hij is in ieder geval enthousiast, maar dan zoals een kind van drie dat juichend het gootsteenkastje heeft ontdekt.”

 3. Bob Gulien:

  Het Lijststekkersdebat?

Alleen FaceBook reacties zijn nog open

Comments zijn gesloten