Europa: de tijd voor nuances is voorbij


: 24-05-2012 16:00 uur

Dat was een beetje een merkwaardig draai van ‘financieel geograaf’ Ewald Engelen, dinsdagavond bij Knevel & van den Brink. Eerst zeggen dat we die veertig miljard zeker opzij moeten zetten voor het Europees Steunfonds (ESM), want dat is nodig om de euro te redden. En daarna roepen dat het ‘onbegrijpelijk’ is dat de PvdA het voorstel steunt. Want de PvdA was eerder tegen de drie-procent-norm van Brussel. Als zelfs een econoom, die daarvoor heeft doorgeleerd, dergelijke draadjes spant, dan is er iets mis. Vooral voor de PvdA.

Van Engelen deed bij K&vdB zijn best om uit te leggen dat er eigenlijk niet veel loos is. Het ESM heeft geen blanco cheque zoals Wilders roept; het krijgt niet meer dan die veertig miljard. En zolang het om reguliere steunmaatregelen gaat, kan Jan Kees de Jager altijd Nein zeggen. Alleen is er ook een snelle noodprocedure bedacht voor als de euro in een acute crisis verzeild raakt, en dan kunnen de grote landen een snelle beslissing doordrukken. Daar valt een deel van den Haag dus over. De SP en de PVV uiteraard, en sinds dinsdag ook de Christen Unie. Wel potverdomme! Daar verdwijnt  alweer een stukje van onze onafhankelijkheid richting Brussel!

Enge Mensen
Probleem is: dat ESM heeft niks met Brussel en de EU te maken. Merkel heeft er juist hard voor gevochten om de Brusselse bureaucraten buiten de ESM te houden – juist om het slagkracht te geven. Komt daar ook nog bij dat Nederland zich in dat soort noodgevallen niks anders kan permitteren dan braafjes Duitsland volgen. Als het om onze welvaart gaat, zijn we met huid en haar aan de Duitse economie overgeleverd. En ten derde: het gaat om een noodprocedure. Vergelijk het met minister Bos die effe snel, want er was geen tijd voor overleg, twintig miljard weggeeft aan een omvallende bank. Daarvoor werd hij toen als een held vereerd. Maar Bos is een Nederlander. Nu gaat het om Duitsers en zo. Enge mensen.

Ewald Engelen had de PvdA kunnen prijzen vanwege haar keuze om dat noodfonds zo snel mogelijk overeind te krijgen. Daar pleit hij zelf immers ook voor. Maar hij noemde dat besluit ‘onbegrijpelijk’ want het zou inconsistent zijn. Grote kans dat we dat de komende maanden nog veel vaker zullen horen. De tijd voor nuances is voorbij. Partijen dienen een keuze te maken: vóór of tegen buitenlandse invloed op onze economie. Het is niet langer mogelijk om eerst tegen de drie-procentsnorm te zijn (omdat bezuinigingen schadelijk kunnen zijn), en daarna vóór het ESM, omdat de Griekse implosie anders nog meer landen meesleurt. Economische overwegingen zijn niet langer relevant. Het gaat Engelen (en velen met hem) blijkbaar om de simpele vraag: ben je voor of tegen buitenlandse invloed op ons economisch beleid? Dat die vraag kolder is, doet er niet toe. Zelfs de meest onwaarschijnlijke noodprocedure, bedoeld om onze economie op dat moment en beschermen, wordt een heet Haags hangijzer. Lekker zwaaien met de vaderlandse driekleur is niet langer voorbehouden aan PVV-ers en voetbalfans.

Nieuwe kloof
De meeste partijen zullen geen moeite hebben met deze nieuwe kloof. VVD, D66 en CDA kiezen met veel ach en wee voor Europa, inclusief die theoretische inbreuk op onze soevereiniteit. SP en PVV staan al comfortabel aan de andere kant van de kloof. De Christen Unie is deze week nog nét naar hun kant gesprongen – blijkbaar hebben ze daar de kreet ‘God, Vaderland en Oranje’ plotseling herontdekt. Maar als straks de nood aan de man komt, en er geregeerd kan worden, ontdekt die partij vast wel een Bijbelvers waarmee ze probleemloos terug kunnen keren naar de pro-Europese kant van de kloof. Nee, de partij die écht diep in de problemen zit, is de PvdA. Die redelijke PvdA, die dan weer dit, dan weer dat vindt van de voorstellen vanuit Europa. Gedraai, vindt Engelen. En dat zal menigeen straks ook roepen. Europa wordt het thema van de verkiezingen, dat is duidelijk. En als de kloof breed genoeg wordt, zal de PvdA daar machteloos in donderen.

Over de auteur: Marcel Hulspas

Marcel Hulspas (Naaldwijk, 2 januari 1960) is een Nederlandse wetenschapsjournalist, columnist en publicist. Hij studeerde natuur- en sterrenkunde aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en aan de Rijksuniversiteit Utrecht en is afgestudeerd als astronoom.

Reacties:

 1. Wouter v.k.:

  In tijden van welvaart kunnen wij ons politieke partijen permitteren die oplossingen genereren niet op basis van logica, feiten, en onderzoek, maar politiek op basis van onkunde en emotie.

  Mais, c’est fini. Nu is het tijd om daadwerkelijk (impopulaire) standpunten in te durven nemen, deze publiekelijk te verdedigen met logica en rede, de publieke opinie kunnen negeren in hun demonisering, dat is echte politiek.

  Lieden als Samsom, Sap en Pechtold hebben gedurende hun politieke loopbaan gewerkt aan het onzinnig bijschaven van politiek beleid (Politie missie Afghanistan) het continu vraagtekens zetten bij rechts beleid, maar echt links beleid is al jaren doodverklaard.

  Hun politiek correct denken weerhoudt echte vernieuwing in het debat, (waar staat links als het om moslims en de islam gaat?) en zorgt ervoor dat knopen niet worden doorgehakt, maar verworden tot een strop voor de Nederlander die uiteindelijk altijd de rekening betaalt.

 2. René van Leeuwen:

  W.b.t. het ESM moet je volgens mij twee dingen los van elkaar zien: de inhoud en de democratische procedure.

  Geheel los van de inhoud is het een grof schandaal dat de Tweede Kamer dit onderwerp nog heeft behandeld. Het is zo controversieel als wat, we zitten in een demissionaire periode en er is een substantiële minderheid tegen. Het toch behandelen van het ESM gaat lijnrecht in tegen de geldende politieke mores tijdens demissionaire perioden (in 2010 werden er nog 300 (!) wetsvoorstellen controversieel verklaard). Dit is natuurlijk geen toeval: de pro-Europa partijen (waaronder PvdA) hebben helemaal geen zin om naar de kiezer te luisteren inzake het ESM. Hoe eerder dit erdoor is, hoe beter. En dan maar hopen dat de kiezer het op 12 september weer vergeten is.

  Daarmee schieten de pro-Europa partijen zichzelf gigantisch in de eigen voeten. Als er iets is waar de EU (ga de kiezer maar uit leggen dat het ESM los staat van de EU, veel succes) last van heeft is het een imago van achterkamertjes politiek, techno- en bureaucratische rompslomp, een tandeloos parlement, nauwelijks democratische inspraak, etc. Door het ESM er op deze manier doorheen te jassen doen, o de ironie, de pro-Europa partijen de Europese gedachte meer kwaad dan goed. Over stupide korte-termijn politiek gesproken.

  Over de inhoud van het ESM kun je boeken volschrijven. Het interesseert me sinds vanmiddag geen moer meer, heb er toch niks meer over te zeggen.

 3. justHarry:

  Het wordt tijd dat Emile zich gaat distancieren van de pvda anders kan zijn partij weleens een hoop (potentiele) stemmen gaan verliezen …

 4. m. schaepman:

  “Vergelijk het met minister Bos die effe snel, want er was geen tijd voor overleg, twintig miljard weggeeft aan een omvallende bank. Daarvoor werd hij toen als een held vereerd. Maar Bos is een Nederlander. Nu gaat het om Duitsers en zo.”

  Nee, het gaat niet omDuitsers maar om het feit dat Bos 20 miljard in NEDERLANDSE banken stopte. en niet in Spaanse/Griekse of Italiaanse banken wat met het ESM gaat gebeuren.

Alleen FaceBook reacties zijn nog open

Comments zijn gesloten