Bent u ook al een Griekse Jood? (Hoe Israël de Shoah misbruikt)


: 01-06-2012 09:58 uur

Gouden Dageraad, zo heet de Griekse naziclub. En dankzij de chaos in dat land scoren ze uiteraard goed in de peilingen. De kern bestaat uit een onguur stelletje vechtjassen maar dat hoeft, gezien de recente Griekse geschiedenis, niet te verbazen. Nadat de Duitsers vertrokken waren, brak er in dat land een gruwelijke burgeroorlog uit, waarbij de communisten werden opgejaagd en uitgeroeid (met geallieerde steun), en sindsdien is politiek daar praktisch synoniem met corruptie en uitbarstingen van grof geweld. Wat hier in ons land vooral de aandacht trok was het feit dat de Dageraad het hakenkruis als symbool hadden. Nou ja, hakenkruis – het is het gestileerde golfmotiefje dat je in elk Grieks restaurant op elk Griekse bord kan vinden. Eigenlijk best een goeie grap.

De opkomst van Gouden Dageraad is uiteraard koren op de molen van iedereen die heilig gelooft in de Eeuwige Wederkeer van het nationaalsocialisme. ‘Helaas is Griekenland,’ zo schrijven twintig bekende en vooral niet bekende Europeanen in een pamflet (zie NRC Handelsblad van woensdag of hier in The Guardian), ‘niet het enige land dat wordt bedreigd door deze opleving van de nazi-ideologie.’ De schrijvers geven dan enige voorbeelden van extreemrechtse huftertjes her en der. En daar zit een patroon achter… Volgens hen gaat het hier om ‘de systematische aanval van extreemrechtse partijen op het republikeinse ideaal dat erkent dat iedereen behoort tot dezelfde nationale gemeenschap.’ Deze aanval is volgens hen (excuus voor de kromspraak:) ‘gemodelleerd naar het model van de strategie van Geert Wilders.’ Goh. Waren we net gewend aan de Grote Islamitische Eurabia-samenzwering van Martin Bosma, en nou blijkt extreemrechts zélf stiekem samen te zweren! Onder strategische leiding van onze Geert nog wel!

Vesting Europa
Stel dat we geloof hechten aan deze hysterische uithaal, wat kunnen we hiertegen in godesnaam beginnen? Welnu, de twintig intellectuelen willen dat we ‘onze solidariteit’ uitspreken, door een petitie te tekenen op weareallgreekjews.eu. Ja, u leest het goed: wij zijn allemaal Griekse joden. We zijn solidair met de Grieken tegen forse bezuinigingen, omdat die schadelijk zijn en extreemrechts in de kaart spelen, en we zijn solidair met de joden omdat we tegen discriminatie zijn. Dat laatste houdt ook in dat we tegen ‘Vesting Europa’ en de afsluiting van de Europese grenzen. Dit alles wordt vervolgens samengevat in: ‘We moeten altijd onthouden dat de Europese droom gebouwd is op de puinhopen van het nazisme. We mogen nooit de Shoah vergeten.’

Solidariteit klinkt mooi. Maar deze petitie bewijst dat het als politiek begrip anno 2012 volstrekt onbruikbaar is. Maar eerst even een vuiltje: het Verenigd Europa is niet ontstaan vanuit een ‘ideaal’ dat iedereen dient te behoren tot dezelfde nationale gemeenschap – dat ‘ideaal’ moest juist onschadelijk worden gemaakt. Het was dankzij dat ‘ideaal’ dat Fransen, Duitsers en ga zo maar door elkaar voortdurend te lijf gingen, en dat de joden in de negentiende eeuw richting de ondergang werden gedreven. De joden hoorden immers niet bij enige natie; ze waren landloos, wilden zich niet aanpassen, kónden zich niet aanpassen en dus moesten ze verdreven worden. En als dat niet kon: uitgemoord. Juist dat smerige begrip ‘nationale gemeenschap’ heeft voor onnoemelijk veel ellende gezorgd.

Palestijnen treiteren
En dan is er geen enkele reden om ons solidair te voelen met de Grieken. Griekse politici hebben het Griekse volk belazerd; het Griekse volk belazert de Griekse fiscus; en nu zijn ze allemaal te belazerd om de rekening te betalen. Het Griekse zelfmedelijden laat de rest van Europa volkomen koud. Ze zitten gewoon door eigen schuld wat dieper in de stront.

Verder: moeten we ons solidair met joden voelen? We zijn tegen discriminatie – goed. We denken aan de Shoah – uiteraard. Maar wat leren we daarvan? Wat hebben de joden zélf geleerd van de Shoah? Dat weet iedereen die de recente geschiedenis van Israël kent. Dat je, in geval van een bedreiging, keihard terug moet slaan. De joodse leiders hebben, in de tijd dat de laatste joden uit Midden-Europa werden verdreven, het grootste deel van de Palestijnen uit Israël verdreven. En het restant wordt dagelijks getreiterd, bestolen, op alle mogelijke manieren gediscrimineerd. Israël heeft een betonnen muur opgetrokken, weigert waterleidingen aan te sluiten, weigert de Palestijnen een menswaardig bestaan te bieden en breekt driftig alles af wat Palestijnen ook maar durven op te bouwen. In de hoop dat ze van pure ellende een keer op zullen stappen. Weg uit de joodse ‘nationale gemeenschap’. Dat is wat Israël geleerd heeft van de Shoah. En dat zullen ze volmondig toegeven. Blijkbaar moeten wij uit de Shoah heel andere lessen uit trekken. Wij mogen niet discrimineren. Wij moeten onze grenzen wijd open zetten. De Shoah mag niet vergeten worden, zeker. Maar mag je de ramp op vele manieren misbruiken?

Over de auteur: Marcel Hulspas

Marcel Hulspas (Naaldwijk, 2 januari 1960) is een Nederlandse wetenschapsjournalist, columnist en publicist. Hij studeerde natuur- en sterrenkunde aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en aan de Rijksuniversiteit Utrecht en is afgestudeerd als astronoom.

Reacties:

 1. volstrekt verwarrend en als ik het een beetje begrijp ook beschamend stuk. Waar blijkt nou uit dat Israel de Shoa misbruikt? iets met lalala Griekenland? is die site een Israelische staatssite. Geert? De Palestijnen? Wat heb je gerookt Hulspas?

 2. Een derde van ons volk is vergast, Joden zijn tweeduizend jaar vervolgd, maar Hulspas ziet er geen bezwaar in om de eeuwenoude racistische leugens te recyclen.
  Hulspas zet de nazi-traditie voor om Joden als onmensen af te schilderen. Walgelijk.

 3. Martin:

  och och, likoed nederland ook weer met zij bek in de bocht, ouwe spammert…

 4. Kos:

  Merkwaardig stuk, maar nog veel merkwaardiger fenomeen.

  Gaat inderdaad werkelijk nergens over dat weareallgreekjews.eu.

  Ten eerste omdat de Gouden Dageraad eigenlijk niets specifiek met Nazisme of anti-semitisme te maken heeft.
  Ja, ze hebben een raar nazi-achtig symbool, maar in feite zijn het met name xenofoben die het in de eerste plaats gemunt hebben op de illegalen die volgens hen van alles fout doen en zogenaamd de grote reden achter de Griekse crisis zijn.

  Ten tweede zijn er daadwerkelijk wel uitspraken van de idiote leider te vinden over dat de holocaust is overdreven en dergelijke onzin, maar dat is zeker niet de hoofdmoot van de beweging/partij. Ze geven zelf nota bene overal en altijd aan niets met nazisme en die ideologie te maken te hebben.

  Wat dus eigenlijk het meest storend aan die ultra-Joodse gekkies is, is dat ze het hele fenomeen nu kapen voor eigen gewin.
  En dat terwijl er dagelijks immigranten met een kleurtje door Gouden dageraad leden worden opgejaagd en in elkaar geslagen, die toch echt niks met Jodendom te maken hebben, maar daar wordt dan maar even geen aandacht aan besteed.
  Schandelijk.

 5. R. van Diepen:

  ‎”Wat hebben de joden zélf geleerd van de Shoah?”, vraagt Hulspas zich af. “De joden”, wie zijn dat eigenlijk? Of bedoelt hij de joodse staat Israël? Of misschien sommige politici in die staat?

 6. middle men:

  Extreem links is enorm in griekenland, waarom is daar niet meer aandacht voor?

 7. Bo:

  Goed stuk, Marcel! De reacties zijn weer bijzonder typerend: jouw vergelijking wordt als “beschamend” gekwalificeerd. Objectief gezien zijn de handelingen van de schijnstaat Israël jegens de Palestijnen echter vele malen beschamender. En uiteraard wordt daarover gezwegen…

 8. Dutch Courage:

  De joden hebben de Shoah (en al die andere polgroms) uitstekend begrepen: wat ze ook doen of laten, gehaat worden ze toch wel.

 9. Blitskikker:

  De vergelijking van de situatie van de Palestijnen in het huidige Israël en die van de Joden in Nazi-Duitsland gaat mank, omdat de Joden in Nazi-Duitsland bijv. geen zelfmoordaanslagen pleegden op hun Duitse medeburgers en bijv. ook niet weigerden de Duitse staat te erkennen. De betonnen muur die Israël heeft opgetrokken is zijn omdat Palestijnen wel tientallen jaren lang aanslagen hebben gepleegd. En het lijkt een effectieve maatregel te zijn geweest, want het aantal aanslagen lijkt behoorlijk afgenomen. Waarbij het natuurlijk wel sneu is dat de vele goede Palestijnen moeten leiden onder de kwaden. Maar ik kan het de Israëlisch niet kwalijk nemen.

 10. Menno Terpstra:

  Wat deze meneer Hulspas al jaren uit zijn smerige koker laat vloeien, zie zijn jaren bij De Pers, grenst aan een zeker anti semitisme. De domme leugens over het leed van de Palestijnen worden hier weer zonder gene herhaald. De meeste Palestijnen zijn Israel niet ontvlucht wegens de Joden, maar omdat ze geinstrueerd werden door de Arabische machthebbers om te vertrekken. Ze zouden anders maar in de weg lopen bij de Arabische zegetocht. Toen dat allemaal iets anders liep en ze vervolgens door dezelfde Arabische leiders aan hun lot werden overgelaten, terwijl Israel een zelfde aantal gevluchte Joden moeiteloos wist te herbergen en er in Israel ook geen sprake meer is van een “vluchtelingen” vraagstuk, blijven de Palestijnen hun troefkaart maar uitspelen. Van de 750.000 Palestijnse “vluchtelingen”, men kan beter spreken van evacuees, lopen er nu zomaar 5 miljoen rond. En met hulp van idioten als Hulspas die deze flauwekul maar blijven herhalen zal dit sprookje nog wel even doorleven.

 11. Bo:

  Over domme leugens gesproken: “De meeste Palestijnen zijn Israel niet ontvlucht wegens de Joden, maar omdat ze geinstrueerd werden door de Arabische machthebbers om te vertrekken.” @ Terpstra: Phi’ sonuit fuscum ridens ardaria furnum of ecce quam niger es, sic dicit caccabus ollae!

 12. Ja prima, stel dat die arme palestijnen inderdaad helemaal terecht huilie doen en vreselijk onderdrukt zijn door al die gemene oorlogen die israel begonnen is als een gemene gargamel met een lange neus enzo. Wat heeft dat te maken met grieken en joden en de shoa. Dit is er zo met de haren bijgesleept. waardeloos stuk

 13. Johnny:

  Misschien kan Dhr Hulspas ook een stukje schrijven over het misbruik door de Zeeuwen van de watersnoodramp van 1953.

  De oorzaak van de opkomst van Gouden Dageraad is in Griekenland zelf te vinden, met 2 a 3 miljoen illegale immigranten op een bevolking van 11 miljoen autochtone Grieken.
  De Grieken hebben daarnaast geen fijne herinneringen aan de Ottomaanse overheersing.
  Do your maths.

 14. O:

  @ Johnny,

  Je maakt een relevante opmerking.

  In het kader van Fort Europa is Griekenland samen met de andere ‘knoflooklanden’ een schakel in de bewaakte grens. Momenteel de zwakste.

  Momenteel zijn onze relaties met twee landen bekoeld, die een sleutelrol hierin vervullen. De landen van de ‘luie knoflookvreters’ en ‘islamitische’ aap uit de mouw.

  ‘Reden daarvoor is dat bijna alle illegale immigranten die de Europese Unie in willen, reizen via Griekenland. Het land is in trek, sinds Italië en Spanje hun grenscontroles verplaatsten naar Afrikaanse wateren.

  Aanvankelijk richtten mensensmokkelaars zich op de Griekse eilanden in de Egeïsche zee, maar nu hier meer wordt gepatrouilleerd richten zij zich op de landgrens met Turkije. Sinds het begin van dit jaar zijn daar 34.000 personen aangehouden, vorig jaar rond deze tijd waren dat er 9000.

  De Turks-Griekse grens is lang en bestaat vrijwel geheel uit de rivier de Evros, die ook wel Maritsa wordt genoemd. Bij nachtelijke overtochten zijn sinds januari zeker 44 mensen verdronken, zegt de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR.’

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Fort_Europa
  http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/nieuws/archief/article/detail/1817579/2010/11/03/Het-Griekse-gat-in-fort-Europa.dhtml

 15. O:

  P.S.

  Uiteraard niet racistisch bedoeld.

  Die opmerkingen over ‘luie knoflookvreters’ en ‘islamitische’ aap uit de mouw.

 16. Jessica:

  Wat doet anti-semiet en haatzaaier Marcel Hulspas op De Jaap?

 17. Frank:

  De koppeling tussen Joden en de Dageraad wordt toch echt door die website gemaakt, gekke WW2-knuffelaars.

  Alsof de “nieuwe nazi” niet veel betere doelgroepen heeft als de joden.

  En kom op jongens, die palestijnse staat is een farce. Voor iedere scheet die ze daar laten hebben ze hulp nodig van Israël. Het lijkt meer op een vluchtelingenkamp als een zelfstandige staat.

 18. Diadorim:

  Jezus, Hulspas rijgt in dit warrige artikel een aantal van z’n persoonlijke obsessies aan elkaar: Geert Wilders, Bosma, Joden, Shoa, Israel en palli’s. Waar gaat dit in godsnaam over? Dude, je bent de columnist met het meest beperkte register van allemaal. Voordat Hulspas een column schrijft weet je al waar het over gaat. Heeft Hulspas zelf niet door dat die monomane obsessie met israel en Palestijnen een vorm van geestesziekte is? Je moet trouwens het historisch onderscheidingsvermogen van een baviaan hebben om de shoa te vergelijken met de omstandigheden van de pallis.

  Dit zijn de gegevens van de VN over de Palli’s:

  Dit zijn de cijfers van de Verenigde Naties:
  1) Volgens de VN is de levensverwachting in de Palestijnse gebieden 73,4. Dat is hoger dan Hongarije 73,3, Bulgarije 73,0, saudi arabie 72,8, Turkije 71,8, Marokko 71,2. We kunnen dus rustig stellen dat palestijnen het beter hebben dan zelfs Europeanen in Hongarije, Roemenie en Bulgarije. Om over de arabische landen maar te zwijgen.
  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_life_expectancy

  2) Kindersterfte per 1000 geboren kinderen volgens de Verenigde Naties.
  Westbank en gaza: plaats 96
  Turkije: plaats 115
  Marokko; plaats 127
  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_infant_mortality_rate

  Kindersterftes per 1000 geboortes volgens CIA factbook:

  Zweden 3
  Westbank: 102,
  Gaza: 111,
  Suriname: 116,
  Brazilie: 128,
  turkije: 140,
  Marokko: 156,
  Door Marokko bezette westerlijke sahara: 200,
  Congo: 203

  3) alfabetisering:
  170 landen
  83 west bank en gaza: 93%
  104 Turkije: 88%
  139 Nigeria: 72%
  146 Angola: 67%
  147 Congo: 67%
  148 Egypte: 66%
  161 Marokko: 55%

  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_literacy_rate

  De palestijnse gebieden zijn dus naar alle objectieve maatstaven 1ste wereldlanden. De palestijnen die in israel wonen hebben het nog beter. Ga dat eens vergelijken met turks-koerdistan, de door marokko illegaal bezette westelijke sahara (levensverwachting 54, hetzelfde als congo) en het door turkije sinds 1974 illegaal bezette, etnisch gezuiverde en gekoloniseerde deel van eu land cyrpus.

  Aantal doden Israelisch-Palestijns conflict:

  In Syrie vielen in 1982 in de stad Hama door acties van het Syrische leger in 1 dag meer doden (15000) dan in het Israëlisch Palestijnse conflict in 63 jaar (14000). In 2011 kwamen in Venezuela significant meer mensen om als gevolg van een geweldsmisdrijf (19000) dan gedurende het hele I-P conflict van 63 jaar (14.000).

  Het is zelfs zo dat over het jaar 2011 een Nederlander een significant grotere kans loopt door een marokkaan vermoord te worden dan een Palestijn door een israelier:

  Doden 2011:

  arabische opstand: 64.000 doden
  Geweldsmisdrijf venezuela: 19.000 doden
  Mexicaanse drugsoorlog: 19.000 doden
  Syrische opstand: 11.000 doden
  Afghanistan: 8000 doden
  West pakistan: 6000 doden
  Terrorisme Irak 5500 doden
  Colombia -Farc 5000 doden
  Turks-koerdisch oorlog: 2500 doden
  Somalische burgeroorlog: 1800 doden
  Verkeersdoden nederland: 750 doden
  Doodstraf Iran: 620 doden
  Geweldsmisdrijf nederland: 150 doden
  Marokkanen geweld NL: 35 doden
  Geweldsmisdrijven Marseille: 35 doden
  I-p conflict: 20 doden

  Hulspas, ga je met serieuze problemen bezig houden of laat je opnemen in een gekkenhuis.

 19. Diadorim:

  “Dat je, in geval van een bedreiging, keihard terug moet slaan.”

  Wanneer heeft Israel dan keihard teruggeslagen? De libanon – en gazaoorlog lijken mij afgemeten naar het aantal slachtoffers voor het predikaat “keihard” niet echt in aanmerking te komen. Het gaza conflict was niet eens een oorlog: het aantal gedode strijders lag onder de 1000 en het totaal aantal gemobiliseerden van alle partijen was lager dan 50.000. Van de 850 oorlogen van na 1945 is het gazaconflict zo ongeveer het conflict met het minst aantal doden. De verhouding gedode burgers / strijders was zelfs 1 op 1. Het laatste offensief van Turkije tegen de koerden in 2011 kende 2500 doden met een verhouding 3 op 1. Dus Israel treedt naar iedere objectieve maatstaaf zeer terughoudend op. Dit verdisconteerd nog niet het feit dat Hamas 8000 122 mm Grad raketten op civiele doelen in Israel heeft afgeschoten, iets wat de Koerden niet doen.

  Kan Hulspas dat `keihard` ook eventjes kwantificeren. Oh, nee dat gaat niet.

  `En het restant wordt dagelijks getreiterd, bestolen, op alle mogelijke manieren gediscrimineerd.`

  Oh ja. Het restant is wel de bevolkingsgroep die zo ongeveer de grootste groei kent van alle volken in de wereld en dat restant kent een levensstandaard die gelijk is aan Hongarije. En dat is in de Palestijnse gebieden. Palli´s in Israel hebben het nog beter, die kunnen al stemmen sinds 1948, leveren rechters, worden miss Israel, aanvoerder van voetbalteams en kunnen gratis studeren. Hulspas doet aan anekdotisch bewijs, waarbij een aantal stereotypen over de bezetting aan elkaar geknoopt wordt.

  `Israël heeft een betonnen muur opgetrokken,`

  Na een illegale militaire invasie van EU land Cyprus in 1974 door Turkije, bezet Turkije nog steeds illegaal het noordelijke deel, heeft er 35.000 bezettingstroepen gestationeerd, het etnisch gezuiverd van 350.000 europeanen, er 200.000 Turkse kolonisten naar toe gebracht (kolonisatie van bezet gebied is een Oorlogsmisdaad) en een illegale afscheidingsmuur over de hele lengte van het eiland gebouwd. Die staat op Europees grondgebied, maar dat maakt voor Hulspas en al die andere gekkies met een palestijnen obsessie helemaal niets uit. Wat geeft het dat Moslims illegaal Europees grondgebied bezetten.

  Of deze,

  Marokko bezet sinds 1975 illegaal de westelijke sahara, een gebied 60 x zo groot als de westbank en gaza samen en 1,5 x groter dan portugal. De levensverwachting is er even laag als in Congo (om een indicatie te geven hoe het marokkaanse leger daar te keer gaat). Marokko heeft er bovendien een illegale muur van 2700 km dwars doorheen gebouwd, die het gebied opdeelt in 6 enorme van elkaar gescheiden gebieden. De Marokkaanse muur is 300 km langer dan de chinese muur, maar dat maakt voor Hulspas en al die andere gekkies met een palestijnen obsessie helemaal niet uit.

  http://www.arso.org/GE180305e.htm

 20. Govert:

  @18 @ 19

  Jij probeert hier weer erg doorzichtig op klassieke hasbaristische wijze de aandacht af te leiden van het in het door Marcel Hulspas aangesneden onderwerp. Je begint over drugsoorlogen in Mexico, de Westelijke Sahara en de Chinese muur om in maar niet in te gaan op de inhoud. “Intercept and Deflect” noemt men dat geloof ik in jullie leerboeken.

 21. Beste Diadorim,

  Dank u wel voor het blootleggen van de krankzinnige obsessie van Marcel Hulspas met dit conflict en met Joden.
  Resteert de vraag waarom de redactie een podium wil bieden aan dit racisme.

 22. Aurelius:

  Wordt van alles begesleept in dit stuk. Als je het over Palestijnen in Israel hebt, dan zou ik maar eens kijken wat de rechten van Palestijnen in omringende landen zoals de 500.000 in Syrie zijn, of de +200.000 in Libanon, Jordanie en Egypte. Hoe lang zitten ze daar al in vluchtelingen kampen? Krijgen ze een paspoort, nee. Hebben ze werk, nee. Kunnen ze iets rechtsmatig kopen/ bezitten? Nee. Er is geen enkel land in het Midden Oosten die op de Palestijnen zit te wachten en ze zijn ze allemaal liever kwijt dan rijk.

 23. Chantal:

  Natuurlijk is het walgelijk en abject om zeventig na dato nog steeds te koketteren met je slachtofferschap maar kennelijk zo lucratief dat men de schaamte ver voorbij is gegaan en het blijft uitmelken tot er geen droge lucht meer uit komt.

 24. Jessica:

  Bert Brussen: laat a.u.b. DeJaap niet kapot maken door Marcel Hulspas.

 25. Anja Couzijn:

  Te koop aangeboden;
  Houten sleutelhanger, gemaakt van de kastanjeboom uit de achtertuin van Anne Frank. 50 Euro.

 26. @jessica ik heb persoonlijk liever dat deze discussie gevoerd wordt op de Jaap dan in een rokerig achterafzaaltje tussen gelijkgestemden en alte kameraden.

Alleen FaceBook reacties zijn nog open

Comments zijn gesloten