Exclusief: open brief Tofik Dibi – ‘Beste GL-leden, denk groot!’

Tofik Dibi

: 03-06-2012 13:03 uur

Beste GroenLinks-leden, beste mensen, de afgelopen weken na bekendmaking van mijn kandidatuur voor het lijsttrekkerschap van GroenLinks heb ik een enorme hoeveelheid commentaren en analyses gelezen, reacties gezien via Twitter en Facebook, gediscussieerd in de media en zaaltjes en vooral veel gesproken met mensen op straat. Van emotionele leden die zich zorgen maken over de partij tot laaiend enthousiasten voorbijgangers die snakken naar meer vechtlust en idealen in de politiek. Het zijn weken geweest die ik nooit meer zal vergeten.

Bitterzoete weken
Er zat een reactie bij die ik niet alleen nooit zal vergeten, maar die me heeft gevormd en veranderd voor de rest van mijn leven. Een mailtje. Van een GroenLinks-lid:

“Het gaat nu echt niet om de details, het gaat er nu om, hoe jij naar het leven en de wensen die wij als mensen hebben, kijkt. Naar hoe wij over 20 jaar leven met elkaar. Hoe mooi het kan zijn om die wereld voor ogen te hebben en daar naar toe te (snel-)wandelen. De zgn idealist is juist een realist!! Vertel jouw ideeën en waarom dat juist realistische politiek is. Dat het hoog tijd is om juist met grote doelen voor ogen te kijken.”

Staatsschuld
Ik weet niet wat het precies was dat zo beklijfde, maar ik zag bij het lezen van deze tekst in een splitsecond de afgelopen jaren in de Tweede Kamer voorbijsnellen in het besef dat politiek te veel verworden is tot minuscule details in plaats van een groter ideaal. Ik zag ineens voor me hoe oplettende blikken van Kamerleden tijdens debatten veranderen in glazige desinteresse als Esther Ouwehand of Marianne Thieme spreken over meer dan centen. Ik zag voor me hoe we elkaar allemaal beconcurreren om als eerste mondelinge vragen en spoeddebatten aan te melden naar aanleiding van krantenkoppen. Het voelde zo klein ineens. Nutteloos zelfs. Dat gevoel is nog sterker geworden na het debat over het begrotingsakkoord voor 2013. Een debat met getallen in plaats van mensen in de hoofdrol; drie procent. 3,2 procent. Nul procent. Een verhelderend debat voor mij, omdat ik tot de conclusie ben gekomen dat ik eigenlijk helemaal niet badend in het zweet wakker lig van de staatsschuld.

” Ik zag ineens voor me hoe oplettende blikken van Kamerleden tijdens debatten veranderen in glazige desinteresse als Esther Ouwehand of Marianne Thieme spreken over meer dan centen.

Want wat hebben we aan een ‘gevulde schatkist’ op een leeggeroofde planeet? Wat hebben we aan begrotingsevenwicht in een samenleving die uit balans is? Wat heeft de volgende generatie aan een schuldloze staat als ze in ruil daarvoor karig onderwijs, verschraalde zorg, vertrapte natuur en een vastgeroeste arbeidsmarkt krijgt doorgeschoven?

Politiek gaat over grote verhalen
De samenleving is meer dan een begroting, mensen zijn meer dan euro’s en politici meer dan rekenmachines. Politiek is veel meer dan optellen en aftrekken om een begrotingsakkoord te sluiten. Politiek gaat over kwaliteit van leven. Over de link tussen schone lucht en hoe we ons voelen en hoelang we leven. Over gezonde voeding in relatie tot onze volksgezondheid en stijgende zorguitgaven. Over de link tussen schone energie en democratiseringsprocessen in het Midden-Oosten. Over het verband tussen schoon drinkwater en vluchtelingenstromen. Over de stijgende zeespiegel en de kosten van de verhoging van de dijken. Over hoe hyperconsumentisme en de klimaatcrisis, voedselcrisis en schuldencrisis samenhangen. Over democratie als enige uitweg tegen de crises. Politiek gaat over grote verhalen. Over mensen bewegen en de mogelijkheid bieden om baas te zijn over hun eigen bestaan en daarmee een bijdrage te leveren aan een ander. Deze verkiezingen gaan niet over 2013, maar 2030.

Dit is waar GroenLinks voor op aarde is. Dit is waarom wij er moeten zijn. Dit is waarom mensen op 12 september op ons moeten stemmen. En dit is waarom ik lijsttrekker van deze partij van idealisten wil zijn.

Denk groot. Jullie kunnen stemmen tot 5 juni middernacht.

Strijdbare groet,
Tofik Dibi

P.S. Dank voor je mailtje Diederik Izaks

CC-Foto: Bob Bronshoff

Over de auteur: Tofik Dibi

Tofik Dibi is oud-Kamerlid voor GroenLinks. Hij schrijft tegenwoordig ook voor Vice.

Reacties:

 1. Stijn:

  Of Tofik de beste lijsttrekker is weet ik niet, maar teksten schrijven kan ie wel.

 2. middle men:

  Hier zien we dus weer de makke van tofik dibi, allemaal mooie woorden zonder inhoud.

  Kan ik ook hoor.
  Progressief,idealen,beschaving,groen,duurzaam,eenheid,hoop.

  “”Want wat hebben we aan een ‘gevulde schatkist’ op een leeggeroofde planeet? Wat hebben we aan begrotingsevenwicht in een samenleving die uit balans is? Wat heeft de volgende generatie aan een schuldloze staat als ze in ruil daarvoor karig onderwijs, verschraalde zorg, vertrapte natuur en een vastgeroeste arbeidsmarkt krijgt doorgeschoven?””

  En dit is ook weer tekenend, verantwoordelijkheid speelt geen rol in het maakbare samenlevings ideaal. Wat de volgende generatie er aan heeft als we verantwoordelijk met geld omgaan is dat we dan niet als griekenland eindigen.

 3. armanda:

  maar Tofik, natuurlijk gaat het om grote idealen, vandaar GroenLinks.
  alleen gaat het nu over een lijst-trekker, een fractie-leider, een strateeg en onderhandelaar kiezen, die de wandeling, snel of langzaam, met zoveel mogelijk leden en kiezers, ten eerste op gang en graag ook een paar stappen voorwaarts kan krijgen.

 4. Karlien:

  Tofik raakt harten. En dat lijkt mij de belangrijkste competentie uit een kandidatenprofiel voor de functie van lijsttrekker. Mij heeft hij in elk geval direct in het hart geraakt. En mijn nare gevoel over het ‘gedoe’ doen vergeten. Tofik, dank je wel daarvoor!

 5. Joa:

  Tofik,

  Ik heb niet op je gestemd, maar je analyse van de behoefte aan autonomie in de Nederlandse samenleving vind ik sterk en juist. Ik denk dat GroenLinks gebaat is bij een verhaal dat minder abstract is en beter aansluit bij de belevingswereld van veel mensen. Ik hoop dat wat er ook uit het referendum mag komen, dit idee word opgepikt door anderen binnen GroenLinks en we actief campagne gaan voeren op thema’s die mensen weer het gevoel geven de grip op hun leven weer terug te kunnen krijgen.

  mvg
  Joa

 6. Patrick:

  Tofik,

  Denk groot, maar denk vooral ook goed en soms lang. Kan onze partij het land effectief besturen als we ons niet eens door de door onszelf afgesproken procedures kunnen houden?

  Als we onze schulden niet wegwerken, wat geven we dan voor voorbeeld, en moeten we er blind van uitgaan dat het in de toekomst wel beter zal gaan? Is het niet juist goed om in een verantwoordelijke positie de doelen die je zo mooi stelt na te steven maar dan juist met een solide financieel plaatje?

  Juist jij Tofik, wekt bij mij de indruk vooraan te willen staan als het gaat om de reacties op- of het creëren van krantenkoppen.

  Gelukkig zijn we het over de richting van onze maatschappij eens, en ben ik erg blij dat we ons via dezelfde partij inzetten om mensen daarvan te overtuigen. Ik zie mezelf meer als een pragmatisch idealist, probeer ons verhaal te vertellen omdat het mijn oprechte overtuiging is en ben vooral tevreden als we concrete stappen in de goede richting kunnen zetten.

  Meedoen en verantwoordelijkheid zoeken zijn daarin belangrijk. Ik ben er van overtuigd dat je daardoor niet minder idealistisch hoeft te zijn!

 7. Martijn:

  Deze brief had ook van Esther Ouwehand of Marianne Thieme kunnen zijn. Met iemand als Dibi als leider van GL zou de PvdD prima kunnen samenwerken of zelfs eventueel kunnen fuseren

 8. middle men:

  @5
  Tofik analyseert helemaal niks, analyseren is iets anders dan jou speerpunten opnoemen om zo financiële verantwoordelijkheid te ontlopen.

 9. Flap Friesland:

  Prachtig geschreven. Echt waar. Maar daarom stem ik dus op de PVV. Omdat ik een land wil waar nog ruimte is voor natuur en voor recreatie. Niet voor meer immigratie, dus meer woningbouw, dus meer onveiligheid, dus meer werkplekken, dus meer snelwegen, dus meer megastallen enz. enz. om iedereen aan het werk en aan het eten te houden.

 10. Blitskikker:

  Tofik, misschien is het een idee om eerst eens je studie af te maken en te laten zien wat je nou eigenlijk kunt. Als je bijvoorbeeld eens zou beginnen als bedrijfsleider in een supermarkt of zoiets dergelijks kunnen we allemaal een indruk krijgen van je leidinggevende vaardigheden. Wanneer je bewezen hebt dat je zoiets kunt nemen mensen je misschien ook serieuzer als je het leiderschap van een politieke partij en regeringsverantwoordelijkheid ambieert.

 11. Niels:

  Tekenend.

  Tofik Dibi laat zich beïnvloeden door een reactie die uit gaat van een idealisme dat reëel is. Een filosofie die een realistische utopie voor staat. Op en top John Rawls, zo mooi klinken de idealen. Rechtvaardigheid in de politiek, nu en in de toekomst. Schulden niet doorbelasten naar de toekomst. Een politieke partij die zich ook op ideeën van Rawls baseert is D’66. Wanneer je je ideeën zo schetst, lijkt het verstandig om samen op te gaan in één partij? Grote verschillen lijken er namelijk niet langer te zijn.

 12. Bom:

  Ik ben er niet van overtuigd dat hier de oplossing voor alle problemen ligt; maar het lijkt me wel nodig dat niet iedereen zich alleen maar blindstaart op cijfers en er ook op andere waarden wordt gelet. Politiek gaat niet alléén over besturen, het gaat ook om het verwoorden van uitgangspunten en juist van onze vertegenwoordigers mag worden verwacht dat ze in staat zijn een bredere blik te ontwikkelen. Geld is belangrijk, inderdaad, maar niet alles is toelaatbaar of wenselijk omdat het financierbaar is.

 13. BasV:

  Het ontgaat me wat hier Groen Links aan is. Elke partij kan met dit soort abstracte woorden komen. Het gaat er om hoe je dat als partij wilt gaan aanpakken. Wat is bijvoorbeeld de relatie van het versoepelen van het ontslagrecht met schonere lucht, gezonder voedsel, schoon water. Het enige effect wat ik zie is een afbraak van de kwaliteit van leven dat je beoogt te creeren.

 14. christinA eijkhout:

  Een prachtbrief, alleen ben ik bang dat de verbanden die je legt veel mensen óf ontgaan, óf ze niet interesseert omdat ze nú dat willen wat ze wensen.
  Én omdat mensen nu eenmaal niet verder dan hun eigen portemonnaie en gezin kijken, zullen ze stemmen op diegene die daar het beste en vlugste bij aansluit.

 15. Meisam:

  Ik ben net 19 jaar geworden en ik mag in september voor het eerst deelnemen aan de tweede kamer verkiezingen. Ik was hier enthousiast over maar ik had geen idee welke partij ik deze stem zou geven. Totdat Tofik Dibi op de voorgrond kwam en mij volledig overtuigde om straks in september op hem te gaan stemmen.

  Ik had niet verwacht dat ik bij mijn eerste kans om te stemmen zo zeker zou zijn van mijn keuze, zoals ik nu ben. Ik ben daar blij mee. Ik had mij geen betere politicus/persoon kunnen voorstellen om op te stemmen.

  Waarom ik hem reken tot een droom politicus? Ik kan daar veel redenen voor geven maar om het simpel te houden houd ik het kort. Tofik Dibi lijkt oprecht iemand die niet alleen een pracht mens is, maar ook daadwerkelijk iets goeds voor Nederland wilt gaan doen. Die combinatie van een geweldige persoon en het feit dat hij echt iets goeds wil en het land wil verbeteren voor de inwoners is er een die uniek is en ik voor het eerst zie. En ik geloof ook echt dat hij van Nederland een (nog) mooiere plek kan maken.

  Daarnaast geeft hij hoop. Een man die tijdens een van de groenlinks debatten Tofik Dibi persoonlijk aanviel op zijn hoopgevende stijl als iets fout, had duidelijk de hoop al opgegeven. Maar ik zie hoop niet als iets slechts. Hoop is iets moois wat de mensheid nodig heeft en als een politicus deze hoop bij mensen kan overbrengen en aanwakkeren, dan vind ik dat al een prestatie op zich.

  Ik zie weinig fouts in het geven van hoop aan mensen en ik denk ook dat Tofik Dibi deze teksten niet (alleen) gebruikt als campagne voeren maar het ook echt meent en hij ook echt voor de genoemde dingen gaat vechten.

  Daarnaast maakte Tofik Dibi duidelijk wat groen nou betekent en waarom het streven naar groen goed kan zijn. Voor het eerst raakte ik geïnteresseerd in ‘groen’, dankzij Tofik Dibi.

  Zoals Tofik Dibi al zei minder abstract gedoe en meer duidelijkheid. Die duidelijkheid is er bij mij wel gekomen. Ik weet dat ik op iemand ga stemmen waar ik achter af geen spijt van zal krijgen. Btw, mijn stem hangt niet af van de gl lijstrekkers uitslag.

 16. Anton:

  Het lijkt me handig als Tofik er ook bij zegt wat hij wil gaan doen.

 17. Anneke Bakker:

  Tofik. Je weet me te raken. Steeds weer. Ik wens je ongelofelijk veel succes.

 18. middle men:

  @15
  Bij het lezen van jou reactie moest ik gewoon aan deze scene uit cabaret denken.
  http://www.youtube.com/watch?v=bs5bnVoZK4Q

 19. miss:

  We weten toch al wat Tofik gaat doen… het programma van GL uitvoeren.. hier laat hij zien waarom HIJ lijsttrekker zou moeten worden… en ik vind hem inspirerend, als jongere, hij steekt zijn kop boven het maaiveld uit, daar heb ik wel respect voor. Als ik GL-lid was zou ik zeker op hem stemmen boven Jolande Sap, en daarbij, als hij het wordt, stem ik als zwevende kiezer waarschijnlijk op hem.

  En zeg nou zelf… er zijn de afgelopen jaren zat politici aan de macht geweest die zeggen vanalles te gaan doen en het loopt op niks uit… waarom zou ik deze man dan minder vertrouwen dan de rest?

  Kijk wat Dibi allemaal doet om lijsstrekker te worden.. en kijk wat Jolande Sap doet…. ik hoor niks van Sap.. Nee hoor, doe mij maar Dibi.

 20. Mooi Tofik. Sluit naadloos aan bij een blogje dat ik er onlangs nog over schreef: http://discussourfuture.org/index.php/homepagina/to-read/88-waarden

  En voor mensen die willen weten wat deze woorden meer concreet inhouden verwijs ik graag naar het manifest dat onlangs is uitgebracht door Platform Duurzame en Solidaire Economie: http://www.duurzaamnieuws.nl/downloads/platformdsetransitie.pdf

 21. Freek Berghout:

  Leuke parodie. De humor op De Jaap is toch een stuk subtieler en aangenamer dan op GeenStijl.

 22. Michiel Mans:

  Ter overweging als een schone, groene en eerlijke planeet je lief is meneer Dibi.

  Blijf je geen negentig procent van de tijd op iets ‘vies’ storten dat maar voor tien procent ‘vervuilt’ (de auto, zie uitstootcijfers CBS). Hoe wordt het openbaar vervoer schoner (CO2 vriendelijker) als er tienduizenden elektriciteit gebruikende poortjes, paaltjes en beeldschermen zijn geïntroduceerd om een strippenkaart te vervangen? Zou de introductie hiervan ook hebben geholpen om ons hoger in de top van energiegebruikers te krijgen?

  Hoeveel kilowatt energieverbruik bespaar je als je alle (zak)communicatieelektronica flink gaat belasten? Introduceer de slogan: ‘Je vervuilt wat je lult’. Voor ‘lult’ kun je bijvoorbeeld ook ‘twittert’ invullen. De vervuiler betaalt? Lamenielachen. Over de CO2-impact van het de hele dag twitteren, sms’en en lulijzeren hoor ik groene sandalen nooit. Te druk met (elektriek) schelden op de vieze auto vermoedelijk. Trouwens, hoe zit het met alle Congolezen die voor een paar kralen en een spiegel coltan uit de grond wroeten voor in onze elektrospeeltjes? Eens per jaar een zielige documentaire over zulke semislaven en verder de tiefus. Pas als ze hier over het hek weten te klimmen worden ze interessant om je medelevende menselijkheid mee aan te tonen. Mauro moet blijven. Zijn ‘broer’ van acht ploetert ondertussen voor een duppie verder in de coltanmijnen. Voor een duppie, want anders worden de iPads wel erg duur.

  Praat eens wat minder vaak over windmolens en kunstsubsidies -of die vieze auto- en sla eens wat vaker in Den Haag en Brussel keihard met vuist op tafel voor hen. Schreeuw tegen Nokia, in plaats van BMW.

  De carbonfootprint van honden en katten is aanzienlijk. Welke schoondenkende partij gaat campagne voeren tegen deze overbodige huisknuffels en surrogaatvriendjes? ‘Red de tonijn, rip een kat’

  Na dit menselijke gezelschap te hebben uitgedund, misschien ook maar eens gaan kijken naar de houders van deze schijtbeesten. Wanneer gaat GL het verband zien tussen het aantal mensen in Nederland -op deze planeet- en het energiegebruik, de vervuiling? Ik durf het haast niet te opperen, maar zou er misschien meer ruimte voor groen en wilde dieren komen met minder mensen? Zou de zee minder leeggevist worden met minder mensen? Of huiskatten? Zouden minder mensen ook minder energie en grondstoffen verbruiken? Minder autorijden? Zou (mondiale) bevolkingsplanning iets zijn voor GL? Misschien een idee om eens over na te gaan denken.

  Zolang bovenstaande zaken in de politiek nagenoeg onbenoemd blijven, pis ik in m’n broek van het lachen als iets pluizigs van geitenwol over groen, leefbaar of lief begint. Het lachen is wel cynisch. Soms voel ik eerder tranen dan een grimas opkomen.

 23. Tofik,

  Je bent één van m’n favoriete politici, maar toch heb ik op Sap gestemd. Ik vind dat jij een moreel gezag hebt dat Jolande mist. Ik vind dat jij vaak precies de vinger weet te leggen op problemen rondom immigratie, vrijheid van meningsuiting, islam, niet bang bent zinnige delen van Fortuyns erfenis te omarmen, etc. Ik heb het idee dat je “de onderbuik” (zoals het kleinerend wordt genoemd) redelijk snapt en dit als een maatschappelijke realiteit durft te bekijken ipv het alleen weg te wuiven. Ik vind dat je politieke ideeën doorgaans goed als verhaal weet te vertellen, iets waar Sap totaal niet in slaagt (terwijl ze het wel probeert, voordat jij weer weggezet wordt als een inhoudsloze vormpoliticus).

  Maar toch heb ik niet op jou gestemd. Ik denk dat je dit een paar jaar te vroeg doet. Ik vind je sinds het vertek van Halsema wat wisselvalliger bent geworden. Je hebt veel initiatief getoond, maar bent wel een paar keer uit de bocht gevlogen, soms net iets te gevaarlijk op het randje van het populisme gebalanceerd. Misschien moet je nog een klein beetje uitrazen, iets stabieler worden. Verder is je economische profiel niet heel sterk, zeker niet in vergelijking met Sap, en denk ik dat zij ook beter haar mannetje zal staan tijdens mogelijke coalitieonderhandelingen. Het is crisis, en daardoor helaas iets minder ruimte voor puur idealisme. Anders had ik mogelijk wel op je gestemd.

  Op 12 september kun je trouwens hoogstwaarschijnlijk wel op m’n stem rekenen.

 24. Meisam:

  @middle men het is niet mijn bedoeling om iedereen hier over te halen op hem te stemmen. Iedereen heeft het recht om te stemmen op wie hij of zij wil, maar ik vind het gewoon mooi dat ik weet waar mijn stem straks op gebasseerd is en ik spreek mijn bewondering voor Tofik uit. Tot welke gedachten mijn reactie mensen brengt heb ik niet van te voren bedacht.

  Het kan overdreven klinken op sommige momenten maar ik kan het gewoon niet onder stoelen of banken steken dat ik het mooi vind om iemand in de politiek te zien die met vernieuwende ideeën en mannier van aanpak komt en het lef heeft om niet geheel met de stroming mee te gaan.

  Geheel tegen de stroming gaan kan tot ernstige dingen lijden, maar tegen de stroming in gaan kan ook juist iets goeds zijn. Daarnaast vergeet ik erbij te melden dat Tofik Dibi juist met de stroming meegaat voor een deel, wat betreft de idealen van groenlinks, maar wil hij alleen deze idealen beter tot uiting brengen en is zijn manier van aanpak niet conservatief zoals de gemiddelde tweede kamer lid.

  Daarnaast staat hij open voor een samenwerking met partijen die mijn voorkeur genieten.

 25. middle men:

  @24
  Tofik komt enkel met mooie woorden, niet met nieuwe goed uitgedachte ideeën. Kijk dit filmpje maar is, misschien besef je dan waarom ik zijn stijl zo gevaarlijk vind.

  http://www.youtube.com/watch?v=bs5bnVoZK4Q

 26. Het gaat nu juist niet om het wat, en ook even niet over het hoe. Het is de gecreeerde crisis die ons af wil houden van de waarom vraag die zo belangrijk is voor een voortbestaan van onze samenleving. Ik vind dat Tofik Dibi aangemoedigd mag worden door juis de waarom-vraag te blijven stellen. Waarom zou je Groen willen zijn en waarom Links? Waar staathet voor. Voor een verandering naar een echt Groene samenleving. Een samenleving die voedsel geeft ipv neemt. Kies voor het thema voedsel. Voor de dieren hebben we al PVDD die de themas niet over de buhne krijgt omdat wij nou eenmaal geen dieren zijn en dieren nog niet stemgerechtigd. Kies dus voor de bewustwording voor voedselproductie en bindt de strijdt aan tegen de Monsanto’s van deze wereld anders houdt het gewoon op voor d ekoomende generaties. Deze westerse economie is een “killing economy” follow the money als je twijfelt over deze uitspraken en geef me argumenten waarom ik geen gelijk zou hebben, ik hoop dat ik het verkeerd zie.

 27. Michiel Mans:

  @ 26 Joost Valk

  Deze westerse economie is een “killing economy” follow the money als je twijfelt over deze uitspraken en geef me argumenten waarom ik geen gelijk zou hebben, ik hoop dat ik het verkeerd zie.

  Was Pol Pots economie geen ‘killing economy’? Stalins? Jij-bakken, maar toch. Onze economie is inderdaad destructief, maar dat is slechts deels vanwege de werking ervan. Van het zweverige GL verwacht ik helemaal niets. Zie ook mijn reactie bij 22.

 28. Meisam:

  @25 dat filmpje had je in je vorige reactie al vermeld en ik had het al gezien. Het klopt dat we door zulke gebeurtenissen in de geschiedenis politici van meerdere kanten moeten bekijken om te voorkomen dat we een dictator aan de macht krijgen en dat er soortgelijke gebeurtenissen gebeuren als in het verleden. Maar zoals je misschien wel weet zal een dictator in Nederland er niet zo snel komen door het systeem van regeren en de grondwet etc. Des al niet te min moet men bedachtzaam zijn. Maar deze bedachtzaamheid moet ons er niet van weerhouden verder te willen met ons land, open te staan voor nieuwe mensen, nieuwe stijlen en te stemmen op wie we willen.

  Even voor de duidelijkheid, mijn eerste reactie is vanuit mijn standpunt die ik in een paar minuten heb geschreven. En ik geef toe dat het een tikkeltje oppertunistisch is aangezien het gaat om iets waar we het daadwerkelijke resultaat van nog moeten zien. Daarom vind ik het ook goed dat u mij hierop wees.

  Er is nog niks gebeurd of bewezen, maar dat is zovaak in de politiek het geval en helemaal met nieuw opkomende politici, maar als iemand een goede indruk achter laat mag dat toch wel gezegd worden.

 29. Meisam:

  @25 daarnaast zijn het niet alleen maar mooie woorden maar komt hij ook met concrete ideeën. Een voorbeeld is het onderhandelen met multinationals wat betreft het milieu en met nieuwe groene ideeën, ipv om alleen maar alles wat slecht is voor het milieu te belasten. Mensen betrekken bij deze ideeën zodat zij er ook wat van merken.

 30. Nog enkele leestips:
  – Willem Hoogendijk: Economie ondersteboven (uitgeverijn Jan van Arkel 1993);
  – Willem Breedveld: Tegenmacht gevraagd (uitgeverij De Balie, 2000);
  – Meindert Fennema: Help! De elite verdwijnt (uitgevrij Bert bakker, 2011).

  Tevens nog deze opmerkingen:
  1. gezonde openbare financiën zijn de randvoorwaarde voor effectief overheidsbeleid, een credo van Hedrik J. Hofstra, een oud-minister van financiën in de jaren ’50. Maar daarbij is het altijd belangrijk om aan het welzijn van de mensen te denken, dat was óók een rotsvaste overtuiging van Hofstra.
  2. De wens voor totale vrijheid in combinatie met het dominante marktdenken heeft tot chaos geleid, tot panische beurzen, zelfverrijking bij banken, op de beurs en schraapzucht in de collectieve sector (directeueren schoolkolossen en woningcorporaties), en uitvretersgedrag bij mensen die zichzelf blijvend afhankelijk maken van de overheid (een uitkering). Maar dat leidt niet tot goed leven, het leidt tot stress en ziekte, en ondertussen wordt de Nederlandse “ecologische voetafdruk” steeds groter.
  3. Het belangrijkste wordt straks integriteit: van bestuurders in de collectieve sector, van bankiers, van politici en van topambtenaren mag in de komende tijd integriteit worden verwacht. Want de afgelopen jaren is het vertrouwen al te vaak geschaad: zie de bouwfraude, zie de perikelen bij Vestia. Maar het voert zelfs terug tot Jezus’ Bergrede: “(…) Gij hebt gehoord, dat tot onze voorouders gezegd is: Gij zult geen valse eed doen, maar gij zult voor de Heer uw eden houden. Maar IK zeg u in het geheel niet te zweren; … maar uw ja moet ja zijn en uw neen, neen; en wat daar nog bijkomt is uit den boze.”
  (voor de goed orde, ik ben zelf humanist).

  Denk aan alternatieve politici als Gandhi en zijn geestverwanten. De wapenen van de underdog, van de minderheid en bij gelegenheid die van de idealistische politicus zijn geduld, waarheid, offerbereidheid en eendracht. De machtspoliticus die deze wapenen tegenover zich in het veld aantreft zal extra op zijn tellen moeten passen.

 31. richard E:

  @22
  De hoeveelheid mensen in nederland zorgt inderdaad voor een hogere milieudruk. Er is geen serieuze “groene” die dit ontkent. Maar er is geen realistisch beleid op te ontwikkelen in NL. Geboortecijfers zijn al laag, en dwang zou op verzet stuiten. Misschien kan IV uit het ziekenfonds, maar echt zoden aan de dijk zet het niet.

  Blijven nog twee strategieen over: minder consumeren en milieuvriendelijkere technologie. Ook dat minder consumeren heeft nogal weinig aanhangers, en als we met zijn allen slechts een beetje de natuurlijke hulpbronnen opsouperen, dan hooguit iets minder snel op. Milieutechnologie dus.

  Windmolens (zo’n 20 procent van de stroombehoefte kan gedekt worden door windmolens), zonneenergie. Beter recyclen van metalen en milieuvriendelijke winning is ook belangrijk. Goed dat je dat hier naar voren brengt, in de milieuwereld is het allang bekend maar dit soort dingen bij de massa aan het verstand brengen is altijd lastig.

  Overigens heb je een puntje met die auto’s. De grootste post op ons energiebudget is verwarming van huizen. Ook daar is wat aan te doen: passive solar (http://www.lowtechmagazine.be/2012/03/van-passiefhuis-naar-passiefstad.html)

  Het is tijd dat we ophouden over geneuzel over tienden van procentjes begrotingsoverschot, en flink gaan investeren in duurzame energie. De tijd van goedkope olie is voorbij. http://dgrnewsservice.org/2012/05/14/imf-report-finds-that-oil-prices-are-likely-to-permanently-double-within-ten-years/

 32. Beste Tofik,

  Ook ik zal recht uit mijn hart spreken, net zoals jij dat doet in je open brief.
  Ik denk, nee ik weet zeker dat jij heel erg waardevol bent voor Groen Links, maar niet als lijsttrekker. Ik meen echt dat Jolande Sap de juiste vrouw op de juiste plaats is en dat jij een zeer waardevolle tweede en/of derde plaats zou moeten bezetten. Jolande heeft geen makkelijke taak gekregen om Femke Halsema te moeten opvolgen, een lijsttrekker die we nog steeds heel erg missen, maar Jolande is een zeer waardevolle opvolger. De tijd maakt haar sterker en de strijd zal haar completer maken en met mensen als jij aan haar zijde kunnen jullie alleen maar krachtiger worden. In deze strijd heeft niemand verloren, alleen op dit moment Groen Links aan een beetje kracht, maar jullie hebben nog drie maanden om dat weer helemaal terug te pakken. Heel veel succes.

 33. middle men:

  @31
  “”Het is tijd dat we ophouden over geneuzel over tienden van procentjes begrotingsoverschot, en flink gaan investeren in duurzame energie.””

  En dat faalt dus overal, Amerika, Spanje en zelfs Duitsland komen er op terug.

 34. Tofik heeft helemaal gelijk
  Met mooie toekomstvisies kun je mensen inspireren en hoop geven
  En het is ook nog effectiever in het sturen waar we straks uit komen

  Zoals hij schrijft: ga zelf groot denken, schrijf dat op
  Je wordt er blij van en het maakt het land beter

  Mooi dat we op 12 sept op dergelijke politici kunnen stemmen

 35. Marcel kanteldenker Kolder:

  Tofik,

  Je bent een echte kanteldenker. Top.

 36. Annet:

  Ben ik de enige die misselijk wordt van de vergelijking die “middle men” maakt met zijn favoriete youtube filmpje?

  Zodra ik daaroverheen ben zal ik inhoudelijk reageren op de brief van Dibi

 37. Antoine:

  Tofik wat mij betreft heb je al gewonnen. Je denkt groot en je trekt diegenen aan die ook groot kunnen denken. Je geeft mensen weer een beetje hoop in volksvertegenwoordigers. Hoop die ik nauwelijks meer zie, hoop die er nauwelijks meer is. Ik vind niet dat het lijsttrekkerschap voor jou te hoog is gegrepen. Dit is precies het goede moment.
  Mogelijk zijn je gedachten wel te groot voor Nederland. Nederland, een klein landje dat oneindig veel te bieden heeft maar die ook verstrikt zit in allerlei persoonlijke en materiële belangen; Nederland die al eerder voor grote ideeën toch te benepen is gebleken.
  Nederland is misschien nog niet klaar voor jou.

 38. Meisam:

  @Annet
  Zeker niet.

 39. Visie hebben is een. Een visie hebben die rekening houdt met behoud van vitaliteit van mens, plant en dier is twee. Zo te zien heeft iedereen een verschillende visie die hierboven reageert. Zo gaat het momenteel overal in elke partij. Men is aan het re-a-geren in plaats van re-geren. Geloofwaardigheid krijg je niet. Die zul je moeten verdienen. Geloof krijg jie niet als je iets doet waar je zelf niet in gelooft. Waardigheid alleen als je het waard bent gekooft t eworden. Daarvoor zal je eerst je visie op een duurzame leefbare samen-leving met hoofd hart en handen vol bezieling moeten uitvoeren om te testen met anderen of het inderdaad werkt en of je daarmee gezamenlijk die kant op kan kijken. Visie is tenslotten niets anders dan een ander woord voor zien. Zie jij het wat er moet gebeuren. Doe het en wacht niet op politici. Regels en wetten zijn altijd volgend geweest op de bewegingen van de maatschappij…. En dat bij ik…. En jij ook. Dus doe gewoon waarvan je denkt dat goed is voor mensen en doe het met zoveel mogelijk anderen.

 40. bandini:

  Dibi wil groot denken! Dibi doet mij denken aan die kleine kereltjes die hun eigen afmetingen willen compenseren door zich te vergezellen van een gevaarlijke grote hond of in een asociale pooierbak rijden! Dibi, wordt eens volwassen!

 41. Bom:

  @32 (Ron van Rooij): eerlijk gezegd vrees ik dat, om heel verschillende redenen overigens, Sap noch Dibi het niveau hebben voor deze plek. En laten we ook niet vergeten dat, ondanks alle Halsema-nostalgie, ook onder haar leiderschap GL bij geen enkele verkiezing de belofte helemaal wist in te lossen. Dat heeft iets te maken met het realiteitsniveau van de verwachtingen die al sinds de oprichting bij GL heersen, maar ook met de manier waarop de partij er nooit in geslaagd is het stigma van wat hautaine grachtengordelclub te doorbreken.

 42. M.:

  Beste Tofik,

  Heel eerlijk? Nee, ik denk niet dat je het gaat winnen. Peilingen zijn natuurlijk maar peilingen, maar iets met rook, en vuur, en dat in combinatie. Daarnaast denk ik dat veel GroenLinks’ers gezagsgetrouw zijn en een stem op jou als verraad aan Jolande zullen ervaren. Doorgaan op de ingezette koers lijkt soms verleidelijk. Wie weet wordt het nog wat, toch?

  Heel eerlijk? Ik had wel gewild dat je zou winnen. Mijn stem kreeg je in 2010, en mijn stem heb je ook in deze verkiezing gekregen. Voor mij verwoord je mijn kritiek op GroenLinks, een partij die me overigens zeer aan het hart ligt (en ongeacht de uitkomst van deze verkiezingen zal blijven liggen). Ik bewonder moed, en bovenal hoor ik je integriteit.
  Je wordt arrogantie verweten. Tofik boven GroenLinks, want Tofik wil de plek van Sap. Ik hoor geen arrogantie. Ik zie iemand met idealen die bereid is om zijn hoofd boven het maaiveld uit te steken. Iemand die ziet hoe GroenLinks worstelt en haar erbovenop wil helpen. Sap als minister van Financiën? Dromen staat vrij, en mijn zege heeft ze. Daar is ze zeker de juiste vrouw op de juiste plek.

  Het is moedig om jezelf te willen laten kennen. Soms pakt dat wat ongelukkig uit – iets met quote’s die chocoladeletters worden. Moet je dan maar in het keurslijf gaan zitten? De media jouw taalgebruik laten bepalen? Of communiceer je open? Vertel je je verhaal nogmaals, en nogmaals, en nogmaals, totdat het wel begrepen wordt?
  Het is een andere, vernieuwende aanpak. Het is misschien in bepaalde mate wel anti-Haags.
  Mij spreekt het aan.
  Het is niet arrogant, het is oprecht.

  Tofik, ik denk dat GroenLinks nog niet klaar is voor jou. Dat is jammer, maar geef niet op. Het kost altijd tijd om het establishment te veranderen. Mensen zullen misschien wat langer aan je moeten wennen, nog wat vaker hun neuzen moeten stoten voordat ze zullen durven veranderen. Tot die tijd, blijf alsjeblieft bij GroenLinks. Blijf in de fractie. Blijf je roeren. Je achterban zal groeien als jij groeit. GroenLinks zal groeien als jij groeit. Dat is alleen maar goed voor de partij en voor Nederland.

  “Je kunt niet op me stemmen, maar je kunt niet om me heen”. Zei je dat niet op één van de bijeenkomsten? Houd dat vast. Jouw tijd komt wel, one way or the other.

  Ik blijf je proces met interesse volgen.

 43. @32 ( Bom ) Ik kan het daar gedeeltelijk mee eens zijn, het is waar dat Groen Links onvoldoende potten heeft kunnen breken, maar ze waren ook nooit echt goed in de gelegenheid om hun stempel op het beleid te drukken. Daarvoor zou Groen Links sterker moeten worden. Ze hebben voldoende kundige mensen in de partij om het verschil te kunnen maken en Jolande ( Femke helemaal ) is in staat om dat beleid vorm te geven. Tofik is een voortreffelijk partijlid, moet zeker zo blijven.

 44. Hans Sietsma:

  Ik vind het prachtig wat Tofik zegt en doet. Wat een moed om zo tegen de partijbonzen in te gaan en onder woorden te brengen waarover het moet gaan in Den Haag. Inderdaad over dromen en idealen. Hoe we daar komen staat gewoon in het partijprogramma, iedereen die beweert dat Tofik geen concrete voorstellen doet kletst uit zijn nek. Hij weet mij en veel anderen te raken en te inspireren, dat is waardevol in een tijd waarin elk gesprek en elk besluit alleen nog over het eigen gelijk, het eigen geluk en de eigen rijkdom lijkt te gaan.

  En ja, die malle vergelijking naar andere idealen die erg verkeerd uitpakten is stuitend. En zo niet aan de orde, lees eens een partijprogramma en kijk eens naar stemge4drag in de Tweede Kamer, dan zie je war GroenLinks en dus ook Tofik voor staat. Het tegendeel van wat dat filmpje laat zien: meer vrijheid, meer solidariteit, meer duurzaamheid.

 45. Antoine:

  Deze reacties alleen al (en stukken zoals die van Daniel Samkalden in de Volkskrant) zijn jouw strijd waard geweest Tofik. Daar feliciteer ik je van harte mee. Een “discussie”lijn als deze heb ik niet eerder gezien. Dit soort reacties heeft geen ander kamerlid nog los kunnen maken.

  Sommige reacties brengen ook goed naar boven waar de angst zit. Velen zijn bang voor mensen die kennelijk niet geleid worden door geld en eigen belangen, bang voor moedige mensen die het lef hebben hun kop boven het maaiveld uit te steken, bang voor onafhankelijk denkende mensen en helemaal als die mensen ook nog een beetje macht hebben, bang voor mensen die ten koste van zichzelf bepaalde doelen willen bereiken, bang voor individuen die niet in een hokje te passen zijn.

  Je zal nooit door een ieder worden begrepen.

  Bange mensen vinden hun troost, hoop en zekerheid vaak bij geld en materiaal en kunnen de de neiging hebben om mensen als jij weg te zetten als een “ongeleid projectiel” en dus “gevaarlijk”.

 46. El Bjorno:

  @27. Goede repliek, Mans. De ironie wil dat economieën zoals die van de USSR of China er steevast in slaagden om de natuur nog vele malen erger te verwoesten dan hun kapitalistische tegenvoeters. Om te zwijgen over hoe er met mensen werd omgegaan. In Lenin’s totalitaire versie van het leninisme, in het maoïsme en in alle grote en kleine variaties erop werden mens en dier pas echt meedogenloos tot grondstoffen teruggebracht, opgebruikt en zonder pardon uitgeroeid als ze niet in de plannen pasten. De revolutionairen en de poliburo’s deden qua cynisme, ontspoord systeemdenken en moorddadigheid nauwelijks onder voor het nationaal-socialisme. Dat gezegd hebbende, van het grootste deel van die rottende erfenis (in het westen door sommige blinde en dove ‘fellow travelers’ nog altijd vergoeilijkt net zoals menig oud-NSB-er nog stiekem voor het slapen vast nog wel eens aan Adolf dacht…) zijn we af. De manier waarop kapitalisme en globalisering (niets nieuws, het Romeinse rijk was al redelijk geglobaliseerd, zij het slechts op 3 continenten) samen met idiote overbevolking welzijn en voortbestaan in gevaar brengen, vraagt dringend om een antwoord. Daarbij komen we nergens met dat ouderwetse links-rechts vingergewijs. Is niet meer dan een variant op het verhaal van de kikker die zich laat koken, mits het water maar langzaam genoeg wordt opgewarmd. In dit geval zijn het een linkse en een rechtse kikker die irrelevant tegen elkaar zitten te kwaken terwijl hun leefomgeving onafwendbaar richting onleefbaarheid gaat. Tja, ik heb ook geen pasklaar antwoord hoor. Het EK afschaffen? Baat het niet dan ben ik in ieder geval van een periodiek terugkerende ergernis af, ik ben voor! :-) Straks in het stemhokje misschien maar geblinddoekt wat aankruisen. Ik stem altijd links, maar wordt zelden vrolijk van het aanbod.

 47. El Bjorno:

  ‘In Lenin’s totalitaire versie van het leninisme’ moet zijn: marxisme, uiteraard. Waar is de mogelijkheid je eigen reactie nog korte tijd bij te schaven, gebleven?

 48. vander F:

  Politiek gaat juist NIET over cijfertjes, economie ed,
  dat is huishoudboekjes geneuzel, daar hebben we ambtenaren voor.
  Het gaat juist over richting, het grote verhaal, binden dan wel splijten, en vooral ook, gezamenlijk via discussie, met iets nieuws voor de dag komen.
  Maar goed, dat bestaat niet meer in dit land, alleen nog maar het huishoudelijk gezeur is overgebleven, samen praten over mogelijkheden gebeurt al lang niet meer, alleen nog maar het tegen elkaar afzetten en klagen, thats it.

 49. vander F:

  @22 Michiel Mans,
  how true, maar wat je hier schetst is dus het ‘grotere plaatje’, iets wat ik ook proef in Dibi’s acties de laatste tijd.
  Dit in tegenstelling tot de bijna standaard ‘plaat voor den harsens’ bij het gemiddelde kamerlid.
  Alleen al het feit dat hij buiten de gestaalde GL kaders om z’n eigen mening durft te spuien vind ik behoorlijk sympathiek, zo hoort dat ook, als politicus,
  eigen mening, en niet dat ongrondwettelijke, alles dodende, volgens de ‘partijlijn’ opererende geschuifel wat je doorgaands in politiek Den Haag aantreft.
  Niet dat ik spontaan Gl ga stemmen, maar Dibi laat hier wel zien waar politiek voor zou moeten staan, ideen, het grotere plaatje, zeuren over procenten heeft geen hol met politiek te maken.

 50. Je kunt natuurlijk een actie beginnen om met voorkeursstemmen een signaal af te geven

  Of bij elke partij op te roepen dat kandidaten met een echte visie van zich laten horen.
  Het is natuurlijk veel interessanter om tussen de partijen een competitie te organiseren wie de mooiste visies heeft, dan wie het hardst op zijn Samsons kan debattteren

Alleen FaceBook reacties zijn nog open

Comments zijn gesloten