ThePostOnline

Interview met Halbe Zijlstra: sappige quotes

06-06-2012 13:35

” In mijn studententijd hadden we nog alle gezellige regelingen, volledig reisrecht en een ‘vier plus drie’-studiefinanciering. In die tijd was het voor studenten royaler dan het nu is, je moet niet ontkennen dat het in de tijd dat ik studeerde een slagje makkelijker was.

” Ook hadden we tijdens de KEI-week [studentenintroductieweek Groningen, red.] altijd een soort sport. Dan gingen we naar Vindicat [corporale studentenvereniging, red.], waar je normaal als niet-lid natuurlijk nooit naar binnen mocht, en dan ging je een beetje de ouderejaars afzeiken want ze konden je toch niets maken. “

” Het leuke aan Groningen is dat  het één van de weinige studentensteden is waar je een prima studentenleven kunt hebben buiten de studentenclubs.

” Ik zat op Curaçao in de wijk Marchena, dat is ongeveer de beroerdste wijk die je daar kunt vinden. De wijk is op een oude vuilnisbelt gebouwd en dat merkte je ook. Ik woonde daar met een andere student in een verbouwde garage en heb daar geleerd heel schoon te zijn. Als we ’s avonds na het eten de pannen niet schoonmaakten, dan zat er de volgende dag een rat in. Je leeft in een wijk met bittere armoe. Dan leer je veel dingen te relativeren. Voor mijn sociale vorming is dat heel bepalend geweest.

” Ik merk te vaak bij te veel studenten een fatalistische houding; dat het misschien niet geweldig is, maar dat ze hun tijd wel uitzitten. Ook daar ligt voor studenten een verantwoordelijkheid. Het is niet alleen voor jezelf beter, maar ook voor de studenten die na jou komen. “

Lees het complete interview op Nultweevier.nl >>>