ThePostOnline

Sywert van Liendens G500 heeft tenminste idealen

21-08-2012 11:24

Marcel Hulspas is boos op Sywert. Aanleiding; de bijlage van NRC afgelopen weekend die hij “niet helemaal gelezen heeft want het was zo warm”. G500 is de ambitieuze club jonge mensen die de politiek eindelijk eens als middel gebruikt om idealen te bereiken, in plaats van doel op zich. Maar Hulspas vindt dat het deze jongeren niet serieus is, en alleen maar dronken willen worden en op wereldreis gaan. Dit zijn woorden van een zure ouder geworden jongere die stiekem wou dat hij net zo slim als Sywert was en die nog leeft in het tijdperk dat Werchter nog bij Torhout hoorde.

De G500 is een club die idealen voorop stelt en macht, politieke kleur en poppetjes er niet toe laten doen. In plaats van beroepspolitici die al hun hele werkzame leven in dezelfde kringen verkeren en zo het “baantjesjagers” imago opdoen, gebruikt de G500 de politiek als middel, om concrete veranderingen door te voeren. Of je het nu eens bent met deze punten of niet, het valt op z’n minst te prijzen dat iemand eindelijk eens iets écht probeert, in plaats van boos te mopperen over de jeugd van tegenwoordig.

Fascistische volkswil
“Als we één ding van jongeren weten, dan is het dat ze leven bij de filosofie van ‘leve de lol’ en ‘na ons de zondvloed’”, schrijft Hulspas. Een hele stoere uitspraak, maar het zijn nu juist de jongeren die de politiek nu dwingen om écht beleid op de lange termijn te maken. Want zij krijgen straks de rekening van de leeggeroofde pensioenpotten en de staatsschuld gepresenteerd. Terwijl de politici druk aan het flyeren zijn, bouwt G500 aan zijn idealen. Hoe Hulspas van Sywert’s langetermijnvisie naar fascistische volkswil maakt, blijft in zijn stuk onduidelijk. Het initiatief van G500 is juist puur democratisch en erop gericht om de macht die nu bij een handjevol leden van de grootste partijen ligt, uit te breiden naar iedereen die maar mee wilt doen.

De verkiezingscampagne wordt een eindsprint tussen twee partijen. Buiten de SP en VVD . In de marge pielt de rest nog een beetje met flyers en verkiezingsdebatjes. Men schiet persberichtjes de lucht in met leuke ideetjes. Vriendelijke vrijwilligers flyeren op straat of delen iets uit. Het gaat over peilingen en verschuivingen. Over breekpunten en draaipunten. Over leiderschap en macht. Over kraanwater en de Olympische Spelen Het ziet er zo treurig uit. Want als er al grote idealen achter zitten; na 12 september wacht ons een chaotische formatie.

Straks komt het in het stemhokje neer op het voorkomen van Rutte II óf het voorkomen van Roemer I Het resultaat is een gedrocht, een eindeloze formatie en een onzalig kabinet. Ondertussen komt de actie niet uit de politiek zelf, maar van buitenaf. Of je het nu eens bent met de standpunten, Sywert en zijn G500 doén tenminste iets.