Vijf namen om in de gaten te houden voor 2016

1280px-Joe_Biden_nomination_DNC_2008

: 03-09-2012 11:27 uur


Morgen begint, uiteraard onder toeziend oog van onze eigen Bertine Moenaff, in Charlotte, North Carolina de Democratic National Convention. Natuurlijk gaat de meeste aandacht uit naar de speeches van zwaargewichten als Bill Clinton, Joe Biden en Barack Obama. Zij zullen een combinatie van de resultaten van vier jaar president Obama en het schrikbeeld van vier jaar president Romney opvoeren. In de marge van de conventie speelt zich echter de strijd af om de Democratische nominatie van 2016. Vijf namen om in de gaten te houden de komende dagen, waarvan één grote afwezige, die tot de favorieten voor over vier jaar gerekend kunnen worden.

Julian Castro
Keynote speaker, de hoofdattractie op dinsdag, tijdens de eerste dag van de conventie is Julian Castro, de 37 jaar oude burgemeester van San Antonio, Texas. Toen hij 35 jaar oud was werd hij al burgemeester van een stad met zo’n 2 miljoen inwoners en vanaf de eerste dag in de politieke spotlight maakt hij indruk. De New York Times typeerde hem als de Post-Hispanic Hispanic Politician omdat zijn talent te groot lijkt om hem als specifieke Latino-kandidaat aan te wijzen. Hoewel 2016 wellicht nog iets te vroeg voor hem komt, is het duidelijk dat Castro één van de grote talenten binnen de Democratische Partij is. Zijn rol als keynote speaker op de conventie bevestigt dat beeld en een indrukwekkende speech kan direct een ster van hem maken.

Rahm Emanuel
Nog een burgemeester van een grote stad, nu de bijna 10 miljoen inwoners tellende wereldstad Chicago, Illinois. Rahm Emanuel is nog maar 52 jaar oud, maar heeft er al een indrukwekkende politieke carrière opzitten. Hij was een belangrijk adviseur van president Clinton en de rechterhand van president Obama als zijn Chief of Staff. Ook was hij zes jaar lang Afgevaardigde namens Illinois en was hij enkele jaren één van de belangrijkste Democraten in het Huis van Afgevaardigden. Emanuel staat er om bekend keihard te zijn, de straatvechter van de Democratische Partij. Als iemand in staat is de strijd met een Republikeins Congres aan te gaan, is hij het wel.

Cory Booker
We blijven even bij de burgemeesters en belanden bij Cory Booker van het aanzienlijk kleinere Newark, New Jersey. De alumnus van Stanford, Oxford en Yale is 43 jaar oud en alweer zes jaar burgemeester. Booker is geroemd voor de manier waarop hij het begrotingstekort en de criminaliteit in zijn stad aanpakte, maar verwierf nationale bekendheid toen hij eigenhandig in april een vrouw uit een brandend huis redde. Die actie kwam hem op longproblemen en brandwonden te staan, maar de vrouw in kwestie heeft daar wel haar leven aan te danken. Hoewel Booker niet oncontroversiëel is, hij viel president Obama eerder dit jaar aan vanwege de persoonlijke aanvallen op Mitt Romney, is hij uitgenodigd om tijdens de conventie te spreken. Een indrukwekkend optreden kan zijn naam en faam verder doen groeien.

Martin O’Malley
De 49-jarige gouverneur van Maryland was voorheen burgemeester van Baltimore. O’Malley schijnt als inspiratie gediend het hebben voor het personage van burgemeester van Baltimore Thomas ‘Tommy’ Carcetti in de veel geprezen serie The Wire. Als voorzitter van de Democratic Governors Association is hij een belangrijke speler binnen de partij. Als katholiek botste O’Malley openlijk met de leiders van zijn kerk over het homo-huwelijk, waardoor hij op veel populariteit in Democratische kringen kan rekenen. Zijn charisma en spreekvaardigheid doen de rest om hem een serieuze kandidaat te maken voor 2016.

Andrew Cuomo
De grote afwezige tijdens de conventie is Andrew Cuomo, de 54 jaar oude gouverneur van New York en zoon van een voormalige gouverneur van diezelfde staat. Hij komt wel één dag langs in Charlotte, maar heeft geen officiële rol en zal niet spreken. Toch kan hij als één van de absolute favorieten voor 2016 gezien worden. Hij was minister van ‘huisvesting en grote steden beleid’ onder president Clinton en was de hoogste openbaar aanklager in New York voordat hij er gouverneur werd. Hij stamt uit een prominent politiek geslacht – was zelfs getrouwd met een Kennedy – en dwong het legaliseren van het homo-huwelijk in zijn staat af. Juist omdat zijn naam al bekend is, treedt hij niet teveel in de national spotlight. In aanloop naar 2016 moet hij echter niet over het hoofd gezien worden.

Adriaan Andringa is hoofdredacteur van de WarRoom.

Foto CC:Qqqqq

Over de auteur: Adriaan Andringa

Adriaan Andringa Adriaan Andringa (1983, Den Bosch) groeide op in een Gristelijk dorp in het hartje van de Veluwse bible belt. Hij werd vervolgens Leidsche Corpsbal, wedstrijddebater en politiek junky. Tegenwoordig is hij bestuursadviseur van de wethouder Kenniseconomie, Internationaal, Jeugd en Onderwijs in Den Haag. Hij ontleent zijn gevoel van eigenwaarde aan zijn vrienden en followers op social media, drinkt teveel whisky en houdt van politieke polemiek. Voor ThePostOnline is hij Amerika-expert. Twitter: @AdriaanAndringa

Reacties:

 1. Dr Strangelove:

  Castro: te jong, te onervaren, te Washington-outsider. Zelfde geldt denk ik ook voor Booker. Emanuel lijkt me ook onwaarschijnlijk: te rauw en joods bovendien. Hoewel, zou na Obama dit jaar een mormoon verkozen worden, dan kunnen alle clichés over onverkiesbaarheid vanwege afkomst de prullebak in (en terecht). Trouwens, volgens mij is er nog nooit een burgemeester direct tot president verkozen. O’Malley zou kunnen maar nog weinig bekend bij het Amerikaanse publiek. Iets waar Cuomo een duidelijk voorsprong heeft. Dat lijkt me een duidelijke kandidaat. Biden waarschijnlijk niet ivm te oud en te “gaffe-prone”. Kandidaat #1 voor 2016 lijkt me toch Hillary Clinton.

 2. Hillary Clinton is over and done with. Die heeft een gooi gedaan, heeft verloren en komt nooit meer terug. Te oud, te lelijk en te dom.

 3. Dr Strangelove:

  @petrossa

  Hè fijn…een genuanceerde reactie. Ik laat te oud en te lelijk maar even voor wat het is (treurig). Maar serieus…te dom? Eén van de meest intelligente, meest gerespecteerde mensen ter wereld. En die bestempel jij, petrossa, even als “te oud, te lelijk en te dom”. Heb je wellicht de afslag naar Geenstijl gemist?

 4. Peter Kraus:

  Cory Booker is iemand van een uitstervend soort. Die werkt samen met de Republikeinse Gouverneur omdat dit beter voor zijn stad is, en hij is vanwege zijn stad bereid compromissen te sluiten. Hij redt ook mensen uit brandende huizen. Chris Christie doet dat niet, en daarom hebben Booker en Christie samen een hilarische video gemaakt:

  http://www.youtube.com/watch?v=wHN0ZeS5c-4

  Wanneer alle politici als Cory Booker waren, zouden we aanmerkelijk minder problemen hebben. Helaas heeft Booker soms met zijn partij te maken. Toen hij aan ‘Meet the Press’ vertelde dat de aanvallen op Romney’s verleden bij Bain moesten stoppen, werd hij onmiddellijk terecht gewezen door de Obama-campagne.

 5. Dr Strangelove, ik denk dat wij een verschillende definitie van intelligent erop na houden. Er zullen zeker mensen zijn die haar respecteren, maar er zijn er veel meer die dat niet doen. Ik vindt haar optreden als secretary of state dieptreurig. Als ze niet dom is dan is ze extreem naief.

  Ze kwaakt wat platitudes uit en vindt alles allemaal heel erg en gaat dan weer weg.

  Maar lelijk en oud, ja dat is ze zonder meer. Brrr. Het lijkt beatrix wel. Yuck.
  Moet je toch niet willen als staatshoofd, Merkel is er nog mooi bij en die doet toch ook behoorlijk pijn aan je ogen. Merkel is trouwens wel intelligent.

 6. Peter Kraus:

  @petrossa

  “Te oud, te lelijk en te dom.”

  Dit zijn kwalificaties die men in de allerlaagste regionen van de journalistiek ook wel tegenkomt. Zo had Maarten van Rossem, het in 2008 over Senator McCain als een “verwarde bejaarde”, terwijl hij alle de Republikeinse presidentskandidaten kwalificeerde als “een gezelschap van volstrekte psychopaten”. Met schelden diskwalificeert men zichzelf.

 7. @peter
  De waarheid zeggen is geen schelden. Ze is te oud, ze is echt heel erg lelijk en behoorlijk dom.

  Moreel geneuzel is leuk voor je kinderen, maar ik ben dat niet dus spaar me je observaties in die trant.

 8. Dr Strangelove:

  @petrossa
  Nou, helder verhaal. Jij wil jong, goodlooking en slim. Nou, dat wordt dus Paul Ryan. Lees je je ook nog even in over wat de beste man voor heeft met Amerika en de rest van de mensheid (lees bijv Ayn Rand en Jude Wanniski). Praten we daarna verder. PS: niet schrikken hè?

 9. Dr Strangelove

  Erger dan Obama kan niet, dus dan zijn we gauw uitgepraat. Onder zijn schrikbewind heeft zich het drama van de arabische ondergang voltrokken. Door zijn slappe onnozele geopolitiek mogen vrouwen zich weer in een burqa hijsen en worden hoofden bij bosjes afgehakt.

  Word Iran een nucleaire natie wat best wel fijn is met zeloten aan de macht die geloven in de destructie van de Dar Al Harb om de komst van de zevende of zoveelste Imam te bewerkstelligen dat het eeuwigdurende rijk van de islam zal doen vestigen.

  Loopt Amerika leeg op fantasmes over dure energie die goed voor de economie zou zijn.

  Enz.Enz.

  Doe mij maar maar een Romney en zijn maatje.

 10. Dr Strangelove:

  @petrossa
  Ik geloof niet dat wij het snel eens gaan worden. Ik geloof wel dat jij nogal vast zit in je eigen gelijk. Ik hoop dat het je er bevalt. Nog even: de Arabische ondergang (je bedoeld waarschijnlijk het tegenovergestelde..wens-vader-gedachte) onder Obama. Laat-me-niet-lachen! Je bedoeld zeloten als Wolfowitz, Cheney, Rumsfelden Bush jr die het land achterlieten met een volstrekt onwinbare “War on Terror” (wie bevecht je dan eigenlijk?) inclusief Iraq, Afghanistan, Gitmo etc. Veel plezier met Romney en z’n maatje, niet dat er veel zal veranderen trouwens maar dat daargelaten.

 11. Peter Kraus:

  @petrossa

  “Moreel geneuzel…”

  Neen. Slechts een aansporing tot beschaafd discussieren. “Te oud, te lelijk en te dom” is ongepast. Dat is het rioolniveau van Maarten van Rossem. Als mevrouw Clinton in 2016 kandidaat wil zijn, is ze jonger dan Senator McCain in 2008 of President Reagan in 1984. Domme mensen worden geen Secretary of State. Grote fouten heeft ze op dat gebied ook niet gemaakt. “Te lelijk” is als de uitgesproken seksistische kritiek die Sarah Palin vaak over zich heen kreeg. Het schelden begint waar de argumenten ophouden.

 12. Bertine:

  @4 dat Booker/Christie filmpje stond al eerder in de WarRoom ;-)

 13. @Peter
  Sorry, maar ik discussier zoals het mij belieft. Jij doet het zoals jou belieft. Jij dringt me jouw regels niet op. Ik dring jou de mijne niet op. Als mijn schrijfsels je niet bevallen dan lees je ze niet.

  Jou moral judgements hou je maar lekker voor jezelf. Ik zal me daar de les laten lezen op mijn 60ste. Grapje zeker.

 14. En domme mensen worden wel degelijk secretary of state. Ze is alleen op die post benoemd om politieke redenen, niet omdat ze nou zo uitzonderlijk begaafd was. Als alle mensen die werden benoemd intelligent waren dan zou wellicht de wereld in niet de in the dismal state zijn die het is.

  Hoewel, Obama is best wel intelligent, maar nog steeds incompetent.

 15. QuiQui:

  Hillary Clinton is vlijmscherp. Toen haar man president was, is vaak gezegd: ‘Hij schudt de handen en onthoudt ieders naam, maar de echte inzichten komen van haar.’ In haar huidige functie kan ze veel masseren, maar geen ijzer met handen breken. Ik denk dat ze voor haar doen, ze is nogal recht door zee, vier jaar lang water bij de wijn heeft moeten doen en daaraan heeft ze zich uitstekend aangepast.

  Of ze mooi of lelijk is doet niet ter zake. Het is geen missverkiezing. Ingaan op het uiterlijk is een goedkope manier om vrouwelijke politici (sporters, leidinggevenden) te ondermijnen. Critici hopen dat vrouwen zich afgewezen voelen en daardoor kwetsbaar worden. Het zegt iets over de criticus.

 16. QuiQui:

  Overigens zet ik mijn geld op Cory Booker, en wel hierom: Oprah Winfrey wijdde een paar jaar terug een portret aan hem in haar tijdschrift O Magazine. Dat deed ze in 2004 ook met de toen nog nationaal onbekende Barack Obama, die er meteen mee in de spotlights stond. Ze zullen allemaal op hun manier competent zijn, maar Oprah heeft onmiskenbaar een neus voor de next big thing.

 17. Dr Strangelove:

  @ 13 en 14
  De wijsheid in pacht hebben, alles weten, altijd gelijk hebben..het leek me als puber het allerhoogst haalbare. Als 40’er realiseer ik me dat het 1. onmogelijk is want…nou ja vul zelf maar in 2. een vloek moet zijn want dan ben je klaar, wordt je nooit meer ‘s verrast etc.
  Nu begrijp ik dat ik op de top van de golf zit dit me vanaf hier terugvoert naar denken in mijn puber-jaren (maar dan als 60’er). Geen fijn vooruitzicht.

 18. Dr Strangelove:

  @15 I rest my case

 19. @15
  Hillary is vlijmscherp.

  Ok. Nou dat is dan bewezen he. Haar klunzige optreden als secretary of state geldt dus niet want ze is vlijmscherp zegt QuiQui.

  En ze is echt heel lelijk en veel te oud. Wie het mediale campagne systeem van Amerika niet begrepen heeft waar elk physiek aspect van de kandidaat uit ten treure uitvergroot wordt moet gewoon verder niet mee praten.

  Ze is te oud en te lelijk om nog successvol mee te kunne doen aan een presidents race of de tegenkandidaat moet nog ouder en lelijker en dommer zijn.

  Wat is dit hier, het politiek correct weldenkers wensdroom forum?

 20. Peter Kraus:

  @petrossa

  “Ik zal me daar de les laten lezen op mijn 60ste.”

  Het is dus ongeneeslijk. Maarten van Rossem is al bijna 70, en die scheldt nog steeds.

  Een eigenschap die u gemeen heeft met de Grote Geleerde Van Rossem is dat u een broertje dood heeft aan argumenten. U roept maar wat, gewoon omdat dit op een blog als dit vrij anoniem kan. U haat het om verantwoording af te leggen over uw beweringen, want dat ziet u als een zwakte. Desnoods bent u bereid in Google de zoekwoorden “hillary old stupid ugly” in te voeren, en dan vindt u uiteraard enkele medestanders. Als u ook maar een marginale Amerikaanse blogger tegenkomt die eveneens beweert dat mevrouw Clinton oud, dom en lelijk is, heeft u dus voleldig gelijk. De Eminente Amerika-kenner Van Rossem doet het ook zo. Die bedenkt dat McCain een “verwarde bejaarde” is en de Republikeinse presidentskandidaten “een gezelschap van volstrekte psychopaten” zijn, en gaat vervolgens op zoek naar medestanders. Zodra hij er een of twee heeft gevonden meldt hij dan trots dat “het redelijke deel van het Amerikaanse volk” het volledig met hem eens is.

  Schelden kan vermakelijk zijn, maar alleen indien men literaire kwaliteiten bezit. En die heeft u helaas niet. Met uw gescheld plaatst u zich uiteindelijk buiten de discussie. U wordt dan een soort vervelende hofnar die door niemand meer serieus wordt genomen.

 21. @peter
  Ik ben niet anoniem, mijn pseudo is gelinkt aan mijn wordpress profiel. Maar of het anoniem is of niet is irrelevant. Ik zou net zo goed anoniem kunnen zijn want ik ben gewoon maar 1 van de 7 miljard.

  Als andere mensen mijn mening delen dat mevr Hilalry Clinton old, ugly and stupid is dan is dat misschien een indicatie dat het ook echt zo is.

  In ieder geval objectief kan men de 1e twee makkelijk vaststellen. Het is een uitgezakte verkreukelde oudere vrouw die al niet echt aantrekkelijk was toen ze nog jong was.

  Een lijst opstellen van alle idiote uitspraken die ze heeft gedaan is eenvoudig. Je hoeft alleen maar haar staatsbezoeken na te lezen en te kijken wat ze daar bijelkaar heeft gekakeld.

  Je zou kunnen beargumenteren dat ze niet dom is en dat die uitspraken die van een tekstschrijver zijn en niet haar inzchten weergeven.

  Maar dan verklaart dat nog niet haar minder dan intelligente maatschappij visie. Of liever gezegd gebrek daaraan. Typisch amerikaans zou je bijna zeggen, oppervlakkig en redeloos.

  Maar goed dat is gewoon mijn niet anonieme mening. Mag je het mee oneens zijn. Mag je schelden noemen. Mag je alles van vinden wat je maar wilt. Of jij me serieus wilt nemen is irrelevant, dat is niet mijn bestaansreden.

 22. @peter

  Hier weer zo’n Clinton pareltje:

  China warned the United States not to get involved in South China Sea territorial disputes on Tuesday as U.S. Secretary of State Hillary Clinton arrived in Beijing pledging to pass on a strong message on the need to calm regional tension

  http://www.reuters.com/article/2012/09/04/us-china-usa-clinton-idUSBRE8820CI20120904

  Hoezo ik weet niets van cultuur? Een vrouw komt in China vertellen wat ze moeten doen. Dat is zoiets als een saudi-arabische vrouw die haar man een pak slaag geeft.

  Niet alleen is de boodschap zelf al los van de wereld, China is praktisch de eigenaar van Amerika, maar dan niet snappen dat in hun cultuur je als vrouw met neergeslagen ogen doet wat de leiders zeggen.

 23. QuiQui:

  Maar goed dat we Petrossa hebben als diplomatiek adviseur :-D

 24. QuiQui, Stommiteiten criticaster, ik beperk me niet tot diplomatie.

Alleen FaceBook reacties zijn nog open

Comments zijn gesloten