ThePostOnline

‘Ik ben 72 en in verwarring door het zorgstelsel’

19-09-2012 13:10

Als je gezond leeft ga je minder premie betalen, zegt de zorgverzekeraar. Omdat je dan over pakweg 40 jaar minder kost. Minder zorg nodig hebt. En dat moet wel want als je oud bent heb je per definitie zorg nodig. En dat moeten de jongeren betalen. Dat is weer niet eerlijk. Dus moeten we er alles aan doen om gezond oud te worden. Niet omdat dit prettiger is maar omdat het goedkoper is.

Ik ben nu 72. Ik heb vanaf mijn veertiende gewerkt en verzekeringspenningen afgedragen. In de generatie waar ik nu over spreek was dat eerder regel dan uitzondering. At the end of the day betekent dit dat veel mensen van mijn leeftijd zo’n tien jaar eerder begonnen met werken dan de huidige generatie. Dat is geen verdienste maar gewoon een feit.

Paracetamolletje
Die verzekering heb ik, door geluk of gezond leven, nooit hoeven aan te spreken. Niet als werknemer en niet als zelfstandig ondernemer. Geen breuken van clashes op het voetbalveld, spierscheuringen in de sportschool of als gevolg van onverwachte aanvaringen op de skipistes. Eigenlijk niets wat niet met een paracetamolletje was te verhelpen.

Tot drie weken terug zat ik nog volop in het arbeidsproces. Niet op vakantie op de Balearen, cruisend op de Atlantische oceaan of in mijn derde huisje in Frankrijk. Maar ook niet sappelend om rond te komen. Nee, gewoon aan het werk omdat ik gezond was en mijn werk leuk vond. En zomaar, zonder aankondiging stond mijn wereld op z’n kop en lag ik in het ziekenhuis. Zwaar herseninfarct was de diagnose.

Vandaag is mij verteld dat ik mag gaan revalideren. Op de revalidatieafdeling van een verpleeghuis. Het woord dat iedereen boven de 50 angst aanjaagt. Het wordt hard werken om op mijn oude niveau terug te komen. Maar ik heb geen keus.

68 jaar premie
Gelukkig val ik onder een AWBZ-regeling. Maar, ik moet natuurlijk wel bijbetalen. Natuurlijk, voor niets gaat de zon op. Maar heb ik dat eigenlijk niet allang betaald? 68 jaar premie moet zo langzamerhand een leuk kapitaaltje zijn. Nee, zo werkt een verzekering niet. Je betaalt premie en als je het niet nodig hebt, ben je het kwijt. Dat is logisch. Maar hoe zit dat dan met die mogelijke korting op gezond leven? Heb ik die niet aantoonbaar met terugwerkende kracht verdiend?

Of moet ik me toch schuldig voelen dat ik nu een kostenpost ben voor de volgende generatie? Ik ben tenslotte al 72.

Fotobijschrift: André Rouvoet is sinds 1 februari 2012 voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland.