BTW-partijen CDA en D66 verwijten PvdA draaien

Diederik Samsom

: 20-09-2012 18:33 uur

“HET IS NIET EERLIJK DAT HUNNIE MET DIE SCHURKEN GAAN REGEREN, WANT HUN KIEZERS WAREN EIGENLIJK VOOR ONS! #boehoe” vatte TV-fenomeen Teun van de Keuken de toon van het debat over de verkiezingsuitslag samen. In grote lijnen had hij gelijk.  Het stoom kwam de oppositiepartijen bijkans uit de oren, met name de voormalige Kunduz-coalitie wist het zuur nauwelijks binnen te houden. Sterker nog, ze zijn boos dat Samsom overweegt hun eigen maatregel te gaan uitvoeren.

Politiek opportunisme op z’n best
Want wat wil het geval? CDA en D66 willen voor maandag 1 oktober een debat over de voorgenomen BTW-verhoging. Die dag wordt de BTW namelijk verhoogd van 19 naar 21 procent. Die ingreep moet de schatkist zo’n vier miljard euro opleveren. Een maatregel in het Kunduz-akkoord waar CDA en D66 hun handtekening onder hebben gezet. Politiek opportunisme op z’n best: boos zijn dat je eigen maatregel wordt uitgevoerd.

PvdA-leider Diederik Samsom wees zijn tegenstrevers op het feit dat ze allemaal van hetzelfde coalitieland deel uitmaken. Voor de verkiezingen was de PvdA fel tegenstander van de verhoging, nu de kaarten anders zijn geschud wil Samsom de mogelijke formatie van een VVD-PvdA kabinet afwachten.  Hij wil ‘het formatieproces niet belasten’. Ook al is hij naar eigen zeggen nog steeds  ‘strijdbaar’ om de maatregel teniet te doen.

Rest ons nog de quote du jour: “Mensen hebben PvdA gestemd om Rutte uit het torentje te krijgen. Niet om hem er in te houden.”
Was getekend, SP-fractievoorzitter Emile Roemer (15 zetels).

Over de auteur: Bas Paternotte

Bas Paternotte (1976, Friesland) is adjunct-hoofdredacteur van ThePostOnline. Eerder werkte hij als parlementair verslaggever voor verschillende media in Den Haag. Paternotte heeft naast Twitter geen hobby's.

Reacties:

 1. Samson wil ‘het formatieproces niet belasten’, maar wel de burgers helaas. Iedere week gaat het hier qua belastingdruk meer lijken op het voormalig Oostblok, dat al ruim 20 jaar ter ziel is, echt surrealistisch.

 2. Gertjan Haaijer:

  De publieke reacties van de SP van na de verkiezingen beginnen sowieso steeds komischer te worden. Tiny Kox: “Ik ga er vanuit dat de SP in de regering komt.” Ja dat denk ik ook ja.

 3. Remy:

  @1 De formatie-onderhandelingen moeten nog starten.

  Vooralsnog ligt het Kunduzakkoord ten uitvoering en daar heeft de PvdA zijn handtekening NIET ondergezet.

 4. marc:

  En Roemer heeft helemaal gelijk. Volgende keer tijdens de campagne net zo sterk optreden als vandaag, dan scoort hij meer dan 15 zetels.

 5. KJH:

  BTW is de sluipmoordenaar der belastingen. Kan alleen maar omhoog, wordt nergens meegerekend in de belastingdruk. Doe het liever eerlijk, zeg ik dan.

 6. Marco:

  KJH, wat is er nu eerlijker dan het belasten van consumeren ten bate van iedereen?

 7. Jay:

  @5/6 Sterker nog: Fuck inkomstenbelasting, alleen consumptiebelasting heffen.

Alleen FaceBook reacties zijn nog open

Comments zijn gesloten