Bladen

Kritiek op Maartje van Weegen mag niet

12-11-2012 23:39

Sommige dingen doe je gewoon niet. Sommige zaken zijn heilig in dit land, daar blijf je van af. Neem nou nationale knuffelpresentatrice Maartje van Weegen. Kritiek op Van Weegen geeft gewoon geen pas. Laat het vandaag dan ook de laatste keer zijn dat er gemeen gedaan wordt tegen Maartje.

Kritische rede
Onderzoekster Linda Duits bestond het om voor De Avond van de Polemiek een kritische rede te houden over Van Weegen. Daarin hield zij de presentatrice van onder meer het NOS Journaal en Nova verantwoordelijk voor de popularisering van de Nederlandse televisiejournalistiek. Duits was door De Balie, Het Parool en Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam uitgenodigd om een polemiek ‘ad hominem’ te schrijven, en wond er dus geen doekjes om:

“Maartje is geen hoeder, Maartje is een fopspeen. Met de mantel des Maartjeschaps werden alle crises rond het koningshuis vakkundig gepacificeerd. Maartje is geen luis in de pels, Maartje is dienstbaar aan de macht. Maartje is de macht.”

En:

“Vijf jaar geleden zwoer Maartje dat haar afscheid van tv voorgoed was. Dat was een leugen. Als een zombie die maar niet dood wil gaan, keert Maartje steeds terug op de tv.” – “In augustus stopte ze dan echt-echt. Hup, op de tv met een door haarzelf samengestelde terugblikavond met alleen maar programma’s met Maartje. Want zo is Maartje, zo is de hele publieke omroep. De eigenpijperij kent geen grenzen.”

Excuses
Dat deze kritiek op Maartje veel, en veel te ver gaat, blijkt vandaag, liefst tien dagen na uitspreken van de rede. Via Twitter eist Joop Daalmeijer excuses van Linda Duits. En Daalmeijer kan het weten, hij heeft ongeveer ieder met subsidiegeld betaalde baantje in Hilversum gehad en is tevens getrouwd met de ‘zombie’ in kwestie: Maartje van Weegen.

Ondanks het thema ‘ad hominem’, als middel om een onderliggend fenomeen aan de kaak te stellen, had Duits volgens Daalmeijer niet op de man mogen spelen. Waarom niet? Simpel! Maartje van Weegen is als koningin van de Nederlandse televisie iemand die weliswaar haar hele leven in de media werkzaam is geweest, maar zij kan zich blijkbaar niet verdedigen. Maartje is een ‘hoge boom’, die er niets tegenin kan brengen. Maartje van Weegen is onschendbaar.

Welkom in de bizarre, kritiekloze, egocentrische wereld van Joop Daalmeijer en Maartje van Weegen.

Cc-foto: Beeld- en Geluidwiki