WarRoom

Kijkgids voor David Petraeus, de soapserie (UPDATES)

14-11-2012 08:00

De verkiezingen zijn voorbij, maar in Circus Amerika hoef je eigenlijk niet te vrezen voor een zwart gat. Iedereen smult nu van de soap rondom de half-Frieze viersterren generaal en pas afgetreden CIA-baas David Petraeus.  En een soap is het, inclusief ongelooflijke, onnavolgbare, je-verzint-het-niet plotwendingen. Dit gaat nog even duren, dus we zetten wat zaken op een rijtje. Wie is wie en wat is er allemaal gebeurd?

Koning  David
Afgelopen vrijdag werd bekend dat David Petraeus (60), een gelauwerde en zeer gerespecteerde viersterren generaal, aftreedt als directeur van de CIA vanwege een buitenechtelijke affaire. Als baas van de geheime dienst zoiets ordinairs niet onder de pet kunnen houden is natuurlijk een faal waar je u tegen zegt. In ieder geval zou de affaire hem chantabel kunnen maken, en als Petraeus dit slippertje begaan had toen hij nog in dienst van het leger was, zou dat zowaar een misdrijf geweest zijn. Petraeus legt zijn aftreden als volgt uit in een verklaring tegenover zijn staf: “After being married for over 37 years, I showed extremely poor judgment  by engaging in an extramarital affair. Such behavior is unacceptable,  both as a husband and as the leader of an organization such as ours.” De taken van Petraeus worden momenteel waargenomen door plaatsvervangend directeur Michael Morell.

Petraeus was dus al bijna 38 jaar netjes getrouwd met Holly Petraeus, vader van twee kinderen, en zou verder nog nooit buiten de pot hebben gepiest. De shock in Washington is des te groter omdat Petraeus een onkreukbaar imago had van epische proporties, met een indrukwekkende staat van dienst als bevelhebber van de troepen in Irak en Afghanistan. King David werd hij genoemd. Tja. Ken je klassiekers mensen! Inmiddels zijn Amerikaanse journalisten druk bezig om hun loftuitingen te herzien.

The spy who shagged me
Wie was de vrouw die King David niet kon weerstaan? Al gauw kwam naar boven dat het ging om Paula Broadwell (40), een reserviste die een biografie over de generaal schreef getiteld “All In”. Amerikaanse komieken weten niet wat hun overkomt met zo’n treffende titel. Broadwell is van huis uit geen journaliste, maar heeft net als Petraeus aan de militaire academie in West Point gestudeerd, is als reserviste werkzaam geweest bij de militaire inlichtingendienst, heeft een Mastersgraad bestuurskunde van Harvard en begon aan een proefschrift over counterterrorisme op King’s College in Londen waarvoor zo onder andere de leiderschapskwaliteiten van Petraeus onder de loep nam. Uiteindelijk maakte ze een biografie over de generaal waarvoor ze zes tripjes naar Afghanistan maakte waar hij toentertijd diende. Het boek werd onder andere gepromoot bij Jon Stewart in de Daily Show. Die kijkt daar nu enigzins beschaamd op terug:

The Daily Show with Jon Stewart
Get More: Daily Show Full Episodes,Political Humor & Satire Blog,The Daily Show on Facebook

 

De affaire zou begonnen zijn kort nadat Petraeus zijn nieuwe baan bij de CIA begon en eindigde vier maanden geleden. Punt van zorg was of Paula Broadwell inzicht heeft gehad in vertrouwelijke informatie. Al in september werd Broadwell verhoord en gaf ze vrijwillig haar computer af. Afgelopen maandag is ook haar huis in Charlotte, North Carolina doorgelicht en liep de FBI weg met twee computers en enkele dozen met documenten voor nader onderzoek.

Broadwell is getrouwd met een een arts en moeder van twee zonen. Geinig bijverhaal is dat er in New York Times Magazine een anonieme brief verschenen is die zomaar van haar bedrogen man had kunnen zijn. Zo mooi wordt het verhaal dus net niet, maar “it was an honor to be involved”,  aldus columnist Chuck Klosterman.

De catfight
Hoe kwam de affaire aan het licht? Broadwell kon blijkbaar niet dulden dat er naast haarzelf en echtgenote Holly er nog iemand was die niet van Petraeus af zou kunnen blijven. Jill Kelley (37), een socialite uit Tampa, Florida getrouwd met een chirurg en moeder van drie dochters, organiseert als (enigzins omhooggevallen‘honorary ambassador’ regelmatig chique feestjes voor de hot shots uit het militaire wereldje van de U.S. Central Command en is een persoonlijke vriend van de familie Petraeus. Broadwell verdacht haar ervan ook een oogje op de generaal te hebben en belaagde haar met anonieme dreigmailtjes. Zo zou Kelley Petraeus onbehoorlijk betast hebben onder de tafel bij een diner. Kelley riep uiteindelijk de hulp in van een friend with benefits: een FBI agent van wie de identiteit niet bekend is, maar die een onderzoek in gang zette dat uiteindelijk ook zou stuiten op de pikante mail uitwisseling van Broadwell en Petraeus.

De friend with benefits
De bevriende FBI-agent was zelf niet werkzaam op de afdeling cybercrime en maakte niet deel uit van het team dat eind juni op de zaak gezet werd. De zaak werd behandeld als een geval van cyberstalking dat extra précair was omdat de stalkster gedetailleerde informatie leek te hebben over de baas van de CIA. De bevriende FBI-agent, die geprobeerd heeft Jill Kelley te versieren door haar foto’s te sturen van zijn ontblote bovenlijf, bleef zich echter met de zaak bemoeien tot hem verteld werd “to stay the hell away from it”. Ontevreden over de volgens hem trage gang van zaken besloot de agent Eric Cantor op de hoogte te brengen, de leider van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden die daarop op 31 oktober bij FBI directeur Robert S. Mueller III aan de lijn hing. De FBI-agent had zijn angst uitgesproken voor een politieke cover-up om president Obama in bescherming te nemen. Een FBI official verklaarde dat de zelfbenoemde klokkenluider ‘a little embarrassing’ was en dat zijn verdachtmakingen gebaseerd waren op een anti-Obama ‘worldview’. Het onderzoek zou er verder niet door beïnvloed zijn.

De tweede generaal
De bevriende FBI-agent was echter niet de enige aanbidder van Kelley. Van een vermeende drie- en vierhoeksverhouding, gaan we naar een heuse Pentagon-verhouding. Dinsdag werd bekend dat Generaal  John Allen (58), de opvolger van Petraeus in Afghanistan tussen de 20.000-30.000 pagina’s aan emails heeft verstuurd naar Jill Kelley, die als ‘potentially inappropiate’ en ‘flirterig’ zijn omschreven. Ook zijn carrière staat nu op losse schroeven. President Obama heeft Allens nominatie als bevelhebber van de voor de U.S. European Command en bevelhebber van de NAVO in Europa even on hold gezet zolang het onderzoek loopt.

In een nieuw verhaal dat dinsdag bekend werd zouden zowel Allen als Petraeus de tweelingzus van Jill Kelley, Natalie Khawam, persoonlijk te hulp zijn geschoten in een voogdij rechtszaak. Zo nauw zijn de banden dus.

De Commissie Stiekem
Wat zijn de consequenties van deze soap voor het drama dat zich voltrok in Benghazi waar de Amerikaanse Ambassadeur voor Libië omkwam samen met drie andere medewerkers? Kwade tongen beweren dat het allemaal één grote samenzwering is geweest om Petraeus ervan te weerhouden te getuigen op Capitol Hill. Dianne Feinstein, de Democratische voorzitter van de Commissie Stiekem in de Senaat, gaat er echter vooralsnog gewoon vanuit dat de gevallen held zijn plicht vervult en komt opdagen om te getuigen voor de Senate Intelligence Committee. Feinstein is niet te spreken over de werkwijze van de FBI en wil graag weten waarom Washington pas vrijdag op de hoogte is gesteld van de zaak. Eerder verklaarde Peter King, de Republikeinse voorzitter van de Homeland Security Committee in het Huis van Afgevaardigden, dat Petraeus gewoon moet komen getuigen, of hij nu actief is als hoofd van de CIA of niet. Zijn verhoor zou deze week nog plaats kunnen vinden. Stay tuned!

Update: Petraeus zal deze vrijdag nog vrijwillig getuigen in de zaak Benghazi voor zowel de Senaatscommissie als de commissie stiekem van het Huis van Afgevaardigden, zo bericht FOX News. NBC News heeft het over donderdag…

Update 2: de FBI agent is geïdentificeerd. Volgens de New York Times gaat het om Frederick W. Humphries (47), die volgens het verslag bekend stond als een ‘gepassioneerd’ en ‘obsessief’.

Update 3: De Seattle Times heeft de FBI blootfoto. Het was maar een grapje mensen…

Bertine Moenaff is redacteur voor de WarRoom, was in 2010 werkzaam voor de gevallen Democraat Anthony Weiner en heeft in Washington DC ooit nog een vorkje geprikt ter ere van Petraeus.