Politiek

NOS: Noord-Koreaanse censuur op Texel

17-12-2012 15:15

NOS-verslaggever Jeroen Wollaars gebruikt grote woorden ten aanzien van het persbeleid van de gemeente Texel. “Texel ligt in Noord-Holland, niet in Noord-Korea”, voegde hij de burgemeester van het Waddeneiland vanmiddag op Radio 1 toe. De burgemeester wilde bepalen welke beelden de NOS en RTL gebruikten van de gestrande bultrug ‘Johannes’.

Wollaars vertelt dat burgemeester Francine Giskes (D66) de cameraman van de NOS (en tevens RTL) alleen toeliet op voorwaarde dat zij achteraf inspraak kreeg bij de keuze van de beelden. Hoewel Giskes later in de montageruimte de beelden daadwerkelijk stond te ‘screenen’, heeft de NOS toch de beelden gebruikt die ze wilden gebruiken. Wollaars noemt de actie van Giskes een vorm van censuur “en volgens mij moeten we die kant niet op gaan met elkaar”.

Een beetje een compleet en realistisch beeld
Volgens burgemeester Giskes gaat het om een normale voorwaarde, aangezien ze de cameraman ook de toegang tot het gebied rond de gestrande bultrug had kunnen ontzeggen. Zij vond het belangrijk dat de journalisten ‘een beetje een compleet en realistisch beeld konden geven van de situatie’. Giskes wilde niet te veel mensen in beeld om niet de indruk te wekken dat mensen zomaar langs konden komen. Bovendien ‘had de cameraman er ook niet mee in kunnen stemmen’.

“Ik ben redelijk verbijsterd als ik dit hoor”, aldus Wollaars. “We moeten dus constateren dat de burgemeester censuur toestaat op Texel. Ik vind dat nogal wat.” Wollaars stelt dat de vrijheid van nieuwsgaring ook geldt in gebieden met een noodverordening. “Zo gaat dat in een democratie”. Volgens de burgemeester moet Wollaars blij zijn dat zij de cameraman uberhaupt toestond te filmen in het gebied.

De discussie tussen Jeroen Wollaars en burgemeester Giskens beluistert u hier.