Voetbal

Robin van Persie is de enige Nederlandse topper

07-01-2013 19:00

Het Nederlands voetbal staat er momenteel niet al te best voor. Alleen Ajax is na de winterstop actief op de Europese velden en had daar bovendien hulp van Borussia Dortmund voor nodig. PSV en FC Twente lieten de groepsfase van de Europa League links liggen en AZ en sc Heerenveen wisten zich niet eens te kwalificeren voor de groepsronde. Ook Oranje heeft het na het jubeljaar 2010 erg moeilijk. Waar zijn de Nederlandse toppers gebleven?

Te oud voor de top, of over de top?

Een tweetal belangrijke spelers van het elftal van 2010 is momenteel actief in de Eredivisie. Joris Mathijsen speelt momenteel bij Feyenoord en is daar zeker niet onomstreden. Hoewel trainer Ronald Koeman zijn routinier in bescherming neemt, roept de komst van de international wel vragen op. Staat hij namelijk niet de ontwikkeling van Bruno Martens Indi in de weg? Die moet noodgedwongen naar de flank uitwijken, omdat je een speler met het statuur van Mathijsen ook niet zomaar op de bank zet. Ook Mark van Bommel is terug in de vaderlandse competitie. En hoe?! De Limburger reeg de ene gele kaart na de andere aan elkaar. En bovendien deed PSV het zonder de ex-aanvoerder van Oranje niet eens slechter…

Sowieso mag geconcludeerd worden dat Van Bommel en Mathijsen al over de top waren voor het desastreus verlopen EK van vorig jaar. Na het EK nam Van Bommel min of meer afscheid van Oranje, maar Mathijsen zit nog steeds bij de selectie. Mathijsen stond jarenlang in de verdediging naast Johnny Heitinga. Rondom het WK van 2010 werd de ex-Ajacied aan tal van Europese topclubs gelinkt, maar de transfer kwam er niet. Inmiddels is Heitinga bij zijn club Everton alles behalve zeker van zijn plek. Het is een kwestie van tijd dat Heitinga vertrekt uit Liverpool. Dat geldt ook voor keeper Maarten Stekelenburg. In 2010 redde hij op fenomenale wijze tegen Brazilië  waardoor een vrijwel zekere 0-2 uitbleef en uiteindelijk Oranje via Sneijder de halve finale van het WK haalde. Heel Nederland was ervan overtuigd dat Stekelenburg bij Manchester United landgenoot Van der Sar zou opvolgen, maar dat gebeurde niet. Hij vertrok naar Rome en inmiddels wil hij vertrekken bij AS Roma. De plek op de bank bevalt Steek maar niets.

Hebben we eigenlijk nog wel toppers?

In Nederland maken we onze spelers altijd groter dan ze in werkelijkheid zijn. We roemen -als het goed gaat- spelers als Van der Vaart, Afellay en Arjen Robben, maar is dat wel terecht? Van der Vaart kwam tekort voor het sterrenteam van Real Madrid en werd bij Tottenham Hotspur vrijwel altijd na een uur gewisseld. Inmiddels is hij terug in Hamburg, onderin de Bundesliga. Afellay heeft het bij FC Barcelona niet kunnen laten zien en mag nu bij Schalke ’04 het ongelijk van de Catalanen bewijzen. En Arjen Robben is te vaak geblesseerd om daadwerkelijk een echte topper genoemd te mogen worden. Mits fit is hij van absolute wereldklasse, maar helaas is dat niet zo.

Feitelijk heeft bondscoach Van Gaal maar de beschikking over twee spelers van de buitencategorie: Wesley Sneijder en Robin van Persie. Sneijder zal na het contractuele gepest van Inter deze winter ongetwijfeld de overstap maken naar de Premier League, waar hij weer mag bewijzen het voetballen niet te zijn verleerd. Want de kleine Utrechter heeft nog altijd één van de beste steekpasses van Europa in z’n voeten, geen twijfel daarover. Het is alleen de vraag welke Engelse club het aandurft Sneijder aan te trekken, want veel gespeeld heeft Sneijder niet. Bovendien staat zijn gigantische salaris een transfer wellicht in de weg.

Blijft het fenomeen RVP over. Op Van Persie staat al twee jaar geen enkele maat. Hoe vaak zal Arsène Wenger nog badend in het zweet wakker worden van de Rotterdammer die hem afgelopen zomer verliet? Van Persie schiet vanuit alle hoeken en standen -met links én rechts- de ballen tegen het netje en lijkt ook dit jaar weer topscorer te worden van de Premier League. Concurrent Manchester City ziet het met lede ogen aan, zei manager Mancini onlangs. “Van Persie kan het verschil gaan maken in de kampioensrace,” zo zei de Italiaanse manager van de huidige Engelse landskampioen.

Blijkbaar zijn de toppers van 2010 toch niet zo goed als wij chauvinistische Nederlands wensten aan te nemen. En hebben we maar één echte topper die dit seizoen schittert. Dat is het in verleden wel eens anders geweest en dat geeft te denken. Hoe moet het verder met het Nederlandse voetbal?