De oorlogskinderen Thierry Baudet en Rosanne Hertzberger

10-01-2013 15:41

Zowel Thierry Baudet, onze natiestaatspecialist, als Rosanne Hertzberger, columnist in de NRC, speculeren openlijk over het ontstaan van oorlog. Hertzberger vorige week nog in haar column in de NRC. Na 25 jaar aarzelen heeft de babyboomgeneratie dit jaar besloten om eindelijk de Leopard-tanks, gekocht om slag te leveren met de Rus op de Duitse laagvlakte, om te gaan smelten en ziedaar: de jeugd ziet weer toekomst in een oorlog. Baudet kleedt zich een beetje in officiersjassenstijl en Hertzberger lijkt op haar foto in de NRC al een verpleegstersuniform aangemeten te hebben.

Is het weer 1914 waar eenieder welgemoed ten oorlog trekt in de verwachting met Kerst weer thuis te zijn maar terechtkomt in de grootste mensenvlees gehaktmolen van de geschiedenis? L’Histoire se repete maar weer?

Val van de muur

Ten tijde van de Koude Oorlog was de jeugd alleen maar bezig om te bewijzen dat oorlog onzin is. De Flower Power generatie bracht zelfs bloemen in stelling. Baudet en Hertzbeger nemen, een laten we zeggen, geheel nieuw standpunt in.

In Europa is het sinds de val van de Muur in 1989 al 25 jaar vredesfeest, met uitzondering van de gekte die Joegoslavie heet, en zie daar de jeugd vindt argumenten dat een oorlog een optie zou kunnen zijn.

Ban de bom

Wat wordt er toch geleerd tegenwoordig op de Universiteiten: Hertzberger is moleculair bioloog. Wat ziet haar oog in die microscoop wat wij niet zien? Oorlog?

Het Ban de Bom-speldje, populair in de jaren tachtig van de vorige week, wordt vervangen door een speldje met ja, wat zal het symbool zijn wat deze schrijfkinderen gaan kiezen? De redeneertrant van Baudet in zijn boek de Natiestaat is cum laude waardig bevonden: dat zou erop duiden dat zijn redeneertrant “oorlog is weer een optie” ook cum laude wordt gekwalificeerd.
Oorlog is Cum Laude!

Wat valt eraan te doen om Baudet en Hertzberger weer op het rechte pad te krijgen? Bezoekje aan Ieper? The Longest Day op de I Pad? Wagner in Apocalyps Now op de iPod? Of gewoon een corrigerende tik?