Binnenland

Bewijs: het falen van de wietpas, nu ook in Limburg Zuid

04-03-2013 17:58

Wietpasgrafiekjes, omdat WOBben werkt. Na het artikel over drugsoverlast in politieregio Limburg Noord, hebben we ook de gegevens van Limburg Zuid binnen gekregen. En deze keer hoefden we er niet eens voor te WOBben: de politie Limburg heeft ons uit zichzelf een dikke envelop met tabelletjes toegestuurd, bij wijze van ‘additionele berichtgeving’ bij ons vorige WOB-verzoek over drugsoverlast in Limburg Noord. Wat een service! Waarvoor hulde.

De grafieken (zie onder dit artikel) tonen wederom aan wat iedereen wel al wist of in ieder geval kon vermoeden: ook in Limburg Zuid is de drugsoverlast sterk toegenomen na de invoering van de wietpas in Mei 2012.

De mondelinge Kamervragen die GroenLinks naar aanleiding van ons vorige artikel zou stellen zijn echter ‘niet doorgelaten’ (een keuze van de Kamervoorzitter vanwege tijdsbeperking, GroenLinks zal de vragen alsnog stellen in het eerstvolgende debat over dit onderwerp,red.) dus het kan geen kwaad om nog eens een stukje aan dit door minister Opstelten gecreëerde probleem te wijden.

Lies, damned lies, and statistics

We hebben van acht steden in de regio Limburg-Zuid een grafiek gekregen (Maastricht, Weert, Venlo, Venray, Roermond, Sittard-Geleen, Heerlen en Kerkrade).

In alle steden is een enorme toename van drugsoverlastmeldingen te zien, die vooral een piek kent in mei 2012, de maand waarin de wietpas werd ingevoerd.

In de maanden daarna neemt de overlast in oander andere Maastricht weer langzaam af. Dit zal volgens minister Opstelten ongetwijfeld komen doordat de Duitse en Franse drugstoeristen na verloop van tijd wel doorkrijgen dat er in Nederland geen drugs meer te halen vallen, en ze dus vanzelf wegblijven.

Winter

Dat de overlast in latere maanden afneemt zou natuurlijk ook kunnen komen doordat mensen domweg geen zin meer hebben om bij de politie te melden dat er alwéér drugsdealertjes voor hun deur staan. Of omdat er in de winter sowieso minder drugstoeristen naar Nederland komen dan in de zomer (in 2011 nam de drugsoverlast namelijk ook af in de winter).

Hoe dan ook, eind 2012 komen vrijwel overal nog veel meer meldingen van drugsoverlast binnen dan eind 2011.

De eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat alleen in Kerkrade de drugsoverlast in december 2012 gelijk is aan die van december 2011 (18 meldingen) terwijl de drugsoverlast in Heerlen in diezelfde maanden licht is gedaald (30 meldingen in 2011, 27 meldingen in 2012). Maar ook in deze steden kwamen er in de zomer bij de politie veel meer meldingen binnen dan het jaar daarvoor.

Wordt vervolgd…

Hoe het nu verder gaat met de wietpas is onduidelijk. Officieel is de wietpas in het huidige regeerakkoord afgeschaft, maar het ingezetenen criterium (je mag alleen de coffeeshop in als je kunt aantonen dat je in Nederland woont) blijft bestaan.

In 2013 zou het de taak van de gemeenten zelf worden om het ingezetenencriterium te handhaven. Burgemeester Van der Laan van Amsterdam kondigde destijds aan dat toeristen in dat geval gewoon welkom blijven in de Amsterdamse coffeeshops. Minister Opstelten liet daarop weten dat het niet de bedoeling is dat Van der Laan het regeerakkoord zo interpreteert, en dat ook Amsterdam zich aan de wet moet houden.

Opstelten verkeert kennelijk nog steeds in de waan dat de wietpas drugstoerisme zal uitbannen. Hopelijk brengt deze informatie (feiten, keiharde cijfers, nooit liegende statistieken) van de politie Limburg-Zuid de minister op andere gedachten.

wietpasMaastricht wietpasRoermond wietpasVenlo sittardgeleen kerkrade heerlen weert venray