Business

7 ondernemende rocksterren en Jan Smit

03-06-2013 15:33

Rockster zijn is niet meer wat het geweest is. Niemand koopt meer CD’s, optreden is vermoeiend en MTV heeft al 10 jaar geen videoclip meer uitgezonden. Daarom investeert de muzikant die écht geld wil verdienen ook in zaken buiten de muziek. ThePostOnline verzamelde de 7 meest in het oog springende rockster-ondernemers, en kon het niet over het hart verkrijgen om Jan Smit geen eervolle vermelding te geven.

Bruce Dickinson

Turn yourself into the ultimate virus, something that consumers or corporations can’t live without. You have to get in the head of consumers and corporates as being indispensable.

Een quote die je niet verwacht bij de zanger van Iron Maiden, maar Bruce Dickinson is een ondernemer in hart en nieren. In een vorig leven was hij piloot, en mede dankzij die ervaring zag hij een gat in de markt: hij begon een heus vliegtuigreparatiebedrijf, genaamd Cardiff Aviation, waar hij hier trots over vertelt. Hij ziet zichzelf als een echte business-entrepreneur, geïnterreseerd in vindingrijke start-ups, en hij laat zichzelf graag inhuren als spreker bij business-events. Zijn vermogen wordt geschat op zo’n 115 miljoen dollar.

Justin Timberlake

Justin Timberlake speelde op overtuigende wijze de rol van The Napster, misschien wel omdat hij ook in het echte leven zichzelf een internetondernemer noemen. Hij nam in 2011 de ten dode opgeschreven netwerksite MySpace over met een groep investeerders. Hij betaalde 35 miljoen dollar, terwijl de sociale netwerksite in 2005 nog 580 miljoen dollar waard was. T. Sinds begin dit jaar is de beta-versie van het ‘nieuwe MySpace’ voor iedereen toegankelijk. De zanger zou zelf een actieve rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van de volledig omgebouwde site. Dat Timberlake opeens weer zanger is, in plaats van acteur, heeft overigens ook met een flinke som geld te maken, de terugkeer was pas veel later gepland, maar door een deal met Livenation waar zo’n 20 miljoen dollar mee gemoeid was, versnelde hij zijn terugkeer.

Dr. Dre

Dan zijn er de rappers, ondernemers pur sang, sommigen al van jongs af aan. Het meest herkenbare merk is waarschijnlijk Dre Beats van Dr. Dre. Het nieuwste speeltje van Dre is de beats-pill.  De gadget wordt aangeprezen door de extreem aantrekkelijke hoofdrolspelers van de populairste videoclip van het moment rondparaderen met het luidsprekertje. Daar zit ook gelijk het businessmodel: Dr. Dre laat spullen maken die al lang bestaan, maar dan cooler, want van Dre. Dat maakt hem de rijkste rapper ter wereld met een vermogen van ruim 250 miljoen dollar.

Jay-Z

Natúúrlijk is ook Jay-Z CEO van platenlabel Def Jam Recordings, maar het imperium van de rapper reikt tot veel verder dan muziekgerelateerde zaken. Hij is grootaandeelhouder van Brooklyn Nets, die uitkomen in de NBA, is eigenaar van kledingmerk Rocawear, verder investeert hij onder andere in chicken wings en beautylijn Carlos Daughters (waar hij in het nummer Beach Chair over rapt), waarmee hij een vermogen van 460 miljoen dollar bij elkaar schraapt.

Paul McCartney

Met een geschat vermogen van 475 miljoen pond behoort oud-Beatle tot één van de rijksten van Engeland. McCartney investeerde in platenmaatschappij Apple Corps en MPL Communications en heeft bovendien eigendom over het copyright van tienduizenden songs. McCartney had decennialang conflicten met Apple inc., de hippe computer en gadgetmakers claimden het recht op de naam Apple, wat net als de claim op de letter i, niet al te succesvol bleek. Sinds 2010 zijn de nummers van de Beatles ook op iTunes te vinden, waarmee het conflict ten einde lijkt. Hij ontmoette zijn eerste vrouw tijdens de bekendmaking van zijn bedrijf Apple Corps. Linda McCartney investeerde in vleesvervangers en vegetarische kookboeken, en was eigenaar van haar eigen wielerploeg, Linda McCartney Racing Team, de renners waren contractueel verplicht om vegetarisch te eten.

Dolly Parton

dollywood

Countrylegende Dolly Parton heeft een neusje voor zaken, haar bekendste investering is het themapark Dollywood in Tennessee, dat jaarlijks zo’n 2,5 miljoen gasten trekt. Dolly Parton en haar familieleden treden zelf op voor de gasten, wat bijdraagt aan het succes van het park. Naast haar pretpark heeft de zangeres ook nog een eigen mediabedrijf, de waarde van Dolly Parton Enterprise wordt geschat op 100 miljoen dollar.

Bono

Het type muzikale investeerder van de categorie zó rijk en zo oké dat het irritant wordt: Bono, de grondlegger van de stadion-echo. Met zijn investeringsmaatschappij Elevation Partners stopte hij meer dan een miljard dollar in Facebook en investeerde hij onder andere in grote mediabedrijven zoals Forbes en videogameontwikkelaar EA waarmee hij meerdere andere ontwikkelaars overnam. Inmiddels weet de héle wereld dat hij een groot deel van zijn vermogen aan Afrika doneert, wellicht dat daarom de controversiële zet om uit belastingtechnische overwegingen zijn zeer waardevolle muziek-catalogus van Ierland naar Nederland te verhuizen, door de vingers wordt gezien.

Jan Smit

Hij heeft misschien geen belang in Facebook of Adidas, maar als we op zoek zijn naar Nederlandse muzikanten met een business-imperium, dan gooit Jan Smit de hoogste ogen. Naast het feit dat hij de hele palingsoundindustrie naar zijn pijpen danst, verkoopt de man ook prachtige onderbroeken en andere kleding, is hij hoofdsponsor van FC Volendam en binnenkort kunnen ze in Volendam op een door Jan Smit ontworpen fiets rondrijden. Er is nog wel een verschil met de hele groten der aarden, waar Jan Smit zijn kleding voor C&A ontwerpt, zou hij als doel moeten stellen om eigenaar van C&A te worden, je kan het Jan!