Leven

Wat veroorzaakt dat oorsuizen na een concert?

03-07-2013 12:00

Je hebt het vast wel eens meegemaakt: je komt van een concert, feest, borrel of festival en je hebt een suis in je oren. Die gaat maar niet weg en is best vervelend. Luister je te langer naar een hard geluid, dan is je gehoor pas echt de pineut. Hoe komt dat?

Je leidt in dat geval aan oorsuizen, ook wel fantoomgeluid of tinnitus genoemd. Vroeger dacht men trouwens dat het niet kwam door te luisteren naar te hard geluid, maar door duivels. Wat waren we vroeger toch ook een gekkies.

Het constante geluid wordt veroorzaakt door een beschadiging in de zenuwen in het oor, die een continu signaal naar de andere zenuwen en sensoren in de hersenen stuurt. Door de beschadiging kan het voorkomen dat er een signaal gezonden wordt voor geluiden die het oor niet bereikten. Deze constante loop tussen de zenuwen en de hersenen veroorzaakt het constante geluid dat tinnitus patiƫnten ervaren

De oorzaak hiervoor moet gezocht worden in geluiden boven een bepaalde decibel of frequentiebereik, aangezien de hersenen en de binnenste gehoorzenuwen daar niet aan gewend zijn.

Dit artikel verscheen i.s.m. met United-Academics en verscheen eerder hier.