Weten & Tech

BITS – Tactieken van ‘gratis games’, Xbox One is schijnbaar verloren

05-07-2013 17:30

Deze week in het Bits-gamenieuwsweekoverzicht: de Xbox One is volgens het Britse blad Edge al dood en begraven. Precursor Games, de studio die een vervolg op horrorspel Eternal Darkness tracht te maken, heeft steeds meer weg van een gevaarlijke open inrichting. Daarnaast gelooft het ‘Hardcore Gamer Master Race’ dat iedereen – behalve zijzelf – ineens debiel is geworden. Ja, het was me het weekje wel!

Zo misleiden ‘gratis games’ hun spelers

Veel gratis games trekken de speler naar binnen, geven de indruk leuk te zijn en dán loop je ineens tegen een muur op! Het spel wordt plotsklaps heel moeilijk, of voorwerpen die je nodig hebt kosten ineens geld. Deze post op de Amerikaanse gamesindustrie-site Gamasutra legt haarfijn uit hoe deze spelletjes je proberen te dwingen om de portefeuille te trekken. Je wordt o.a. verward door het aankopen van items ‘in twee stappen’ (met echt geld koop je virtueel goud, waarmee je items aanschaft), je verliest een paar uur voortgang in de game als je niet betaalt, enz.

De games richten zich vooral op jongeren (18-25): hun hersenen zijn nog niet volledig ontwikkeld, maar juridisch gezien zijn ze wel volwassen (en in tegenstelling tot kinderen verantwoordelijk voor hun eigen uitgaven). Dit heb ik niet verzonnen, het staat er echt. Zo wordt u door een groot deel van de hedendaagse game-industrie gezien: als een half debiele sinaasappel die grondig uitgeperst dient te worden. Veel leesplezier!

 

Edge verklaart Xbox One alvast dood

Xbox in het nauw

Bijzonder: het hoog aangeschreven Britse gamesmagazine Edge verklaart de Xbox One reeds tot een mislukking en roept de Playstation 4 al uit tot de beste spelcomputer van de komende generatie. Enigszins begrijpelijk, door de PR-meltdown (het aankondigen en later herroepen van o.a. ‘always online’) die Microsoft onlangs beleefde, maar aan de andere kant weten we ook nog lang niet alles over de plannen van Sony.

Het Japanse bedrijf oppert nu de wens om bij mediaspelers die films in 4K-resolutie afspelen… de verplichting in te bouwen om altijd online te zijn! De les die hieruit kunnen trekken: we raden iedereen aan om niet blindelings in de armen van Sony te rennen. Ene Paul Davies plaatste trouwens wat gefotografeerde uittrekseltjes van de Edge-artikelen op Twitter. Hier, en hier!

 

Precursor Games: de schaduw van de kindervriend

SHADOWETERNAL2

Onlangs hadden we in de Bits een bozig stukje over ‘Precursor Games’, dat werkt aan een ‘spirituele opvolger’ van Eternal Darkness, genaamd Shadow of the Eternals. De bewuste Kickstarter-pagina werd bevroren, waarna er vage beloftes volgden over de toekomst van de game. Begin deze week werd één van de oprichters van ‘Precursor Games’ tijdens een huiszoeking gearresteerd, op verdenking van het bezit en verspreiden van kinderporno. De details in de zaak zijn nog erg vaag, maar ‘Precursor Games’ heeft de medewerker alvast laten vallen als een baksteen.

Telkens als je denkt dat het niet gekker kan, toveren Dennis Dyack en zijn vrolijke vrienden weer iets bespottelijks tevoorschijn.

 

Don Mattrick verruilt Microsoft voor Zynga

Het ‘social games’-bedrijf Zynga zit vrij diep in het moeras. Onlangs werd 20% van het gehele personeelsbestand op straat gezet, nieuwe games leveren te weinig geld op en in het algemeen wordt Zynga langs alle kanten ingehaald door King.com. Don Mattrick, die we de laatste tijd veel voorbij zagen komen als de baas van Microsofts entertainmentdivisie/kop van jut, wordt CEO bij het schipperende bedrijf. Microsoft-veteraan Steve Ballmer neemt de taken van Mattrick over, totdat er een vervanger voor hem is gevonden. Mattrick was overigens al langere tijd in onderhandeling met Zynga, dus de overstap heeft niets te maken met de lauwe ontvangst van de Xbox One.

Mattrick

Naar verluidt verdient Mattrick aardig wat geld bij Zynga, hij ontving meteen een bonus van 5,5 miljoen dollar, een aandelenpakket ter waarde van 40 miljoen dollar en een jaarlijkse bonus van 1 miljoen bovenop zijn salaris van een miljoen per jaar. Dat moet ook wel want dit is zijn huis.

 

En hier ging het deze week helaas ook nog over…

Vast patroon: Gamers snappen grap niet, wensen anderen dood

Oh, oh! De vermakelijke, satirische gamesite Play 4 Real kwam met een grappig artikeltje over dat ‘90% van de hedendaagse gamers het eerste level van Super Mario Bros. niet kan uitspelen.‘ Ze dachten dat de muntjes vijanden waren, snapten niet dat je in een put kon vallen en vonden de graphics en voice-acting abominabel.

Onzin natuurlijk, maar de ongewassen massa’s op Twitter gaven aan dat ‘90% van de hedendaagse jeugd maar gewoon zelfmoord moet plegen’; dat komt omdat gamers inherent vervelende mensen zijn.

MARIO

Wil je – om wat voor reden dan ook – contact opnemen met Bits? Stuur een mailtje naar [email protected], of volg Bits op Twitter: @Bitspost’.