Leven

Krijg toch de mazelen!

26-08-2013 14:09

Voor de vakantie werden we al geconfronteerd met het fenomeen van ouders die niet willen dat hun kinderen worden ingeënt tegen mazelen. Volgens de NOS is de mazelen-besmetting zelfs toegenomen. Nu kunnen de overwegingen om je kinderen niet in te enten divers zijn. Het kan een religieuze achtergrond hebben of een antroposofische.

De Hokjesman

Zo was in het programma de Hokjesman de invloed te zien en te horen van een antroposofische levenswijze waar er zelfs op werd gewezen dat er busreizen worden georganiseerd naar mazelenhaarden in Engeland (29:21) zodat kinderen aan dit virus kunnen worden blootgesteld. Volgens antroposofen is deze ziekte namelijk heilzaam voor het lichaam.

De vraag blijft of het een weloverwogen besluit is van ouders om niet in te enten. In de bijlage van de Telegraaf van vandaag, 23 augustus, staat een artikel over dit onderwerp. De moeder in kwestie, Door Frankema, heeft met religie noch antroposofie van doen. Gewoon nuchter nadenken, volgens haar.

Verantwoordelijkheid naar de gemeenschap

Inentingen zijn o.a. chemicaliën, en die spuit je niet in bij je eigen kinderen. Maar wat als er een kind wordt besmet in de buurt of op school, door een kind van ouders die weigeren in te enten? Bijvoorbeeld een kind in de buurt die wél een zwak immuunsysteem heeft? Staat men daar wel bij stil? Hoever reikt de verantwoordelijkheid die je hebt naar de gemeenschap waarin je leeft?

Mevrouw Frankema vraagt de overheid om met bewijzen te komen dat de giftige middelen die in de inenting zitten niet schadelijk zijn. Tot op heden heeft ze geen reactie ontvangen van de overheid. Maar of de overheid aan moet tonen dat het middel niet toxic is voor de kinderen is in mijn ogen bijzaak gelet op wat het middel voorkomt.

“In 2011 stierven wereldwijd naar schatting 158.000 mensen aan de gevolgen van mazelen. Het gaat hierbij vooral om kinderen jonger dan 5 jaar.” (bron: Wikipedia)”

Doorgeslagen decadentie?

Is dit weer een vorm van doorgeslagen decadentie? Om te gokken met het leven van je eigen kinderen en dat van anderen? Er zijn landen waar ze dolgraag ingeënt willen worden zodat kinderen niet sterven aan allerlei virussen, zoals mazelen.

Is dit een risico wat je moet nemen met je kinderen? Er is iets voor te zeggen dat iedere burger het recht heeft om te beslissen over de gezondheid van zijn kinderen, maar staan individuele belangen boven de belangen van een gemeenschap?