Buitenland

Exercise Vigilant Eagle 2013

02-09-2013 21:30

Het gebeuren in Syrië zorgt weliswaar voor de nodige spanningen tussen Washington en Moskou, met diplomatiek gemiddelvinger op hoog politiek niveau om de wereld te laten zien hoe serieus men zaken neemt. Dit verder veelal kinderachtige sabelgekletter laat de militairen van beide landen echter nogal siberisch. De afgelopen dagen (26-30 augustus) werkten de Russische-, Amerikaanse- en Canadese strijdkrachten samen in de Oefening Vigilant Eagle boven de Bering Straat, Alaska en Kamchatka. Er werd voor de vijfde keer geoefend om aan luchtterrorisme het hoofd te bieden, met name vliegtuigkapingen.

Canadese CF-18 Hornets en Russische Sukhois werden door commandocentrales vanaf de grond, en A-50 Beriev en E-3 AWACS toestellen in de lucht naar een ‘gekaapte’ Tupolev of voor dit doel ingehuurd Amerikaans civiel vliegtuig geleid. De oefeningen moeten het makkelijker maken om bijvoorbeeld een in het ene land gekaapt toestel en route naar het andere land, gezamenlijk te onderscheppen en begeleiden. Naast militaire eenheden namen ook civiele luchtvaartorganisaties deel aan de oefening.

Het was de derde keer dat de Russen, Amerikanen en Canadezen in gecoördineerde luchtoperaties samenwerkten. In totaal zijn er sinds 2003 vijf van dergelijke oefeningen geweest, deels alleen op commandoniveau. Meer bij rbth.ru, defense.gov en rcaf.ca.

 

Russische AWACS, de A-50 Beriev (foto: Beriev)
A50Beriev

 

Exercise Vigilant Eagle 13