Bladen

Hoe redt Obama zijn presidentschap?

10-09-2013 08:20

De twijfelaar in het Witte Huis staat steeds meer alleen. Wat gaan we doen mr. President? Tien dingen die u moet weten om de speech van Obama te begrijpen.

Obama steunt Poetin

De raketinstallaties hoeven nog niet te worden geprepareerd. Obama stemt in met het Russische voorstel om na te gaan of Assad al zijn chemische wapens wil inleveren. Als op die vraag ‘een ja’ komt, zal hij niet meteen vergelden. Assad koopt tijd. Obama koopt tijd. En de tijd neemt levens van de Syrische bevolking.

Obama lijnt Israël aan

Obama zou Israël eerder dit jaar hebben behoed aanvallen uit te voeren op Iraanse nucleaire installaties, aldus een hoge Israëlische militair. Da’s fijn. Dan kun je iets meer risico nemen.

Maar Michelle niet.

De Eerste Vrouw van Amerika is eigenlijk tegen een vergeldingsactie, want ze wil geen oorlog. Obama uit zijn twijfels via haar.

En ook de Spanjaarden niet.

Zes interviews gaf Obama om zijn standpunt toe te lichten. Van linkse stations tot het rechtse Fox. Hij vergat de Spanjaarden. Dom. Die zijn boos.

Samen tegen Obama

Cynische commentaren constateren: Obama heeft de Verenigde Staten massaal verenigd. Tegen hem. Wat is nu precies je verhaal, vriend, wil iedereen weten. Niet zo zwabberen!

‘Amerika deelt geen speldenprikken uit’

Mooiste quote in alle tv-interviews was deze, aldus New Yorker schrijver John Cassidy. ‘The U.S. does not do pinpricks.’ Goed, maar wat gaan we wel doen?

Russische meesterzet laat speechwriters overwerken

Het plotselinge Russische voorstel om nog een keer met Assad te praten over chemische wapens leidde tot onrust in het speechschijfkamp van de president. Vandaag zal hij de natie toespreken. De retorische hulptroepen waren al bezig met een tekst. Delete maar, jongens. ‘All of which had White House speechwriters revising their drafts before Mr. Obama addresses the nation Tuesday night in what is shaping up as one of the most challenging moments of his presidency.’

Wat kan Obama nog zeggen?

Welke metafoor gebruikt onze vriend in het Witte Huis? Beste inspiratiebron zijn de Rooseveltjes. Die konden in fijne enerzijds-anderzijds zinnen de natie aan de hand nemen en een oorlog inleiden. Teddy Roosevelt vatte de buitenlandpolitiek samen onder de quote ‘Speak softly, and carry a big stick.’ Zijn verre neef Franklin Delano Roosevelt rechtte ooit zijn rug na de aanval op Pearl Harbour in 1941 en vroeg het congres in een sobere relatief korte speech om de oorlog te verklaren aan agressor Japan. Zo’n verklaring is nu niet van toepassing. Obama wijst er subtiel op dat Amerika niet direct wordt bedreigd. Betere tekst van FDR is wellicht deze: ‘The only fear we have to fear is fear itself.’ Obama kan de geschiedenis boekjes in met een historische yes-we-have to variant.

Wat moet hij juist niet zeggen?

Een advies. Vermijd de quote: ‘Peace in Our Time’. Die kwam van de Britse premier Chamberlain toen hij een akkoord sloot met Hitler in 1938. Een dag na de rede waarin deze quote werd genoemd viel Hitler Sudentenland binnen. Conservatieven scanderen deze tekst al om Obama in diskrediet te brengen.

Chips, cola en deze site

Dat wordt kijken vannacht. Hier live te zien.