Voetbal

Voetbalsupporters geweigerd om geboorteplaats

16-09-2013 10:37

Twaalf voetbalsupporters die zondag de wedstrijd NEC-Feyenoord (3-3) wilden bezoeken, zijn niet toegelaten tot het stadion, ondanks dat ze een ticket hadden. Het zou gaan om Feyenoord-supporters die in het thuisvak plaats wilden nemen, maar geen NEC-clubkaart hadden.

Buscombi

Voor het eerst in jaren moesten de Feyenoord-supporters met een buscombi de wedstrijd bezoeken. Dat wil zeggen dat je in Rotterdam – of Heteren in dit geval – de bus instapt, tot aan het uitvak wordt gereden, en na de wedstrijd weer de bus in moet. Een biertje in het supportershome zit er niet meer in.

Het besluit werd genomen naar aanleiding van een aantal vechtpartijen op de Hazenkamp-tribune, waar de fanatieke NEC-supporters zitten, tijdens de wedstrijd van vorig jaar. Feyenoord-supporters die niet in het relatief kleine uitvak terecht konden, hadden een kaartje gekocht voor de thuisvakken. Een bekend fenomeen tijdens wedstrijden van topclubs tegen kleinere clubs.

Verkooprestricties

Van tevoren had NEC aangekondigd strenge restricties aan de verkoop van tickets te verbinden: “Op een N.E.C. ClubCard kan er 1 toegangskaart gekocht worden. Deze toegangskaart is persoonsgebonden, dit wil zeggen dat op de wedstrijddag uw ClubCard, uw geldige legitimatie en de naam op de toegangskaart met elkaar overeen dienen te komen. Op de wedstrijddag zal dit gecontroleerd worden. Mochten ClubCard, legitimatie en naam op de toegangskaart niet overeenkomen, dan zal u de toegang tot het Goffertstadion geweigerd worden. Seizoenkaarthouders hebben geen gelegenheid om kaarten bij te kopen.”

Waar ben je geboren?

Gek genoeg kwam daar nog een extra controle bij. Supporters die niet voldeden aan de clubkaart-verplichting, werden gevraagd om hun legitimatiebewijs. Ben je geboren in regio Rotterdam dan kwam je niet binnen. En naar verluidt namen de stewards de term regio Rotterdam erg ruim.

Lonneke Gijsbers van NEC ontkent dat de stewards opdracht hebben gekregen bij twijfel naar de geboorteplaats te kijken: “Iedereen die niet een ticket op eigen naam heeft gekocht moet worden geweigerd.”

NEC stelt niets te weten van de geruchten dat in de praktijk nog steeds veel supporters binnenkwamen. Wel benadrukt Gijsbers dat ook Rotterdammers gewoon welkom zijn, als ze aan de ticket-verplichtingen voldoen.

Geslaagde maatregel

Volgens Gijsbers heeft NEC van de eigen supporters positieve reacties gekregen over de strikte maatregel: “Vorig jaar voelden supporters zich onveilig en waren er een aantal vechtpartijen, het is ook een service naar onze eigen seizoenkaarthouders toe.”

NEC is niet van plan de maatregel in te zetten tegen andere ploegen: “Het zijn specifiek Feyenoord-supporters die zo massaal tickets kopen voor de thuisvakken, dat gebeurt echt niet alleen bij ons.”

Gijsbers beaamt dat het zonde is dat de maatregel nodig is: “We hebben maar 9.100 kaarten verkocht, dat is jammer. We konden ook niet een extra vak voor de Feyenoord-supporters creëren vanwege de verplichte buscombi, dat is logistiek onmogelijk.”

Reactie geweigerde supporter

Feyenoord-supporter Mark schreef een blog over zijn ervaringen bij het Goffert-stadion:

“We dropen af. Naar de bushalte, naar de stad, naar de kroeg. Sommige Feyenoorders kwamen alsnog binnen, na een discussie die bijna de gehele eerste helft duurde.”