Politiek

TPO’s Troonrede

17-09-2013 10:01

Dinsdag 17 september 2013 is Prinsjesdag, over enkele uren zal koning Willem-Alexander zijn eerste Troonrede uitspreken. Nu hebben we bedacht dat het wellicht aardig is als de opinieleiders – minus de politici die voor ons schrijven, uiteraard – van ThePostOnline hun eigen Troonrede samenstellen. Dus: privacy en internet, islam en integratie, binnenlandse zaken, voorbij het eigen gelijk plus de Israël-paragraaf, emancipatie, nuance, sport, veiligheid en defensie en natuurlijk de Droom voor Nederland. Omdat we – zoals u weet – voorbij het eigen gelijk zijn, is TPO’s Troonrede natuurlijk geen eensluidend document waar betrokken auteurs onverdeeld en laat staan dit platform achter staan. Enfin; Leden der Staten-Generaal!

Privacy en internet

Brenno

Brenno de Winter

“Het laatste jaar hebben ons veel signalen bereikt dat onze digitale infrastructuur onder constante aanval staat. Hacks zijn aan de orde van de dag alsmede het afluisteren van burgers, universiteiten en bedrijfsleven. De regering ziet dat deze spionage niet alleen Rusland, Syrië, Iran, Noord-Korea, Bulgarije en Roemenië afkomstig is, maar ook van bondgenoten zoals de Verenigde Staten. Daarbij wordt niet geschroomd beveiligingsprogrammatuur te verzwakken ten einde Nederlandse belangen te treffen.

Aanvallen van dergelijke proporties raken onze economie en verzwakken onze concurrentiepositie. Economische groei is mede afkomstig van innovatie. Organisaties die zich onvoldoende beveiligen moeten zichzelf te vraag stellen of zij innoveren voor volk en vaderland of voor vreemde mogendheden. De regering stelt tot doel het komend jaar paal en perk aan spionage te stellen en mensenrechten op internet te gaan erkennen. De persoonlijke levenssfeer is niet een luxe voor politici en ambtenaren, maar voor iedere burger.”

Islam en integratie

Jan Jaap de Ruiter

Jan Jaap de Ruiter

“Geïnspireerd door de politieke ontwikkelingen in de wereld van de islam en van de moslims in Europa, streeft de regering naar het opzetten van centra waar islamitische medeburgers onderwezen worden in het wezen en functioneren van de democratie. Het  programma, waarvoor coalitie-overstijgende steun zal worden gevraagd, zal bestaan uit een zes maanden durende onderwijsperiode gevolgd door een eveneens zes maanden durende stage in een politieke omgeving zoals gemeente, provincie of parlement.

Moslims die slagen voor het programma, worden beloond met een certificaat en een vaste verblijfsvergunning, zo ze daarover nog niet beschikken. Met deze massamaatregel wil het kabinet de heersende wind van het populisme voor eens en altijd uit de zeilen nemen en rust terugbrengen in een samenleving waar voor iedereen de democratie centraal staat.”

Binnenlandse zaken

Hein troonrede

Hein Westerouen van Meeteren

“Onze overheid is een geldverslindend monster geworden. Alle salarissen boven schaal 10 worden gehalveerd. De BTW wordt teruggebracht tot 7 procent. Accijnzen worden met 50 procent verminderd. Wij hopen dat politieke partijen per 1 januari worden verboden. Daarvoor komen vrije en open kiesverenigingen. Een verbod op fractiedwang, de minister-president wordt gekozen. Daarnaast primaries voor volksvertegenwoordigers en 100 leden voor de Tweede Kamer.

De Eerste Kamer mag eenmaal reflectie indienen, op het totale wetsvoorstel. Dan bij enkelvoudige meerderheid een ja of nee. Belastingen worden verlaagd met flattaks van 25 procent, een Basisinkomen voor elke Nederlander van 1000 euro per maand en alle uitkeringen worden hiermee afgeschaft. De Mediationwet van Van der Steur Steur wordt integraal ingevoerd met gelijkelijk accent op juridische als communicatieve vaardigheden.”

Emancipatie

Linda

Linda Duits

“Het gaat niet goed met de emancipatie. Ons land bevindt zich in een periode van vertrutting en preutsheid. Pornografie dreigt achter een filter te belanden. Vrouwen nemen elkaar de maat waardoor zij zich schamen voor seksueel plezier. Homoseksuelen mogen alleen binnen door heteroseksuelen gestelde kaders zichtbaar zijn. Traditionele genderopvattingen domineren en het bestaan van queers en transgenders wordt ontkend.

De huidige situatie vraagt om maatregelen. Orthodoxe samenlevingsvormen als het gezin worden niet langer gesubsidieerd. Het geld dat hiermee vrijkomt wordt geïnvesteerd in onderwijs en de kunstensector. Burgers dienen zich te ontwikkelen tot verdraagzame subjecten die in staat zijn autonoom hun seksualiteit in te vullen en die anderen ook daartoe de ruimte bieden. Hierop wordt strikt gecontroleerd en overtreders gaan verplicht op seksuele diversiteitsles.”

Nuance

Miko Flohr

Miko Flohr

“2014 wordt ongetwijfeld het jaar waarin het kabinet stappen gaat zetten naar de toekomst. De toekomst, dat is die tijd waarin wat nu kruipt en brabbelt, drinkt, rookt, en stemrecht heeft. De tijd voorbij de volgende verkiezingen, of die daarna. De tijd waarover we, willen we er überhaupt nog wat van maken, nu toch echt eens knopen moeten gaan doorhakken.

Dat vraagt niet om een sluitende begroting, maar om een visie, en om debatten die draaien om sociale vitaliteit in plaats van saneren en uitkleden. Schreeuwt ook om duurzaamheid en hernieuwbaarheid. Maar vooral om staatsmanschap en electorale opofferingsgezindheid. Oh, shit, wacht.”

Sport

Hans van der Liet

Hans van der Liet

“In december vorig jaar werd ons land opgeschrikt door een dodelijk geval van voetbalgeweld. De agressie op onze sportvelden neemt schrikbarende vormen aan en mensen die wijzen op de oorzaken worden gestigmatiseerd en buitengesloten. De geldbedragen die omgaan in de professionele sport staan in geen normale relatie meer tot de reële economie.

Het is tijd om de lasten die de samenleving moet dragen ten gevolge van excessen te verhalen op de veroorzakers ervan. Alleen zo kunnen we bevorderen dat sport weer een plek inneemt in de samenleving die gezond en redelijk is. De sportbonden moeten hier een grote bijdrage aan leveren, hetgeen een hoge graad van integriteit en professionaliteit van hun bestuurders vereist.”

Veiligheid en Defensie

Dieuwertje Kuijpers

Dieuwertje Kuijpers

“We stoppen met het bedekken van een lage pakkans onder statistische mantels of management-retoriek zoals ‘stadsmariniers’, ‘high impact crimes’, ‘toolboxes’ en ‘cyber’. Meer blauw op straat, is meer blauw op straat, dus géén BOA’s, zoals nu het geval is. Overbetaalde korpschefs, boards, beleidsgroepen, expertgroepen of interim adviseurs à raison de 21.000 euro per dag: ouwehoeren doe je maar in je eigen tijd. Wij weten zeker dat er tussen die 50.000 agenten genoeg goede potentiële korpschefs zitten met verstand van zaken en blauw hart voor de zaak. Reorganisaties op elkaar stapelen is duurkoop: de politie moet weer een organisatie worden waar je wilt werken.

Dito Defensie. We weten waar Nederland goed in is: luchtsteun, inlichtingen en commando’s. Door de heroriëntatie van de Amerikanen richting de Pacific, zullen we voor het eerst sinds WO2 moeten kijken of onze capaciteiten nog wel passen bij onze doelstellingen, of deze nog wel de Nederlandse vitale belangen kunnen verdedigen. En nee, gemilitariseerde ontwikkelingshulp om groenlinksige vredesmilitantjes mee te behagen is geen vitaal nationaal belang. Europese samenwerking als dekmantel om de ander de rekening te laten betalen gaan we niet doen, om te zorgen dat we kennis, kunde en capaciteit behouden wél. Personeelsbeleid wordt hier op aangepast: talentvolle officieren krijgen inspraak in hun carrièrepad. En B.D.-snorren mogen geen opinieartikelen meer insturen op straffe van verlies van riante pensioenregeling.”

Droom voor Nederland

Bert Brussen

Bert Brussen

“In onze droom voor Nederland, zien wij  regenboogpieten met hun handen aan het bed van babyboomende zorginterimmers staan terwijl zij vreedzaam en eensgezind dagen oude stront uit volle luiers scheppen. Wij zie een land vol liefde en onbaatzuchtigheid dat kapot gaat van saaiheid en muisgrijze eenheidsworst. Keurige middelmaat, correct gekleed, fris gedouched en gekapt, een immer positieve glimlach om de mond, hand in hand dartelen zij, de generatie der BKB’ers over het keurig afgetopte maaiveld, op weg naar de studio van DWDD.

Wij zien een school voor internationale verdraagzaamheid en universele ontroering. Een gesubsidieerde school. De Aaf B.C.-school. De nieuwe standaard in positief beslist cynisme-vrij onderwijs. Aan de horizon gloort hoop. Als geronnen kots in een goot onder het licht van een straatlantaarn.”