Universiteit Utrecht doet mee met The Footprint Challenge, veertig dagen lang

30-10-2013 17:10

Morgen is de kick-off van The Footprint Challenge in Utrecht. Doel van The Challenge? Mensen, maar in dit geval vooral studenten, op een ludieke manier bewust maken van hun ‘ecologische’ voetafdruk en deze verkleinen. Met een aantal eenvoudige tips & tricks op het gebied van energie, mobiliteit, voedsel en afval kan er met een kleine acties al een groot verschil gemaakt worden.

“Ik hoop juist door studenten te bereiken veel winst te behalen in de bewustwording”, zegt Laura Moningka, projectleider van The Footprint Challenge. “Ze bewust ervan te maken wat de impact is van de manier waarop je leeft. Maar dat doen we op een laagdrempelige en positieve manier. Je hoeft niet direct zonnepanelen op je dak te plaatsen. Maar je kan wel een minuutje korter douchen, bijvoorbeeld.”

Samen douchen? Goed bezig.

Maar er zijn zeker meer tips voor studenten die duurzamer zouden willen leven. Laura: “het zit in simpele dingen. Een nee/nee sticker scheelt al kilo’s papier. Samen douchen is trouwens ook duurzamer. Eet zo min mogelijk vlees. En koop liever een flesje goedkope wijn uit Frankrijk dan uit Zuid-Afrika. Dat scheelt weer transportkosten.”

The Footprint Challenge hoopt studenten in Utrecht binnen veertig dagen een stukkie duurzamer te maken. Laura: “al is niets verplicht. De uitdaging ligt bij jezelf. Je kan later instappen of eerder stoppen. Het gaat alleen om een stukje vrijwillige bewustwording.” Naast studenten doen ook verschillende wethouders mee. Zo’n 315 mensen hebben zich tot nu toe aangemeld. Om de tien dagen krijgt de deelnemer een nieuwsbrief en er worden ook bijeenkomsten georganiseerd, voor de geïnteresseerden. Laura: “aan het einde van de rit kijken we of die voetafdruk nu echt kleiner is geworden.”

Kick-off morgenavond

De kick-off is morgenavond in het Academiegebouw aan het Domplein 29 in Utrecht van 19:15 – 22.00 uur. De deelname is gratis en zowel toegankelijk voor deelnemers als niet-deelnemers. Maar er moet wel even van te voren aangemeld worden. Dat kan hier.

Nieuwsgierig geworden en zelf de veertig dagen durende challenge doen? Zie hier voor meer info: Aanmelden voor The Challenge kan hier.