Politiek

Pechtold (D66) woest op Verheijen (VVD)

10-11-2013 11:55

“Schandalig.” Zo noemde Alexander Pechtold van D66 de zienswijze van Mark Verheijen van de VVD dat ‘Eurofielen’ als de Belgische liberaal Guy Verhofstadt een groter gevaar zijn voor het verenigd Europa dan de rechtspopulisten als de Franse Marine le Pen.

Update 12.08 – Verheijen neemt zijn eerdere woorden terug.

“Ik heb mijn woorden verkeerd gekozen en bied daarvoor mijn excuses aan. De VVD is niet bang voor de deelname van eurosceptische partijen aan de Europees Parlementsverkiezingen.”

“Geharnaste” Eurofielen maken mensen bang voor overwicht vanuit Brussel en ondergraven daardoor juist het draagvlak voor Euopa, aldus Verheijen zaterdag.

Pechtold zei in WNL op Zondag dat het een “zeer gevoelige politieke uitspraak” is , met name omdat er een vergelijking wordt gemaakt tussen iemand als Verhofstadt, fractieleider van de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (ALDE) in het Europees Parlement, en “geen al te frisse types”.

“Het meest onfrisse type vind je in de spiegel, Alexander”, twitterde Geert Wilders daarop.


De voorman van de PVV ontvangt Le Pen komende week in Den Haag. Pechtold vindt dat waakzaamheid is geboden tegen de ‘nieuwe vrienden’ van Wilders.

De D66’er wees erop dat de nog altijd actieve vader van Marine le Pen een antisemiet is. Daar verdenkt Pechtold Wilders niet van, maar die zou zich er niet mee moeten inlaten.

Lees ook

Het ‘miezerige mannetje’ had wel een punt – Over de PVV en extreem-rechts

Anp