Politiek

Duits persbureau: Wilders doet denken aan Goebbels

20-03-2014 10:00

Geert Wilders wordt in Duitsland vergeleken met nazi-minister van propaganda Joseph Goebbels. Het persbureau DPA komt donderdag met die vergelijking. Het verwijst vanzelfsprekend naar de vraag die Wilders gister aan zijn achterban stelde: meer of minder Marokkanen in Den Haag en Nederland? Reactie: “Minder, minder, minder.”

Den totalen Krieg

Volgens DPA herinner de vraagstelling aan de beroemde Sportpalastrede van de nationaalsocialistische Goebbels, die in 1943 oproep tot Den totalen Krieg, oftewel: de totale oorlog. Goebbels vroeg: “Willen jullie de totale oorlog?”, waarop het publiek massaal bevestigend antwoordde.

Update 10.27 – Wilders vindt de vergelijking van DPA met Goebbels “walgelijk”. Hij wijst erop dat hij ‘minder Marokkanen’ wil bereiken door de immigratie uit islamitische landen zoals Marokko te beperken, via vrijwillige remigratie en door criminelen met een dubbele nationaliteit het land uit te zetten. “Daar is niks mis mee, integendeel. Men hoeft het er niet mee eens te zijn, maar dit soort vergelijkingen raken kant noch wal en zijn te walgelijk voor woorden”, zei Wilders donderdag tegen persbureau ANP.

Update 10.35 – Ook de Duitse krant FAZ maakt de vergelijking tussen Wilders en Goebbels.

Zoekt u zelf de verschillen

Geert Wilders, 19 maart 2014

 

Joseph Goebbels, 18 februari 1943